گروه بورس کالا- در پی افزایش نرخ سنگ آهن در بازارهای جهانی، قیمت بیلت نیز روند رو به رشدی را طی هفته گذشته به ثبت رساند؛ اما از آنجا که تقاضای مقاطع همچنان پایین است بنابراین تولید بیلت از سوی فولاد‌سازان جهانی افت قابل توجهی پیدا کرده است. به‌گزارش مرکز خدمات فولاد بازار ایران نیز از یک سو به دلیل این افزایش قیمت جهانی و از سوی دیگر به جهت ترس بازار از کاهش واردات با رشد زیاد قیمت‌ها روبه‌رو شد، در حالی که رشد قیمت‌های جهانی در ابتدا از شمش آغاز شده و بعد به مقاطع رسید در بازار ایران رشد قیمت‌ها از مقاطع شروع شده و سپس به شمش فولاد رسید. در همین حال قیمت‌های پیشنهادی به ایران نیز با رشد قیمت‌ها در بازار داخلی با افزایش همراه بود.

عرضه بیلت کاهش یافت، قیمت بالا رفت

قیمت بیلت روند صعودی شدید داشت با اینکه تقاضا افزایش نیافته؛ ولی تولید و عرضه بیلت به خصوص در سی‌آی‌اس به شدت کاهش یافته است، اکثر کارخانه‌ها محصول آگوست و حتی برخی تا اواسط سپتامبر را فروخته‌اند.

واقعیت این است که حجم تولید بین ۴۰ تا ۶۰ درصد نسبت به سه ماه قبل کاهش یافته است، در واقع افزایش قیمت ناشی از کاهش عرضه است. محققا با افزایش تولید، قیمت پایین خواهد آمد چون بسیاری از کارخانه‌ها سرویس سالانه شان در آگوست به اتمام خواهد رسید.این در حالی است که به علت رکود در خاوردور قیمت بیلت ثابت ماند. خریدارها از ۵۴۰ دلار سی‌اف‌آر بالاتر نرفته‌اند و فروشنده‌ها از ۵۵۰ دلار پایین‌تر نیامده‌اند. در حالی که قیمت مقاطع تغییر نکرده و تقریبا ثابت مانده است. قیمت بیلت فوب دریای سیاه حداقل ۵۱۰ دلار عنوان شده است.

محدودیت ورود بیلت به ایران و رشد یکباره قیمت

هفته گذشته قیمت بیلت در ایران به شدت افزایش یافت. اوایل هفته بیلت که در قیمت ۵۹۰ تومان روی تریلی در انزلی معامله می‌شد، در پایان هفته به‌رغم تعطیلی به ۶۶۵ تومان رسید. این در حالی است که صحبت ۶۸۰ تومان هم شده بود؛ ولی خریدارها تمایلی به انجام معامله در این قیمت نداشتند.علت بالا رفتن قیمت بیلت در ایران این است که واردات بیلت بسیار محدود شده است و مهم‌تر از آن جو تنش‌آلودی است که بر بازار ایران حاکم شده، از سوی دیگر این جو به همراه افزایش قیمت میلگرد باعث بالارفتن قیمت بیلت شد. با بازگشت تجار به بازار و عرضه بیلت‌های موجود در انبارهای انزلی، انتظار می‌رود قیمت به ثبات برسد؛ ولی در هر حال عرضه محدودتر از تقاضا است. در حال حاضر فروشنده‌ها بیلت را هر تن ۵۷۰ تا ۶۱۰ دلار سی‌اف‌آر انزلی پیشنهاد می‌دهند، ضمن آنکه معاملات مدت دار با شرایط فعلی بسیار محدود شده است.

تلاش بیهوده در بازار مقاطع

قیمت میلگرد این هفته در چین تا ۵ دلار هر تن کاهش یافت و در بورس شانگهای قیمت تغییر چندانی نداشت؛ ولی روند بازار رو به نزول نشان می‌دهد. در حالی که کارخانه‌ها سعی در افزایش قیمت‌ها دارند، کارخانه‌های ژاپن عرضه مقاطع را کاهش داده‌اند تا سطح موجودی بازار به هم نخورد و قیمت پایین نیاید؛ ولی قیمت‌ها به طور متوسط ۳ تا ۷ هزار ین هر تن کاهش یافته است. در امارات تقاضای میلگرد بسیار کم شده و باعث افت تولید شده است. کارخانه‌های این شیخ‌نشین میلگرد را ۵۸۰ دلار هر تن در کارخانه عرضه می‌کنند.ترک‌ها میلگرد را ۵۶۰ دلار سی‌اف‌آر خلیج‌فارس عرضه می‌کنند؛ در حالی که قیمت قراضه آنها بالا رفته است. در جنوب اروپا هنوز تقاضا محدود است و موجودی انبارها پایین، به همین دلیل واردات تقریبا به صفر رسیده. این روزها جنوب اروپا فقط صادرکننده مقاطع است میلگرد ۴۵۰ یورو و تیرآهن ۵۴۰ یورو هر تن عرضه می‌شود. در آمریکا قیمت مقاطع پس از سه هفته سقوط هفته گذشته ثابت شد میلگرد ۵۸۷ دلار هر شورت تن معامله شد. با نزدیک شدن ماه رمضان در کشورهای اسلامی بعید است قیمت مقاطع تغییری پیدا کند.

ترس و اضطراب، مقاطع در ایران را گران کرد

از روز شنبه یک موج ترس و اضطراب بازار را گرفت قیمت‌ها در بورس افزایش یافت و در پی آن افزایش قیمت، باز بازار هم رو به بالا بود.

جو عمومی بازار این بود که روند واردات در حال توقف است، خریدهای مدت‌دار یک ساله انجام نمی‌شود. قیمت بیلت در خارج رو به بالا است، بنابراین با جنجال واسطه‌ها در نبود تجار عمده، قیمت میلگرد روز چهارشنبه با متوسط ۴۰ تومان هر کیلو به مرز ۸۰۰ تومان هر کیلو رسید؛ ولی اعتقاد عمومی این است که دلیلی برای این همه افزایش قیمت نیست و بازار قدرت جذب این قیمت‌ها را ندارد. انتظار می‌رود در اوایل هفته بازار کمی نزول کند و قیمت‌ها متعادل شود. قیمت نبشی و ناودانی هم هفته قبل تا ۴۰ تومان هر کیلو افزایش نشان داد. در هر حال باید صبر کرد تا آرامش به بازار برگردد با توجه به در پیش بودن ماه رمضان این انتظار طولانی نیست.

قیمت ورق به کف رسید

قیمت ورق در آمریکا هفته قبل به ثبات رسید علت این است که قیمت‌ها به کف خود رسیده؛ به همین دلیل به‌رغم آنکه تقاضا همچنان پایین است و خریدی نمی‌شود، ورق گرم در ۵۶۰ تا ۵۸۰ دلار هر شورت تن ایستاده، ورق سرد ۶۸۰ تا ۷۰۰ دلار و گالوانیزه ۷۳۰ تا ۷۸۰ دلار هر شورت تن فوب بنادر غربی عرضه می‌شود. در جنوب اروپا قیمت ورق تقریبا ثابت شده ورق گرم ۵۵۰ تا ۶۰۰ دلار هر تن سی‌اف‌آر عرضه می‌شود. حجم تقاضا کم است؛ ولی عرضه هم محدود است. در شمال اروپا هم قیمت‌ها ثابت مانده کارخانه‌ها تولید را پایین آورده‌اند و انتظار دارند قیمت بعد از تعطیلات افزایش یابد. در چین قیمت‌ها که به شدت سقوط کرده بود تقریبا ثابت شد قیمت ورق گرم توسط بعضی کارخانه‌ها تا ۸ دلار هر تن بالاتر اعلام شد؛ ولی موجودی انبارها بالا است؛ در حالی که به علت تعمیرات، تولید کارخانه‌ها پایین آمده احتمالا با شروع تولید دوباره قیمت‌ها پایین بیاید.

در همه مناطق دنیا دو هفته آینده بسیار مهم است؛ چون از طرف تقاضا، تعطیلات تمام می‌شود و خریدارها به دنبال افزایش موجودی انبار خواهند رفت و از طرف عرضه تعمیرات کارخانه‌ها و افت تولید متوقف شده افزایش عرضه شروع خواهد شد.

سردرگمی بازار ورق در ایران

به‌رغم تعطیل بودن اکثر کارخانه‌های مصرف‌کننده، ورق نیز مانند دیگر محصولات فولادی از روز شنبه شروع به افزایش قیمت کرد. ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر رول عرض یک متر با ۱۰ تومان افزایش و ورق سرد ۱۸ تومان افزایش روبه‌رو بود. ورق گرم ضخامت ۵/۲ تا ۱۵ میلیمتر مبارکه هم با ۵ تومان افزایش قیمت عرضه شد این روند تا پایان هفته ادامه یافت؛ به خصوص بعد از تعطیلات قیمت ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر تا ۷۰۰ تومان هر کیلو هم گفته شد؛ ولی معامله بیشتر از ۶۷۰ تومان نشد. ورق گرم کویل ۳ تا ۱۵ میلیمتر هم تا ۱۰ تومان و ورق کاویان ۱۵ تومان افزایش قیمت داشت.

در آخر هفته ورق سرد را کسی قیمت نمی‌داد و بازار بسیار سردرگم بود. علت افزایش قیمت‌ها نبود تجار اصلی ورق از یک طرف و شایعات حاکم بر بازار است. در واقع بازار به شدت تحت تاثیر سیاست قرار گرفته، پایین بودن موجودی انبارها به حساسیت بازار کمک کرده است.

ضمن آنکه قیمت‌های خارج برای واردات به ایران بسیار بالا رفته ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر تا ۶۳۰ دلار، ورق سرد تا ۷۵۰ دلار و گالوانیزه از چین ۸۵۰ دلار هر تن نقدی عرضه می‌شود. محموله‌های ورق سرد در راه زیاد است. موجودی گالوانیزه هم همین طور ولی موجودی ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر نسبت به ماه‌های گذشته کمتر شده چون واردات نیست. فعلا همه در انتظار عرضه فولاد مبارکه در بورس هستند.

تداوم خرید قراضه از سوی ترک‌ها

قراضه در اروپا و خاوردور به غیر از ژاپن بالا رفت؛ ولی در آمریکا و ژاپن با کاهش قیمت روبه‌رو بود. در اروپا افزایش قیمت قراضه ناشی از خالی شدن انبارها و ادامه خریدهای ترکیه بود، هرچند ترک‌ها خریدهایشان بسیار کمتر شده است. ترک‌ها قراضه ۱ و ۲ و خرد شده با نسبت ۱۰-۹۰ را ۵/۳۶۴ دلار هر تن سی‌اف‌آر از آمریکا خریدند همین کالا با نسبت ۳۰-۷۰ را از اروپا ۳۵۰ دلار هر تن سی‌اف‌آر معامله کردند. قراضه روسیه هم با ۱۵ دلار افزایش، به قیمت ۳۶۰ دلار هر تن سی‌اف‌آر پیشنهاد شد. در چین قیمت قراضه داخلی ۴۰۰ تا ۴۲۰ دلار هر تن ثابت ماند. در بازار داخلی آمریکا روند قیمت قراضه کاهش محدودی داشت و در اواخر هفته تقریبا به ثبات رسید؛ ولی معاملات انجام شده برای هفته اول آگوست نشان از کاهش ۱۰ تا ۲۵ دلاری قیمت قراضه بسته به محل تحویل و نوع کالا دارد. در ژاپن هم قیمت قراضه بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ ین هر تن نسبت به هفته قبل کاهش یافت. علت این امر کاهش تقاضا عنوان شده است.