بررسی صنعت PVC در دنیا
بازار جهانی PVC طی چند سال گذشته حدود ۴ درصد رشد را تجربه کرده است. به گزارش سایت کارگزاری بانک ملی ایران به نقل از ICIS نرخ رشد در کشورهای توسعه یافته روندی کاهشی داشته و این در حالی است که به دلیل رشد خوب تقاضا در اروپای مرکزی و شرقی و آسیا (به خصوص چین و هند) وضعیت بازارها بهتر بوده است. موسسه مشاوره CMAI مستقر در آمریکا سطح تقاضا در سال ۲۰۰۸ با ۸ درصد کاهش نسبت به سال ۲۰۰۷ و کل مصرف در مقایسه با آن سال با ۳۳ میلیون تن افت روبهرو شد. از عوامل اصلی کاهش تقاضا و سطح مصرف میتوان به بدتر شدن اوضاع اقتصادی و اثر آن بر صنعت ساخت و استراتژی عدم بازپرسازی انبارها در زنجیره عرضه اشاره نمود.
تقاضا برای PVC در آسیا از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ نزدیک به ۸ درصد رشد کرد، اما در سال ۲۰۰۸ (بیشتر در ۴ ماه پایانی سال) این تقاضا ۶ درصد تنزل یافت. از همان ابتدا نگهداری موجودی کالا بیش از حد مورد نیاز کار اشتباهی تلقی میشد که در حقیقت این استراتژی آغازگر بحران جهانی محسوب میشود. پس از اتمام بازیهای المپیک با کاهش شدید تقاضا در سه ماه پایانی سال ۲۰۰۸، تقاضا برای PVC نزدیک به یک میلیون تن کاهش یافت. CMAI انتظار دارد نرخ رشد در آسیا طی ۵ سال آینده با کاهش همراه باشد و این احتمال میرود میزان تقاضا تا سال ۲۰۱۱ به آن سطحی که در سال ۲۰۰۷ وجود داشت، نرسد. پیشبینی میشود نرخ رشد تقاضا در فاصله سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۳، ۷ درصد و تقاضا در چین با توجه به بالا رفتن GDP تا سال ۲۰۱۰ و بهبود کامل آن تا سال ۲۰۱۳ معادل ۱۲ میلیون تن (حدود ۹/۲ میلیون تن بالاتر از سال ۲۰۰۸) شود.
تقاضا در شبه قاره هند نیز احتمالا قوی خواهد بود. با اینکه در سال ۲۰۰۹ شاهد کاهش رشد تقاضا بودیم CMAI انتظار دارد میزان تقاضا در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ بیشتر از ۱۰ درصد رشد داشته باشد.
به نقل از سایت گلوبال مارکت دایرکت دولت چین در حال حاضر پروژههای سرمایهگذاری ۶۰۰ میلیارد دلاری را در دست اجرا دارد که هدف آن توسعه ساختارهای زیربنایی در چین بوده و یکی از محرکهای اصلی تقاضا برای PVC در آینده به شمار میرود. چین بزرگترین ظرفیت PVC را دارا بوده که از آن بهعنوان ماده خام استیلن استفاده میکند.همچنین اکثر مازاد ظرفیت آن در آینده برای همین منظور تعبیه شده است. حتی با وجود مازاد ظرفیت بالایی که در این کشور وجود دارد، اما در آینده تبدیل به بزرگترین واردکننده pvc در جهان خواهد شد. تقاضای چینیها برای این کالا سالانه ۱۵ درصد رشد خواهد داشت و در سال ۲۰۲۰ حدود ۴۴ درصد سهم تقاضا برای آن در جهان را به خود اختصاص خواهند داد. در اروپا، pvc یکی از موادی بوده که کمترین رشد را در بین پلیمرها داشته است؛ چرا که دامنه کاربرد آن در بخشهای خاصی نظیر پروفیلها، لولهها و اتصالات تمرکز دارد. در سایر موارد همچون بستهبندی، بطریها و کالاهای مصرفی با عمر کم سهم کاربرد pvc با جایگزین شدن پلی اتیلن ترفتالات (PET) و پلی اولفینها کاهش یافته است.
در سال ۲۰۰۹ شاهد پایین ترین رشد در فعالیتهای تجاری ساخت و ساز در اروپا بودیم که تاثیر نامطلوبی بر این صنعت گذاشته است. به نقل از ICIS پس از ۱۳ سال رشد بیوقفه در صنعت ساخت، در بدترین پیشبینی برآورد میشود ۴/۸ درصد از رشد آن کاسته شده است. همچنین انتظار میرود تجارت در بخش ساخت با یک درصد رشد دیگر در سال ۲۰۱۰ روبهرو باشد و سپس در سال ۲۰۱۱ حدود ۵/۱ درصد بهتر شود. پیشبینی میشود میانگین درآمد شرکتهای اروپایی فعال در صنعت ساخت تا پایان سال ۲۰۱۱ با ۵ تا ۱۰ درصد افت مواجه شود که علت عمده آن ضعیفتر شدن اوضاع اقتصادی و مشکلات اعتباری عنوان شده است. بیش از ۷۵ درصد کالاهای مصرفکننده PVC در صنعت ساخت مورد استفاده قرار میگیرند و با توجه به شرایط موجود، امسال سال خوبی برای این کالا نبوده است. بیثباتی در قیمت PVC در سال ۲۰۰۹ بهخاطر وجود عرضه بالا در مقابل تقاضای ضعیف، مشکل دیگری برای صنعت ساخت بهوجود آورد. بسیاری از تبدیلکنندههای PVC معتقدند این ماده در سال ۲۰۱۰ با رشد اندک ۲ تا ۴ درصدی مواجه خواهد شد و از اینرو تکمیل کنندهها اظهار نگرانی کردهاند؛ از اینرو احتمالا حاشیه سود آنها بسیار پایین خواهد بود. از آنجا که دولت آلمان در نظر دارد برای ساخت مجدد ساختمانها و خانههای عمومی مبلغ ۲ میلیارد یورو اختصاص دهد، همچنین بستههای حمایتی مالی دیگری نیز به صنعت ساخت تخصیص خواهد یافت، انتظار میرود بازار ساخت پنجره رشد و بهبود بیشتری داشته باشد. بهعلاوه اروپای مرکزی و شرقی نیز احتمالا با بهبود اوضاع در سال ۲۰۱۰ روبهرو خواهند بود.
تفاوت موجود بین سرانه مصرف اروپای غربی، مرکزی و شرقی حاکی از آن است که برای رشد PVC پتانسیل عظیمی در اروپای مرکزی و کشورهای منطقه CIS نظیر روسیه، اوکراین و قزاقستان وجود دارد. برای رسیدن به همان سطح مصرف در اروپای غربی، CMAI پیشبینی میکند تقریبا به ۶ میلیون تن تقاضای بیشتر برای PVC نیاز است. در سال ۲۰۰۸ اروپای غربی، با داشتن ۸/۶ میلیون تن ظرفیت PVC در منطقه تسلط داشت. در فاصله زمانی ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ حدود ۷۳۰۰۰۰ ظرفیت جدید (عمدتا در روسیه و اوکراین) بر ظرفیت موجود افزوده خواهد شد. با اینحال احتمال میرود در روسیه در راهاندازی برخی از پروژههای بزرگ به خاطر کمبود اتیلن و رکود اقتصادی تاخیراتی رخ دهد.
صنعت PVC در آمریکا در سال ۲۰۰۹ با شرایط نامطلوب و مبهمی روبهرو شد. تقاضا برای آن در صنعت ساخت به شدت افت داشته و نشانهها و علائم کمی از بهبود رکود اقتصادی در جهان در سال جاری مشاهده شده است.
پس از ریزش ارزش اوراق بهادار رهنی که در سال ۲۰۰۸ منجر به وقوع رکود شدیدی در ساخت خانههای جدید گردید، صنعت PVC امید داشت بازار مسکن در سال ۲۰۰۹ بهبود یابد، اما همان طور که مشاهده شد به دلیل فرو رفتن بیشتر اقتصاد آمریکا در رکود، رشدی حاصل نشد. صادرات PVC آمریکا در سه ماه اول ۲۰۰۹ نسبت به سه ماه اول ۲۰۰۸ معادل ۳۶ درصد تنزل یافت و کاهش ارزش دلار و رشد تقاضا در سایر کشورها باعث تشویق صادرات PVC آمریکا به سه کشور مصر، چین و هند شد. در خاورمیانه شاهد بازاری صعودی برای PVC بودهایم. رشد تقاضا در سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ به ترتیب حدود ۱۳-۱۲ و ۱۰-۹ درصد محاسبه شده است. با تکمیل شدن پروژههای ساخت و به تعویق افتادن پروژههای زیربنایی در نتیجه وجود محدودیتهایی در نقدشوندگی و رکود اقتصادی انتظار کاهش رشد تقاضا را داریم. رشد تقاضا برای PVC در دهه گذشته در خاورمیانه نسبت به کشورهای آسیایی و اقیانوس آرام در درجه دوم قرار داشته است.
رشد تقاضا بیشتر به علت وجود پروژههای عظیم ساختوساز در ایران، عربستان سعودی و اماراتمتحده عربی میباشد، کشورهایی که از بزرگترین صادرکنندههای نفت خام و گاز طبیعی در دنیا بوده و قیمت بالای نفت در سالهای گذشته تا حد زیادی به نفع این کشورها تمام شده است.
به گزارش گلوبال مارکت دایرکت، بخش ساختوساز اصلیترین محرک تقاضا برای PVC محسوب شده و افزایش توسعه اقتصادی در کشورهای در حال توسعهای که رشد سریعتری دارند (چین، هند و برزیل) از محرکهای تقاضای جهانی برای این کالا در بخش ساخت میباشد. لولهها، تیوپها و پروفیلها قسمت عمدهای از تقاضا برای PVC در این بخش را به خود اختصاص میدهند. تعداد قابلملاحظهای از جمعیت این کشورهای در حال توسعه از کمبود زیرساختهای اساسی از جمله مسکن، آب آشامیدنی و تسهیلات بهداشتی رنج میبرند و اقدامات انجامشده در این کشورها برای تامین این نیازها منجر به افزایش تقاضا برای PVC در بخش ساختوساز خواهد شد. از این رو تقاضا برای این کالا در بخش ساخت از سوی کشورهای در حال توسعه، کمبود تقاضا در بازارهای بزرگ آمریکای شمالی و اروپا را جبران خواهد نمود و در سال ۲۰۲۰، ۶۱ درصد تقاضا برای PVC در جهان را به خود اختصاص خواهد داد. به نقل از چم سیستم، افزایش مصرف در کشورهای پرجمعیت نظیر چین و هند، آسیا را به محرک اصلی رشد مصرف PVC در جهان تبدیل خواهد نمود؛ در حالی که مصرف در ایالاتمتحده آمریکا از سال ۲۰۰۴ با کاهش همراه بود، رشد تقاضا در مکزیک و بهبود آن در ایالاتمتحده آمریکا بر نرخ رشد آمریکای شمالی تاثیر مثبتی خواهد گذاشت. انتظار میرود اروپای غربی به دلیل سرانه مصرف بالا و چشمانداز رشد پایین GDP، کمترین رشد را داشته باشد. اروپای شرقی و خاورمیانه به دلیل دارا بودن نفت، با نرخ بسیار بالایی رشد خواهند یافت و آمریکایجنوبی از رشد بالای GDP و توسعه زیرساختها بهره خواهد برد. روند افزایش ظرفیت تولید در مناطق مختلف جهان تقاضای قابل ملاحظهای با هم داشته که دلیل عمده آن اختلاف زیاد بین چشمانداز مصرف و هزینه تولید در این مناطق میباشد و رشد اندک اقتصاد و بالا بودن قیمت انرژی از جذابیت سرمایهگذاری در آمریکای شمالی و اروپای غربی کاسته است. با اینکه پیوسته شاهد کاهش تقاضا در این مناطق میباشیم، در حال حاضر در آمریکای شمالی برخی از پروژههای اصلی افزایش ظرفیت (که غالبا با هدف صادرات انجام میشود) در دست اقدام هستند.
ارسال نظر