بازار پتروشیمیها همچنان در شوک
ضایعاتیها گرانتر از اصل محصولات معامله شد
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: معاملات گروه شیمیاییها روز گذشته در جوی آرام و به دور از تشنجهای بازار پلیمریها در بورس کالا انجام شد.
در این روز اکثر محصولات شیمیایی با نرخ پایه معامله شده و تنها در موارد اندکی کارگزاران ترجیح دادند برای خرید برخی کالاها به رقابت بپردازند.
با این حال بازار پتروشیمیها در روزهای اخیر متاثر از ۳ موضوع دچار تشنج شده است. به گفته فعالان اقتصادی، فروش محصولات پتروشیمی به افراد دارای پروانه یکی از موضوعاتی است که طی هفتههای اخیر سبب شده است تا بازار پلیمریها پس از یک دوره ریزش قیمتها داغ شود. آگاهان بازار، خرید و فروش پروانهها را در رینگ پتروشیمی یکی از دلایل گرانی قیمت محصولات عنوان میکنند و معتقدند واسطهها، پروانههای بهرهبرداری را به ازای هر کیلو محصول پتروشیمی ۱۰ تا ۳۰ تومان خریداری کرده و سپس کالای مورد نظر را با احتساب این نرخ به فروش میرسانند و به این ترتیب نرخ محصولات در هفتههای اخیر با رشد روبهرو شده است. علاوه بر اینها، به گفته فعالان بورس، شدت محدودیتهای اقتصادی در روزهای اخیر و همچنین احتمال اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها نیز بازار پتروشیمیها را تحت تاثیر قرار داده است تا آنجا که روز سهشنبه بازار از رشد بیرویه قیمتها در حالت شوک به سربرد و بسیاری از نرخها در بورس کالا با نرخ بازار داخلی یکسان شد. با این حال در این روز بازار محصولات شیمیایی بدون تاثیرپذیری از بازار پلیمریها در جوی آرام برگزار شد. به اعتقاد فعالان بورس، محصولات شیمیایی، کالاهایی تجاری نیستند و به همین دلیل معاملات آنها نمیتواند برروی بازار تاثیر بگذارد.
رشد نرخ آفگریدها
در این روز اگر چه اکثر محصولات شیمیایی با نرخ پایه معامله شدند، اما آفگریدها در جوی متشنج و متاثر از روز سهشنبه قرار گرفته و در نتیجه با رشد قیمتی معادل ۳۰ تا ۴۰ تومان نسبت به محصولات ON گرید مواجه شدند. به گفته فعالان بازار، رشد قیمتها در روز سه شنبه و رینگ پتروشیمی سبب شد تا در این روز نرخ آف گریدها نیز به تبع آنها با رشد روبهرو شود. اگرچه همیشه در بورس کالا، آف گریدها از onها ارزانتر معامله میشدند، اما روز گذشته معامله گرانتر آنها سبب شد تا بازار همچنان در شوک به سر برد. البته به اعتقاد فعالان بورس، خریداران روز گذشته آف گریدها به هیچ وجه مصرفکننده نبودند؛ چرا که محصولاتی مانند BL۳ا، ۲۱۰۲ و ۲۱۰۰ با تناژهای بالا خریداری شدند.
رشد تقاضا برای خرید پی وی سی در این روز همچنین تقاضا برای خریدپی وی سی آبادان باز هم متاثر از معاملات روز سهشنبه با افزایش چشمگیری مواجه شد. اگرچه هیچگاه در رینگ پتروشیمی پی وی سی عرضه نمیشد، اما در این روز عرضه این کالا نشان داد که تقاضا برای خرید پی وی سی همچنان روبه رشد است. PVCS۶۵ پتروشیمی آبادان در این روز با نرخ یک هزار و ۱۰۰ تومان و حجم ۳۰۰ تن عرضه شد که در رقابت با نرخ یک هزار و ۱۳۵ تومان خریداری شد. در این روز خرید پی وی سی سهمیهای اعلام شد و هر کارگزاری میتوانست تنها ۱۰۰ تن پی وی سی خریداری کند. این در حالی است که فعالان بورس، تقاضا برای خرید این کالا را در این روز بین ۴ تا ۵ هزار تن عنوان و علت اصلی این موضوع را تعطیلی خط تولید پی وی سی در بندر امام بیان میکنند. برخی دیگر نیز محدودیتهای اقتصادی پیش آمده، رد شدن LC تاجران و عدم بارگیری محصولات در گمرک را از دلایل تشنج در بازار پلیمریها عنوان میکنند.
عدم تقاضا و عرضه جوش چینی
در این روز همچنین جوش شیرین داخلی با کاهش ۵ درصدی نرخ توسط بازرگانی پتروشیمی مواجه شد. این کالا با نرخ ۴۳۰ تومان عرضه شد و تنها ۱۵ تن از آن توسط کارگزاران خریداری شد. عدم استقبال خریداران در هفتههای گذشته از جوش شیرین داخلی نشان داد که بازار کشش نرخ این کالا را ندارد. در این روز باوجود عدم تقاضا در بازار این کالا، جوش شیرین چینی نیز وارد رینگ پتروشیمی شد. به گفته آگاهان بازار، جوش چینی مصرفکننده خاصی دارد که به علت ارزانی این کالا نسبت به جوش داخلی ترجیح میدهند از جوش چینی استفاده کنند.
در این روز سودکاستیک داخلی، کربنات سدیم سبک و سنگین با رشد قیمت در رقابت روبه رو شدند. سودکاستیک داخلی در این روز با نرخ ۹۶ تومان و حجم ۲ هزار تن عرضه شد که در رقابت این کالا با نرخ ۱۷۶ تومان خریداری شد.
در این روز سودکاستیک وارداتی نیز عرضه شد، این کالا با نرخ ۲۰۲ تومان و حجم ۴ هزارتن عرضه شد که تنها ۲۲ تن از آن توسط کارگزاران خریداری شد. به اعتقاد آگاهان بازار، بالا بودن درصد نمک سود وارداتی در این روز سبب شد تا تقاضای برای خرید آن کاهش یابد و اکثریت خریداران ترجیح دهند سود داخلی را معامله کنند.
ارسال نظر