در بازارهای جهانی و داخلی طی هفته گذشته رخ داد
تداوم کاهش قیمت آهنآلات - ۷ تیر ۸۹
کاهش تقاضا برای خرید محصولات فولادی و همچنین رکود در بازار جهانی طی هفته گذشته سبب شد تا قیمتها باز هم روند نزولی داشته باشد. از این رو بازار داخلی نیز متاثر از بازار جهانی با افت قیمتها روبهرو شد. البته بسیاری از فعالان اقتصادی، روند نزولی نرخهای فولادی در هفتههای آتی را ادامهدار میدانند. مرکز خدمات فولاد ایران در گزارشی به بررسی شرایط بازارها پرداخته است که در پی میآید:
رکود بازار بیلت در آینده
بیلت در هفته گذشته همچنان رو به تنزل بود و تنها در اواخر هفته کمی ثبات پیدا کرد. بیلت فوب دریای سیاه ۴۲۰ دلار هر تن پیشنهاد شد؛ ولی تقاضا نبود، تولیدکنندههای سی آی اس سطح تولید را کاهش دادهاند؛ ولی امیدی به بهبود بازار در ماه آینده نیست. چون بازار محصول ساخته شده کساد است. از سوی دیگر سقوط یورو و رکود اقتصادی به صادرات بیلت اسپانیا کمک کرده و آنها مقدار زیادی بیلت به ترکیه و شمال آفریقا در قیمت ۴۱۹ دلار فوب هر تن فروختهاند. با توجه به رکود بازار بیلت سی آی اس انتظار میرود قیمت تا ۲۰ دلار دیگر کاهش یابد. مشکل تولیدکنندگان بیلت تنها مساله تقاضا نیست، بلکه نقدینگی و محدودیت عرضه وام از طرف بانکها هم به کارخانهها فشار میآورد و مجبورند یا قیمت را کاهش دهند یا تولید را. در هر حال چشم انداز بیلت، جذاب نیست.
تقاضای ضعیف در بازار بیلت ایران
به علت رکود بازار مقاطع، تقاضای بیلت در ایران بسیار ضعیف بود. هفته گذشته قیمت بیلت تا مرز ۵۱۰ تومان هر کیلو تحویل در انزلی روی تریلی رسید، بعضی معاملات در قیمت ۵۰۰ تومان هم شنیده شد. با شایعه تحریم اقتصادی، بازار کمی بهتر شد و به ۵۲۰ تومان تا روز پنجشنبه هم رسید؛ اما باز هم تقاضا محدود بود. ترس از افت قیمت در خارج و محدودیت تقاضای مقاطع در بازار داخلی، سایه سنگینی بر قیمت بیلت انداخته است.
بیلت تحویل بنادر شمالی در قیمت ۴۷۰ دلار هر تن عرضه شده؛ اما خریدارها به دنبال قیمت زیر ۴۵۰ دلار هستند. در شرایط فعلی جو بازار متاثر از رکود و نگرانی از آینده است؛ به همین دلیل کمتر واردکنندهای علاقه به قبول ریسک واردات یا خرید از داخل برای ماههای آینده دارد. اکثر تجار سیاست صبر و انتظار را در پیش گرفتهاند.
کاهش قیمت مقاطع در آینده
قیمت تیرآهن و دیگر مقاطع در هفته گذشته در چین ۲۵ تا ۳۰ دلار هر تن کاهش یافت که علت این امر سیاست انقباضی دولت چین است. از سوی دیگر حذف جوایز صادراتی باعث گرانتر شدن صادرات و سرازیر شدن مقاطع به بازار داخلی چین شده، سیاست شناورشدن یوآن هم به این اوضاع دامن زده است. بنابراین قیمت مقاطع که در چین رو به تنزل بود بیشتر کاهش خواهد یافت.
در آمریکا سرویس سنترها سعی در پایین آوردن موجودی انبارها دارند به همین دلیل حجم سفارش به کارخانهها محدود شده، انتظار میرود روند نزولی قیمتها در آمریکا شدت بگیرد. در اروپا قیمت میلگرد ۷ یورو پایین آمد و به ۴۶۰ یورو هر تن رسید. در سی آی اس قیمتها تا مرز ۵۰۰ دلار فوب برای میلگرد رسیده است؛ ولی خریدار کم است. تقاضای مقاطع در شمال آفریقا و خلیج فارس هم محدود شده است. در عربستان بهرغم گرم بودن تقاضا انتظار میرود قیمت میلگرد ۳۰ تا ۵۰ دلار هر تن کاهش یابد. در خاوردور تقاضا کم و قیمتها رو به تنزل است. در مالزی قیمت میلگرد ۲۵ دلار نسبت به هفته قبل پایین آمد؛ ولی تقاضا کم است. اکثر کارخانهها تولید خود را کاهش دادهاند؛ چون با مواد اولیه گران کالا تولید میکنند. بسیاری از دستاندرکاران اعتقاد دارند تا زمانی که قراضه به ثبات نرسد، روند نزولی قیمتها ادامه خواهد یافت.
توقف واردات مقاطع به ایران
از اول هفته قیمتها نزولی بود. در مورد بعضی از اقلام میلگرد و تیرآهن، قیمت بازار به زیر قیمت تمام شده خرید از ذوبآهن رسیده است. این در شرایطی است که تقاضا به شدت محدود است و با توجه به دیدگاه مایوسانه تجار نسبت به آینده، اکثر تجار سیاست فروش را در پیش گرفتهاند. قیمتها از روز سهشنبه رو به تنزل بود، از روز سهشنبه با بحثهای مربوط به تحریم اقتصادی، قیمتها ثابت شد؛ ولی تقاضا همچنان محدود باقی ماند. روز چهارشنبه به علت شروع تعطیلات آخر هفته اکثر تجار فروشنده نبودند؛ به همین دلیل قیمت تغییر نکرد.
در حال حاضر میلگرد را در قیمت ۵۳۰ تا ۵۵۰ دلار محصول سی آی اس تحویل بنادر ایران پیشنهاد میدهند؛ ولی خریدار نیست. فعلا قیمت مقاطع در ایران آنقدر ارزان است که واردات عملا متوقف شده است.
رکود در بازار ورق
بازار ورق هم در اکثر نقاط دنیا مثل هفته گذشته با رکود همراه بود. در عربستان همه انتظار دارند قیمتها تا ۵۰ دلار هر تن در هفته آینده کاهش یابد. به همین دلیل تقاضا محدود است. در چین حذف جوایز صادراتی باعث تنزل شدید قیمتها شد، قیمت ورق گرم تا ۱۵ دلار هر تن در شانگهای کاهش یافت. در اروپا به علت کاهش ارزش یورو واردات محدود شده به همین دلیل کارخانهها قیمت را بالا بردهاند؛ ولی تقاضا محدود است. قیمت ورق گرم در این منطقه توسط کارخانهها تا ۱۷ یورو هر تن افزایش یافته و به ۶۴۸ یورو هر تن رسیده است. قیمت ورق در بازار آمریکا ثابت ماند ورق گرم در پایه ۶۲۰ دلار هر شورت تن فوب بنادر غرب آمریکا معامله شد. در مصر که شاخص بازار شمال آفریقا است ورق گرم سی آی اس ۵۵۰ دلار سی اف آر پیشنهاد شد؛ ولی خریدار محدود است. در سی آی اس قیمت ورق گرم تا ۳۰ دلار هر تن فوب دریای سیاه تنزل یافته است. اکثر کارخانههای سی آی اس تولید را کاهش دادهاند.
ثبات در بازار ورق ایران
روز شنبه و یکشنبه قیمت ورق رو به کاهش بود؛ ولی از روز دوشنبه به ثبات رسید، واردات ورق در ۴ ماه گذشته محدود بوده است و در خردادماه هم بسیار کم شده است. بعضی از ضخامتهای ورق سرد در بازار تقریبا نایاب است، به خصوص کالاهای با کیفیت بالا که به علت فقدان عرضه از طرف مبارکه است.
این هفته مبارکه در بورس فعال نبود، روند کاهش قیمتها هم تا آخر هفته تقریبا به ثبات رسیده و در مورد بعضی کالاها افزایش قیمت دیده میشد. این در حالی است که قیمتها در بازار خارج یا کاهش یافته یا ثابت باقی مانده است. ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر با وزن رول زیر ۱۲ تن در انزلی به ۵۳۰ تومان رسید که نسبت به اول هفته ۱۰ تومان بهتر شد قیمت وارداتی این کالا ۵۵۰ تا ۵۶۰ دلار سیافآر بنادر شمالی است. ورق سرد باثبات است ولی تقاضای آن محدود میباشد، قیمت وارداتی آن نسبت به هفته قبل تغییر نکرده و ۶۴۵ دلار هر تن عرضه میشود ورق گالوانیزه ضخامتهای ۷۰/۰ میلیمتر به بالا در بازار کم است. قیمت آن هم نسبت به هفته قبل ۱۰ تومان افزایش یافت؛ ولی تقاضا پایین است. احتمالا ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر و ورق سرد ضخامتهای ۶۰/۰ به بالا با بهبود قیمت در هفته آینده روبهرو باشند.
افزایش عرضه سنگآهن در چین
هفته گذشته دو اتفاق مهم رخ داد؛ اول حذف جوایز صادراتی فولاد ساخته شده از طرف چین بود. دوم دولت چین شناور شدن یوآن را پذیرفت تا از تورم جلوگیری کند. این تصمیمگیریها در بازار واردات و صادرات فولاد چین تاثیر سریع و شدیدی داشت. در نتیجه خریداران سنگآهن به انتظار نشستهاند تا تاثیر این سیاستها را ببینند. یک مساله دیگر هم در مورد سنگآهن پیش آمد و آن هم برنامه دولت چین برای محدود کردن مجوزهای واردات سنگآهن است، از اول جولای شرکتهایی میتوانند سنگآهن وارد کنند که سالانه حداقل ۷۰۰ هزار تن خرید از خارج داشتهاند.
با این تصمیمگیریها، روز پنج شنبه قیمت سنگآهن که دو هفته تقریبا ثابت مانده بود، تنزل کرد. سنگآهن خلوص ۶۲ درصد با ۲ دلار کاهش قیمت به ۵/۱۴۲ دلار و خلوص ۵/۶۳ درصد به ۱۴۹ دلار رسید. این در حالی است که قیمت سنگآهن در معاملات فیوچر برای فصل سوم به ۱۳۵ دلار هر تن سی اف آر بنادر چین رسیده است.
مهمترین مساله تاثیرگذار روی قیمت فصل آینده سنگآهن این است که عرضه فولاد در بازار داخلی چین افزایش مییابد و قیمت آن تنزل میکند. این امر باعث کاهش تقاضای سنگآهن در چین خواهد شد. در کنار این مطلب قیمت کرایه حمل است که هر روز در حال کاهش است و از اول ژوئن تا به حال نزدیک به ۱۰ دلار در هر تن افت کرده است.
روند نزولی قیمت قراضه
قراضه در هفته گذشته به روند نزولی خود ادامه داد. قراضه در بازار داخلی ایتالیا ۲۴ دلار هر تن افت کرد. قراضه خرد شده به ۳۰۰ یورو در این کشور رسید. قراضه کلاس ۳ اروپا هم ۲۴۰ یورو معامله شد. در ترکیه بازار قراضه کمی بهتر شد علت آن خریدهای بعضی کارخانهها بود. ترکها قراضه ۲۰-۸۰ را از اروپا در قیمت ۳۰۵ تا ۳۱۳ دلار سی اف آر خریدند؛ ولی قراضه اوکراین تحویل بنادر ترکیه ۲۸۰ تا ۲۹۰ دلار هر تن معامله شد. خریداران روس دنبال قراضه داخلی در قیمت ۲۰۰ دلار درب کارخانه هستند؛ ولی معاملهای در این قیمت صورت نگرفته و حداقل قیمت ۲۱۵ دلار بوده است؛ اما در هر حال قیمت ۲۰ دلار نسبت به هفته قبل کاهش یافته است.
در آمریکا قیمت قراضه رو به پایین است، بعضیها انتظار دارند قراضه خرد شده به ۳۰۰ دلار در هر لانگ تن برسد؛ در حالی که هفته گذشته ۳۳۰ دلار هر لانگ تن معامله شده، قراضه سنگین ۲۰-۸۰ اروپا ۳۰۰ تا ۳۰۵ دلار تحویل بنادر ترکیه و محصول آمریکا ۳۱۰ دلار هر تن میباشد که نسبت به هفته قبل ۳۰ تا ۴۰ دلار کاهش یافته است.
پیشبینی میشود قیمت قراضه به روند نزولی خود ادامه دهد و به ۲۸۰ دلار سی اف آر بنادر ترکیه محصول اروپا برسد؛ ولی احتمال سقوط آن تا قیمت ۲۴۰ دلار هر تن سال قبل بعید است.
ارسال نظر