طرفداران معاملات سوآپ سنگ‌آهن بیشتر شدند

مرکز خدمات فولاد ایران- به دنبال تعیین قیمت سنگ‌آهن توسط واله و بی اچ پی به صورت فصلی، کردیت بانک سوئیس اظهار داشته است که تعداد طرفداران معاملات سوآپ این محصول طی سال‌جاری دو برابر شده است. کارخانه تایسن کروپ آلمان نیز به منظور کاهش ریسک نوسان قیمت‌ها در بازار به معاملات سوآپ روی آورده است. معاملات سوآپ این امکان را به خریداران و فروشندگان می‌دهد تا قیمت محصولات را از قبل تعیین کنند.

در حال حاضر در حدود ۱۰۰ گروه تجاری، سنگ‌آهن را با قراردادهای سوآپ معامله می‌کنند که در مقایسه با اوایل سال جاری دو برابر شده است. حجم سنگ‌آهن معامله شده با قراردادهای سوآپ طی ماه آوریل به ۵ میلیون تن رسید که در مقایسه با معاملات ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تنی این محصول در ماه مارس افزایش یافته است. شرکت معدنی ریو نیز به دنبال معامله سنگ‌آهن با معاملات سوآپ و ملحق شدن به دو شرکت معدنی بزرگ دیگر دنیا می‌باشد.

کردیت بانک سوئیس اظهار داشته است که هماهنگ شدن کارخانه‌های تولید فولاد با این سیستم و آشنایی با این شیوه جدید کمی طول خواهد کشید.

به دنبال رشد شدید قیمت سنگ‌آهن، کارخانه تایسن کروپ نیز طی فصل اول سال جاری سنگ‌آهن را با قراردادهای سوآپ معامله کرد.

حجم معاملات سوآپ سنگ‌آهن در بازار بورس در ماه آوریل ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن و در خارج از بورس نیز به همین میزان بود. کارخانه‌ها می‌توانند ریسک نوسان قیمت‌ها را در بازار با انجام معاملات سوآپ کم کنند یا اینکه میزان نوسان قیمت سنگ‌آهن و زغال سنگ را به خریداران محصولات خود انتقال دهند.

به دنبال افزایش تقاضای کشورهای آسیایی به سنگ‌آهن، ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن سنگ‌آهن با قراردادهای سوآپ در بازار بورس سنگاپور معامله شد که رشدی ۴/۱ درصدی را در مقایسه با قراردادهای ماه مارس نشان می‌دهد.

پیش‌بینی افزایش قیمت سنگ‌آهن

در همین راستا گفته می‌شود گرچه اخیرا قیمت سنگ‌آهن وارداتی در چین روند نزولی پیش گرفته، اما بسیاری انتظار دارند قیمت این ماده اولیه در ماه مه و ژوئن رشد چشمگیری داشته باشد. از آنجایی که این دو ماه دوره اوج ساخت‌وساز در چین است، فولادسازان نیاز به سنگ‌آهن بیشتری دارند تا تقاضای بالای فولاد را تامین کنند. در نتیجه این امر قیمت داخلی و وارداتی سنگ‌آهن را در چین بالا می‌برد.

بعید است تولید فولاد چین تنها به دلیل قیمت بالای سنگ‌آهن کاهش یابد؛ چرا که فولاد سازان ترجیح می‌دهند قیمت محصولات فولادی را بالا ببرند تا اینکه تولید را کاهش دهند. از این رو تقاضای بالای سنگ‌آهن همچنان ماندگار است. در ماه آوریل چین ۵۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تن فولاد خام تولید نمود که نسبت به ماه مارس ۸/۰ درصد رشد داشته است.

قیمت سنگ‌آهن خلوص ۵/۶۳ درصد هند روز سه شنبه ۱۷۵ تا ۱۸۰ دلار هر تن سی اف آر بود، در حالی که سه‌شنبه هفته قبل ۱۸۰ تا ۱۸۴ دلار سی اف آر ثبت شده است.

چالش‌های پیش روی آرسلورمیتال در بازار سنگ‌آهن

آرسلورمیتال در نظر دارد تا ۷۰ درصد سنگ‌آهن مورد نیاز این کارخانه را خود تامین کند و وابستگی این کارخانه به خرید سنگ‌آهن را کاهش دهد، اما گزارش‌ها نشان می‌دهد که در این مسیر با مشکلاتی روبه‌رو شده است.

در حال حاضر تامین سنگ‌آهن مورد نیاز در مقایسه با گذشته آسان تر شده است و با توجه به اینکه توسعه یک معدن سنگ‌آهن به توسعه خطوط راه‌آهن، بنادر و تجهیزات حمل و نقل وابسته است و گاهی اوقات این تجهیزات توسط دولت‌های دیگر کنترل می‌شوند، خرید معدنی جدید برای این کارخانه مقرون به صرفه نیست.

تغییراتی در مدل‌های تجاری بازار به وجود آمده است به همین دلیل روش‌های تجاری کارخانه‌ها نیز باید تغییر کند. به دنبال رشد قیمت مواد اولیه، کارخانه‌ها نیز باید شیوه فروش خود را تغییر دهند. اگر چه تغییر شیوه فروش به نفع صنعت فولاد است، اما این امر مساله‌ای چالش‌برانگیز برای این صنعت خواهد بود.