با وجود عرضه ۴۴۵ هزار تنی در رینگ صادراتی
گندم در تالار شیشهای مشتری نداشت
گروه بورس کالا- سردار خالدی: روز گذشته با وجود عرضه ۴۴۵ هزار تنی گندم خوراکی و دوروم در رینگ صادراتی، به دلایل متعدد داخلی و تاثیرپذیری از قیمتهای جهانی، دادوستدی برای گندم عرضه شده صورت نگرفت. به گزارش خبرنگار دنیایاقتصاد، روز گذشته رینگ صادراتی بورس کالا با وجود عرضه ۴۴۵ هزار تن گندم خوراکی و دوروم از سوی فروشندگان، هیچگونه تقاضایی از سوی مشتریان نداشت. در واقع از کل میزان گندم عرضه شده، ۴۲۰ هزار تن گندم خوراکی به قیمت پیشنهادی هر تن ۱۷۶ دلار و ۲۵ هزار تن گندم دوروم به قیمت پیشنهادی هر تن ۲۰۱ و ۲۱۰ دلار وارد تالار شیشهای شد که به نظر میرسد افزایش قیمت این کالا در هفته جاری نسبت به هفته گذشته (که هر تن گندم خوراکی ۱۶۹ دلار معامله شد) و نبود مشتری در چرخه دادوستد دلیل اصلی نبود معاملات دیروز باشد.
هر چند تالار صادراتی دیروز بورس کالا با وجود حضور فعالتر کارگزاران و نمایندگان شرکت مادر تخصصی بازرگانی، نتوانست دادوستدی را انجام دهد و تنها انجام توصیههای لازم و بیان مشکلات و دغدغههای کارگزاران از سوی مدیر توسعه بازار و خود کارگزاران با نمایندگان دولت در رینگ مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. اما بنازاده، مدیر توسعه بازار با بیان اینکه دولت تصمیم بگیرد، بورس آمادگی دارد هر زمان که در طول هفته بخواهد، عرضه صادراتی گندم را در رینگ صادراتی به اجرا بگذارد به کارگزاریها هم توصیه کرد که اگر میخواهند در بازار بازاریابی کنند، حتما گندم و نمونه کالا را ببینند تا مشکلی پیش نیاید.
این روزها با وجود اینکه کارگزاریها و کارشناسان معاملات کالاهای کشاورزی از تصمیم دولت برای عرضه گندم در تالار حمایت میکنند و محدودیت عرضه کالا و رقابت بالا را مزیت رینگ صادراتی میدانند، اما روز گذشته و هفته ماقبل بازار به دلیل نداشتن مشتری دادوستدی را انجام نداد. عباس بنازاده، مدیر توسعه بازار در این باره به خبرنگار ما درباره نبود مشتری و افزایش قیمت گندم در رینگ صادراتی گفت: دلایل متعددی سبب نبود دادوستد معاملات گندم در رینگ صادراتی دیروز بود که میتوان به شرایط سخت ضمانتنامه بدون قید و شرط بانکی برای کارگزاریها اشاره کرد که با تمهیدات و درخواست کارگزاریها و بورس کالا در تلاشیم تا بتوانیم این شرایط را تسهیل نماییم.
بنازاده سپس با اشاره به اینکه مشکل قیمتها به خاطر کاهش قیمتهای جهانی است، افزود: علاوه بر کاهش قیمتها، کشورهای همجوار و همسایه از جمله عراق و افغانستان نیز شرایط را برای صادرکنندگان سخت کردهاند؛ بهطوریکه افغانستان برای ورود آرد به این کشور سازوکارهای متفاوت و سختی برای صادرکنندگان اعمال کرد و عراق نیز با اعمال تعرفهها و عوارض ورودی شرایط را سختتر کرده است.وی در ادامه خاطرنشان کرد: علاوه بر دلایل ذکر شده و اعمال شده جهانی با توجه به اینکه فصل برداشت به اوج خود میرسد، کارگزاران متقاضی، خواهان تسهیلات خاصی برای گندم صادراتی هستند که همین نیز سبب شده خرید و فروش گندم در معاملات نیازمند توافق بیشتر عرضهکنندگان و متقاضیان در بازار شود.
بنازاده در پایان به توافق بیشتر مسوولان در بازار برای ورود تولیدکنندگان کارخانههای ماکارونی و کلوچه و بیسکویتسازی خبر داد.
همچنین دیروز در بازار رینگ صادراتی برای گروه معاملاتی قیر ۴۲ هزار تن قیر عرضه شد که ۲۵ هزار و ۹۰۰ تن تقاضا وجود داشت و در نهایت ۱۰ هزار و ۴۰۰ تن آن به ارزش ۳ میلیون و ۸۱۶ هزار دلار دادوستد شد. برای گروه معاملاتی روغن نیز، ۵۰۰ هزار تن روغن پایه عرضه شد که همان میزان عرضه با همان تقاضا از سوی خریداران به ارزش ۴ میلیون و ۲۵۰ هزار دلار دادوستد شد. برای گروه شیمیایی نیز، ۲۳ هزار تن مواد شیمیایی عرضه شد که تقاضایی برابر ۵۶ هزار تن داشت؛ اما در پایان تنها ۲۰ هزار تن ماده شیمیایی که شامل حلال ۴۰۴، متانول و اسید استیک میشود به ارزش ۴ میلیون و ۹۹۵ هزار دلار خریداری شد.مجموع دادوستدهای کل دیروز رینگ صادراتی بدین صورت بود که از ۵۱۵ هزار تن کالای صادراتی عرضه شده، ۸۶ هزار و ۹۰۰ تن تقاضا شد که در پایان با توافق معاملهگران ۳۵ هزار و ۴۰۰ تن کالای صادراتی موجود در رینگ به ارزش ۱۳ میلیون و ۶۱ هزار دلار مبادله شد.
محصولات وارداتی کشاورزی در بورس کالا عرضه نمیشود
ایسنا- طبق ماده ۱۵ قانون بودجه ۸۹ چنانچه محصولاتی نظیر گندم، جو و ذرت که در جهت جبران کمبود، وارد کشور شود باید از طریق بورس کالا عرضه شود؛ ولی تا کنون با وزارتخانههای مربوط برای اجرایی شدن این ماده تصمیمی اتخاذ نشده است.
عباس بنازاده، مدیر توسعه بازار بورس کالا به ماده ۱۵ قانون بودجه ۸۹ اشاره و اظهار کرد: طبق این ماده چنانچه محصولاتی نظیر گندم، جو و ذرت که در جهت جبران کمبود، وارد کشور شود باید از طریق بورس کالا عرضه شود، لذا عرضه این محصولات با تعرفههای خاصی به نحوی که از قیمت داخلی ۲۰ درصد باشد در بورس الزام شده است که متاسفانه تاکنون این امر اجرایی نشده است.
وی تاکید کرد: اگر طبق ماده ۱۵ قانون بودجه، دولت عرضه محصولات وارداتی کشاورزی را از طریق بورس الزام کند با توجه به شفاف شدن قیمت، دولت به راحتی میتواند واردات این محصولات را کنترل کند، در غیر این صورت هم به ضرر دولت است و هم تولید کننده.
به گفته وی گرچه در قانون بودجه این امر الزام شده است، ولی تاکنون با وزارتخانههای مربوط برای اجرایی شدن این ماده تصمیمی اتخاذ نشده است.
ناظر معاملات رینگ کشاورزی در ادامه نسبت به ورود گندم وارداتی به چرخه تضمینی هشدار داد و گفت: در حال حاضر تعرفه گندم وارداتی ۴۶ درصد تعیین شده است؛ در حالی که در گذشته گندم با تعرفه ۲۰ درصدی وارد کشور شده و در بنادر شمالی موجود است، لذا خطر ورود آن به چرخه تضمینی وجود دارد. وی در پایان اظهار داشت: خرید داخلی تضمینی گندم در حال حاضر به قیمت ۳۳۰ تومان انجام میشود؛ در حالی که قیمت گندم وارداتی با تعرفه ۲۰ درصدی بین ۲۶۰ تا ۲۷۰ تومان است؛ لذا زمانی که نرخ خرید تضمینی ۳۳۰ تومان و گندم وارداتی ۲۶۰ تومان است خطر ورود آن به چرخه تضمینی وجود دارد.
ارسال نظر