فروش 660 تومانی میلگرد در بورس محقق نشد

عکس: حمید جانی‌پور

گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: با وجود اینکه دیروز ذوب‌آهن اصفهان طبق وعده‌ای که به بازار داده بود محصولات عمده و غیرپروژه‌ای خود را با نرخ ۶۶۰ تومان که قیمت پایه هفته قبل بود، عرضه کرد، اما ... رقابت خریداران باعث شد تا در نهایت قیمت سبد عمومی این شرکت که حجم آن ۸۰ هزار تن بود، از ۶۶۰ به ۷۱۱ تومان رشد کند.

هفته گذشته در جریان صعود ۴۰ تومانی نرخ محصولات ذوب‌آهن که علت اصلی آن عدم توازن میان عرضه و تقاضا بود، این شرکت به خریداران وعده داد تا این هفته محصولات خود را برای خرید عمومی فعالان بازار با حجم انبوه و با قیمت پایه ۶۶۰ تومان عرضه کند.

با توجه به این وعده، روز شنبه به‌رغم اینکه قیمت‌ها تا ساعات میانی روز روند صعودی را داشت - تاجایی که نرخ‌های پیشنهادی به ۸۲۰ تومان هم رسید - اما در نهایت در ساعات پایانی و با اعلام عرضه‌های ذوب‌آهن بازار تا حدی برگشت؛ البته این روند دیروز مجددا با رشد قیمت ۶۶۰ تومانی کالاهای ذوب‌آهن به ۷۱۱ تومان تغییر کرد و نرخ‌ها در بازار مجددا روند رو به رشدی به خود گرفت. تقاضا برای ۸۰ تومان هزار تن کالایی که ذوب‌آهن عرضه کرده بود، بیش از ۲۰۰ هزار تن بود که در محموله‌های ۲۰۰ تنی و با شرط پرداخت ۱۰۰ درصدی وجه تضمین خرید پیش از آغاز معاملات، روی تابلو آمد.

تقاضای ۲۰۰ هزار تنی در بازار

اگرچه تقاضای بالای بازار علت افزایش نرخ این محصول اعلام شد؛ اما تعدادی از فعالان بازار از عدم عرضه بیشتر کالاها از سوی این شرکت ابراز نارضایتی کردند. به گفته این افراد با توجه به اینکه ذوب‌آهن هفته گذشته اعلام کرده بود که عرضه انبوهی را در این هفته دارد و به تقاضای بازار پاسخ می‌دهد و با توجه به اینکه نرخ پایه نیز ۶۶۰ تومان اعلام شده بود، بسیاری انتظار رشد مجدد قیمت را نداشتند. این افراد مدعی هستند که این شرکت می‌توانست با عرضه بیشتر و پاسخگویی به تقاضای بازار، زمینه فروش با نرخ نزدیک‌تر به ۶۶۰ تومان را فراهم کند؛ اما با توجه به نرخ‌های بازار آزاد که روی ۸۰۰ تومان هم رسیده، تثبیت قیمت‌ها روی ۶۶۰ تومان از نظر برخی تا حدودی دور از ذهن به نظر می‌رسد خصوصا اینکه این کالاها تا اواسط مهر ماه به دست خریداران می‌رسد.

دیگر فولادی‌ها گران تر فروختند

این نارضایتی زمانی بیشتر شد که علاوه بر ذوب‌آهن، قیمت محصولات دیگر شرکت‌ها نیز در رقابت رشد کرد که همگی گران‌تر از نرخ محصولات ذوب‌آهن معامله شدند.

در این روز سبد میلگرد A-۳ا، ۱۴ تا ۲۵ فولاد آذربایجان با نرخ ۶۹۰ تومان عرضه شد که تقاضا برای آن ۲۳ هزار تن بود. در نتیجه پس از رقابت از این کالا ۵ هزار و ۵۰۰ تن با نرخ ۷۲۶ تومان معامله شد. تحویل این کالا ۳۱/۶/۸۹ بود.

سبد میلگرد A-۳ا، ۱۴ تا ۲۵ گروه ملی در این روز ۱۱ هزار تن با قیمت ۶۹۰ تومان عرضه شد که در نهایت پس از رقابت قیمت آن در بالاترین رقم به ۷۳۱ تومان رسید. تحویل این کالا ۳۱/۶/۸۹ بود.

سبد میلگرد گروه ملی در ترکیبی دیگر با نرخ ۷۱۵ تومان عرضه شد که پس از رسیدن نرخ آن به ۷۲۵ تومان تمامی ۱۱ هزار تن از این کالا معامله شد. تحویل این کالا ۳۰/۰۷ /۸۹ بود.

کاهش قیمت در بازار دور از ذهن نیست

با وجود تقاضایی که در بازار ایجاد شده است، بسیاری از فعالان بازار آهن رشد بیشتر قیمت‌ها در بازار آهن را دور از تصور دانسته و معتقدند اگر چه ممکن است تجاری که طی این دو هفته از بورس، کالا خریده‌اند مانع کاهش قیمت‌ها شوند، به خصوص تا سررسید دریافت کالاها که ۳۰/۶/۸۹ است اما در بازار آزاد نرخ‌ها کاملا کاذب و بدون توجیه رشد کرده به خصوص نرخ‌های ۸۱۰ و ۸۲۰ تومانی که روز دوشنبه برخی در بازار پیشنهاد می‌دادند.

یکی از تجار با اشاره به اینکه مصرف در حال حاضر تغییر چندانی نکرده معتقد است، این خریدها عمدتا با انگیزه پر شدن انبارها خریده می‌شود و خریداران با در نظر گرفتن ۱۵ روزی که فرصت تحویل کالا است زمان دریافت این کالاها را ۱۵ مهر ماه می‌دانند. این در حالی است که باید زمینه مصرف این کالاها هم فراهم شده باشد تا باقیماندن نرخ‌ها در این سطح نیز توجیه داشته باشد؛ اما واقعیت این است که هنوز سیگنالی که نشان‌دهنده افزایش سطح مصرف باشد دیده نشده و احتمال اینکه قیمت‌ها بالاتر از این برود، بسیار کم است. در مورد بازار آزاد نیز با توجه به اینکه ماه رمضان در پیش است، رشد بیشتر قیمت‌ها و تقاضاهای نقدی بعید به نظر می‌رسد.

عرضه‌های تناژ پایین در بازار آهن

اگرچه دیروز ذوب‌آهن عرضه‌های خود را در بلوک‌های ۲۰۰ تنی عرضه کرد؛ اما فعالان بازار این رشد‌ها را همچنان به فروش‌های تناژ بالای هفته‌های قبل نسبت می‌دهند. با توجه به اینکه بازار مصرف در کشور تغییر خاصی نکرده از این رو فعالان بازار این رشد قیمت‌ها را به جو روانی ناشی از ترس از انحصاری شدن بازار به واسطه فروش‌های قبلی نسبت می‌دهند و امیدوارند تداوم عرضه‌های تناژ پایین این شرکت و دیگر شرکت‌های فولادی در بورس این نگرانی را کاهش دهد.

در همین حال، یکی از فعالان بازار با اشاره به اینکه عرضه با تناژ پایین نه‌تنها از سوی ذوب‌آهن بلکه از سوی دیگر شرکت‌ها می‌تواند به انحصاری نشدن بازار کمک کند، راهکارهای دیگری را جهت حبابی نشدن قیمت‌ها مطرح کرد.

به گفته وی، اعمال هزینه انبارداری توسط ذوب‌آهن باعث شکسته شدن انحصاری می‌شود که این انحصار را تعدادی از افرادی که با تناژ‌های بالا کالا خریده‌اند در بازار به‌ وجود می‌آورند. ضمن اینکه راکد کردن کلیه حواله‌هایی که مهلت آنها گذشته می‌تواند به این هدف کمک کند. به عقیده وی به جای این، عرضه‌کننده می‌تواند این محموله‌ها را به عنوان محموله‌های سلف بعدی عرضه کند.

گفتنی است دیروز تیرآهن zapsib روسیه با نرخ ۶۹۰ تومان عرضه شد که خریداری برای آن وارد رینگ نشد.