خریداران فولاد سیاست صبر و انتظار را در پیش گرفتند

بیلت در تمام بازارها همچنان روند نزولی دارد، از یک طرف قیمت قراضه و سنگ‌آهن در حال تنزل است، از طرف دیگر آهن‌آلات ساختمانی که تقاضای آنها هم محدود است. با توجه به این مسائل امیدی به بهبود بازار بیلت تا پایان ماه مه نیست. بازار مقاطع نیز در دنیا در هفته قبل روند نزولی داشت که علت این امر رکود تقاضا بود؛ اما در همین حال مقاطع در بازار ایران هنوز با نرخ‌های پایین‌تر از بازارهای جهانی معامله می‌شود. با توجه به اینکه احتمال تداوم افت قیمت قراضه در بازار وجود دارد، فعالان بازار فولاد چشم به بازار مواد اولیه و نوسانات آن دوخته‌اند.

سیاست صبر و انتظار در بازار بیلت

طی هفته گذشته خریداران بیلت در شمال آفریقا قیمت ۶۱۵ دلار هر تن را نپذیرفته‌اند، تولیدکننده‌های سی آی اس بیلت را در ۵۵۰ دلار به ترک‌ها پیشنهاد داده‌اند. آنها از ۵۸۰ دلار فوب شروع کردند، ولی در نهایت ۵۴۰ دلار فوب مقدار محدود با ترک‌ها بستند. به‌رغم این کاهش باز هم قیمت‌ها برای خریداران جذاب نیست. در چین بیلت کیو ۲۳۵ سایز ۱۵۰ حدود ۱۵ دلار افت کرد و به ۵۶۰ دلار رسید. این قیمت شامل ۱۷ درصد مالیات ارزش افزوده است. در خاور دور هم قیمت بیلت بسته به مقصد بین ۱۵ تا ۲۰ دلار کاهش یافت و به ۶۱۰ دلار سی اف آر هر تن رسید. اکثر خریدارها منتظر هستند، آنها می‌دانند بیلت فوب دریای سیاه باید به مرز ۵۰۰ دلار برسد که در این صورت بیلت محصول ترکیه یا کشورهای دیگر هم با کاهش قیمت روبرو خواهد شد. بنابراین بهترین سیاست صبر و انتظار است.

بیلت در ایران همچنان کساد است

در هفته گذشته بازار بیلت بسیار کساد بود و معاملات روی مقادیر کم صورت می‌گرفت سایز ۱۵۰ در انزلی تا ۶۰۰ تومان هر کیلو روی تریلی هم معامله شد، ولی از سه شنبه با بهبود بازار میلگرد قیمت تا ۶۱۰ تومان هم بالا رفت. مشکل بیلت در ایران این است که بیلت موجود در قیمت زیر ۵۵۰ دلار سی اف آر خریداری شده و حجم موجودی آن در بنادر هم بسیار زیاد است. از اول اسفند تا ۲۰ اردیبهشت ماه بیش از ۹۰۰ هزار تن بیلت وارد شده در حالی که مصرف آن به ‌علت تعطیلات، رکود و پایین بودن قیمت مقاطع به شدت پایین است. با توجه به روند نزولی قیمت مقاطع و بازار کساد آن از یک سو و از طرف دیگر روند رو به تنزل قیمت این کالا در خارج نباید در انتظار بهبود قیمت آن بود. روز چهارشنبه یک محموله بیلت آماده به حمل سایز ۱۵۰ تحویل بندر انزلی ۵۹۰ دلار هم عرضه شد، ولی خریدار نبود. شاید اگر بیلت در خلال یک ماه آینده به قیمت ۵۴۰ دلار سی اف آر انزلی برسد خریدارها تمایلی به سفارش پیدا کنند، ولی در این‌صورت قیمت فوب آستاراخان باید زیر ۴۸۰ دلار باشد یعنی قراضه باید به مرز ۳۳۰ دلار فوب برسد. با توجه به شرایط بازار قراضه، سفارشات کارخانه‌های سی آی اس و رکود بازار ایران، رسیدن به این قیمت دور از ذهن نیست.

میلگرد باز هم کاهش یافت

بازار مقاطع در دنیا در هفته قبل روند نزولی داشت علت این امررکود تقاضا است، در چین موجودی مقاطع به ۹ میلیون تن رسید در حالی که تولید کارخانه‌ها همچنان ادامه دارد. قیمت میلگرد درب کارخانه در چین بین ۱۵ تا ۴۰ دلار سقوط کرد. قیمت میلگرد محصول روسیه به ۶۰۰ دلار فوب دریای سیاه رسید، ولی خریداری ندارد چون صادرکننده‌های اروپای شرقی با روس‌ها رقابت نزدیکی دارند، از سوی دیگر انبارها از خریدهای ارزان قیمت هنوز خالی نشده، در عربستان که بازار مقاطع خیلی داغ است قیمت آن بالا نرفته و احتمال سقوط هم می‌رود. ترک‌ها به علت کمبود تقاضا قیمت میلگرد را ۱۰ دلار هر تن کاهش دادند و به ۶۰۰ دلار فوب رساندند؛ ولی باز هم خریداری نیست. در اروپا قیمت میلگرد ۲۰ تا ۳۰ یورو کاهش یافت با این حال خریدارها محتاطانه عمل می‌کنند. در خاوردور قیمت میلگرد به ۶۵۰ تا ۶۷۰ دلار سی اف آر رسیده که ۲۰ تا ۳۰ دلار کاهش نشان می‌دهد. با توجه به روند نزولی قیمت سنگ‌آهن و قراضه همه خریدارهای مقاطع به انتظار نشسته‌اند. آنها بیشتر به تقاضا نگاه می‌کنند تا روند قیمت‌ها چون مشکل اصلی در کاهش تقاضا است.

انتظار کاهش واردات مقاطع در ایران

از اوایل هفته روند قیمت‌ها نزولی بود و علت آن رکود در بخش تقاضا است. دولت هنوز بودجه‌های عمرانی را تزریق نکرده است. در حالی که بزرگترین خریدار کالا دولت است، به علت تفاوت قیمت بازار ایران با بازارهای خارجی واردات مقاطع زیاد نبوده است. از سوی دیگر انبارها از خریدهای قبل که در قیمت ارزان‌تری بوده هنوز پر است. این در حالی است که قیمت‌ها در خارج از ایران رو به کاهش است، بنابراین اکثر صاحبان کالا به‌دنبال فروش محصول خود هستند تا جایگزین کردن موجودی انبار. روز سه شنبه فولاد آذربایجان موفق به فروش محصول خود در قیمت ۷۰۰ تومان هر کیلو در بورس نشد. این در حالی است که روز سه شنبه و چهارشنبه فروشندگان میلگرد سعی در حفظ بازار داشتند. نبشی و ناودانی سایزهای پایین اول هفته ۵ تومان بهتر عرضه شدند، ولی در کل نوسان قیمت آنها ۱۰ تومان بود و تیرآهن هم روند نزولی داشت و سایزهای ۱۴،۱۶ و ۱۸ تا ۷۱۰ تومان در اصفهان هر کیلو قیمت دادند. در کل روند قیمت‌ها نزولی است.

عرضه محصولات ارزان قیمت در بازار ورق

همانند دیگر کالاها ورق هم هفته راکدی را گذراند. ورق گرم کویل در شمال اروپا حدود ۶۰۰ دلار قیمت دارد، در کل قیمت این کالا ۲۰ تا ۳۰ یورو کاهش قیمت در اروپا داشت، علت آن عرضه محصولات ارزان قیمت از اوکراین بود که ۶۵۰ دلار فوب پیشنهاد شده بود. ولی عرضه ورق‌های سرد، گالوانیزه و رنگی به شدت در اروپا محدود است و همین امر باعث ثبات قیمت آنها شده است. در خاوردور بازار ساکت بود. ورق بلند ضخامت ۱۰میلیمتر به بالا ۶۸۰ دلار فوب بنادر چین درخواست شد که نسبت به یک هفته پیش ۲۰ تا ۳۰ دلار هر تن کاهش نشان می‌دهد. در بازار داخلی چین قیمت ورق گرم کویل ۳۰ دلار هر تن تنزل کرد این در حالی است که کارخانه‌های چینی سعی می‌کنند قیمت را برای ماه بعد حفظ کنند. اوکراینی‌ها قیمت همین کالا را ۱۰ تا ۲۰ دلار هر تن کاهش دادند و به ۶۶۰ تا ۶۷۰ دلار فوب دریای سیاه رساندند. در آمریکا قیمت ورق گرم و سرد ثابت ماند ورق گرم ۷۶۶ دلار معامله شد. در خاورمیانه اکثر خریدارها انتظار کاهش قیمت را دارند و به همین دلیل به انتظار نشسته‌اند. کارخانه‌ها در تمام نقاط دنیا در برابر کاهش قیمت مقاومت می‌کنند اکثر آنها سفارشات دو ماه آینده را بسته‌اند و خیالشان راحت است؛ ولی اگر روند رو به نزول قیمت اسلب و رکود بازار آن ادامه یابد، آنها را وادار خواهد کرد تا در قیمت‌های خود تجدید نظر کنند.

ورق در ایران ارزان شد

ورق گرم رول ضخامت ۲ میلیمتر از روز شنبه روند نزولی را شروع کرد و تا پایان هفته با ۲۰ تومان کاهش به ۵۹۰ تومان رسید. بعضی محموله‌های با پول پیش در ۵۸۵ تومان در انزلی هم پیشنهاد شد. با توجه به آنکه قیمت این کالا در خارج رو به تنزل است اکثر تجار سیاست فروش را در پیش گرفته‌اند. علت اصلی کاهش قیمت این کالا بازار بسیار ساکت لوله و پروفیل است حداقل قیمت پیشنهادی سی آی اس برای این کالا ۶۱۰ دلار سی اف آر انزلی بوده که هنوز قیمت تمام شده آن ده درصد بیشتر از قیمت امروز فروش بازار است، در مورد انواع دیگر ورق، بالاخره مبارکه سیاست فروش ۱۰۰ تن را برداشت، ولی به‌علت عرضه انواع ورق توسط سرویس سنترها از یکسو و رکود بازار از سوی دیگر، قیمت‌های جاری بازار با فروش مبارکه تفاوت چندانی ندارد و حاشیه سود برای تجار بسیار باریک و در بعضی موارد همراه با زیان است. با این شرایط باید انتظار کاهش قیمت فروش مبارکه در بورس را داشت. ورق سرد روند ساکتی داشت و در بعضی موارد قیمت‌ها تا ۲۰ تومان کاهش یافت. در حالی که عرضه بعضی ضخامت‌ها با محدودیت بسیار روبه‌رو است مثل ۲۰/۱ میلیمتر. حداقل قیمت ورق سرد پیشنهادی قزاق‌ها ۷۶۰ دلار سی اف آر انزلی است که تناژ آن هم محدود است؛ ولی به علت تقاضای ضعیف قیمت این کالا نزولی بود . ماه‌های پیش رو ماه‌های تعطیلی کارخانه‌های تولیدکننده لوازم خانگی است، بنابراین واردکننده‌ها با توجه به قیمت بالای وارداتی این کالا، رکود بازار و دوره بازگشت طولانی سرمایه شان کمتر حاضر به ریسک برای خرید این کالا می‌شوند. بازار ورق گالوانیزه و رنگی هم مثل هفته‌های قبل با رکود همراه بود، افت قیمت در ورق رنگی همراه با کسادی بارز آن بسیار مشهود است. حداقل قیمت خرید از چین برای ورق گالوانیزه ۹۹۰ دلار سی اف آر بندرعباس است که با توجه به قیمت‌های جاری واردات آن با زیان همراه خواهد بود.

بازار دو سویه سنگ‌آهن

پس از گذشت چند ماه از روند صعودی قیمت سنگ‌آهن، سه هفته مداوم است که قیمت این کالا روند نزولی دارد. روز پنج‌شنبه این هفته قیمت سنگ‌آهن با خلوص ۵/۶۳ درصد محصول هند تحویل بنادر چین در قیمت ۱۷۵ دلار خریدار نداشت. این در حالی است که هفته قبل حداقل قیمت مورد نظر خریدارها ۱۷۸ دلار هر تن بود. اکثر دست اندرکاران در جست‌وجوی خرید زیر قیمت ۱۷۰ دلار سی اف آر هستند. مهم‌ترین دلیل برای سقوط قیمت سنگ‌آهن، جو حاکم بر ذهنیت معامله گران این کالا است، آنها امید به بالا رفتن قیمت ندارند در نتیجه خرید نمی‌کنند. بنابراین روند نزولی قیمت تا آنجا ادامه پیدا خواهد کرد که آنها به این باور برسند که قیمت به کف خود رسیده است. یک موسسه مستقل پیش‌بینی کرده است که تا یک ماه آینده قیمت به ۱۵۰ دلار هر تن نزول کند. دلایل متفاوتی برای کاهش قیمت سنگ‌آهن هم عنوان می‌شود. مثل روند نزولی قیمت فولاد، ترس از مازاد عرضه فولاد به‌دلیل رشد سریع تولید در دو ماه اخیر، احتمال رکود در بازار مسکن چین و غیره، ولی اینها همه فرع مطلب است. اصل قضیه آن است که امید به سودآوری سنگ‌آهن در این قیمت‌ها نیست. بازار سنگ‌آهن نیاز به تنفس دارد؛ چرا که مطمئنا عرضه سنگ‌آهن در دو ماه آینده به‌دلیل باران‌های موسمی محدود خواهد شد و قیمت‌ها بالا خواهد رفت، زمان فعلی فرصت خوبی برای این استراحت است.

پیش‌بینی بعضی از موسسات حکایت از افزایش ۳۲ درصدی قیمت سنگ‌آهن در فصل بعدی است، کمیسیون توسعه اقتصادی چین نیز این احتمال را در آخرین گزارش خود که سه شنبه هفته گذشته منتشر کرد اعلام نمود. نوسان قیمت سنگ‌آهن باعث رونق معاملات سوآپ سنگ‌آهن شده، در صورت تداوم این معاملات، روش جدیدی برای معاملات سنگ‌آهن به جای سیستم قدیمی ایجاد خواهد شد. اما در بازار کک وضع فرق می‌کند، کک به دلیل محدودیت عرضه ۱۰ دلار افزایش قیمت داشت و به ۲۵۰ دلار فوب بنادر استرالیا رسید. پیش بینی می‌شود تا پایان ماه‌مه‌ قیمت کک تا ۲۷۰ دلار هر تن برسد.

بازار قراضه در انتظار کاهش بیشتر قیمت

بازار قراضه همچنان روند نزولی دارد. در آخرین مزایده در ژاپن قیمت قراضه ۳۱ دلار هر تن کاهش یافت و به ۳۹۱ دلار هر تن اف آ اس بنادر ژاپن رسید. در عربستان قراضه داخلی هر تن ۳۰۰ تا ۳۲۰ دلار معامله شد، ولی انتظار می‌رود در خلال دو هفته آینده قیمت‌ها تا ۴۰ دلار کاهش یابد. چینی‌ها قراضه خرد شده از آمریکا را ۲۰ دلار ارزانتر در قیمت ۴۲۰ دلار سی اف آر خریدند. ترک‌ها هنوز در بازار نیستند آنها پیشنهاد قیمت ۳۸۰ دلار سی اند اف برای مخلوط ۲۰-۸۰ را قبول نکرده‌اند؛ در حالی که ۱۰ دلار ارزان‌تر از هفته قبل است. قراضه کلاس آ۳ محصول سی آی اس هم ۳۶۵ دلار سی اف آر به ترک‌ها پیشنهاد شد، ولی با آنکه ۳۵ دلار ارزان‌تر از هفته قبل بود باز هم خریدار نداشت. در اروپا قراضه از ۳۱۰ یورو به ۲۸۰ یورو تنزل کرده، ولی خریدارها محتاطانه عمل می‌کنند. مخلوط ۲۰-۸۰ کانتینر شده به هندی‌ها ۳۹۰ دلار عرضه شد، در حالی که دو هفته قبل کمتر از ۴۱۰ دلار سی اف آر بنادر هند نبود. در پاکستان قراضه اوراقی کشتی در بازار داخلی هر تن ۹۵ دلار افت کرد در آمریکا که عرضه کننده اصلی قراضه است سورشارژ قراضه ۴۰ دلار هر لانگ تن افت کرد. روند رو به تنزل قراضه به‌علت محدودیت تقاضای آهن‌آلات ساختمانی، احتمالا تا پایان ماه مه ادامه خواهد یافت؛ این در حالی است که در بلند مدت عرضه قراضه محدود خواهد بود و کارخانه‌های بزرگ نگران این مطلب هستند.

مرکز خدمات فولاد ایران