روند قیمت‌ها در بازار فولاد به کجا می‌رود؟

قیمت انواع محصولات فولادی در خاورمیانه که در اوایل ماه آوریل ۲۰۱۰ به اوج خود رسیده بود، روند نزولی به خود گرفته است. به گزارش سایت کارگزاری سی ولکس کالا در دو/سه هفته اخیر، قیمت میلگرد در عربستان و امارات حدود ۵۰-۴۰ دلار/تن کاهش داشته است و این کاهش قیمت در برخی از مناطق ترکیه به حدود ۸۰ دلار/تن هم رسید. قیمت صادراتی تولیدکنندگان ترکیه که به سطح ۷۲۰-۷۰۰ دلار/تن، فوب رسیده بود دوباره به سطح ۶۸۰-۶۷۰ دلار/تن، فوب کاهش یافته است. به عقیده اغلب فعالان بازار این پایان کاهش نیست. تعدادی از تجار میلگرد منطقه خلیج‌فارس اعلام کرده‌اند در صورت کاهش قیمت میلگرد صادراتی ترکیه به ۶۶۰-۶۵۰ دلار/تن، سی‌اف‌آر، ممکن است افزایش تقاضا را به دنبال داشته باشد.

علت اصلی کاهش قیمت میلگرد در منطقه افت تقاضا ذکر شده است. تجار در کشورهای عربی در اواخر ماه مارس و اوایل ماه آوریل با انجام خریدهای قابل توجهی که تحویل آن طی دوره آوریل-ژوئن خواهد بود، سطح موجودی انبارهای خود را بهبود خواهند بخشید. از آنجایی که بخش عمده‌ای از این خریدها با قیمت‌های بالا انجام گرفته است، لذا تجار منطقه برای به حداقل رساندن زیان خود که به دلیل افت قیمت در بازارهای داخلی رخ داده است، به دنبال خرید میلگرد با قیمت‌های ارزان‌تری هستند.

در حال حاضر تنها در عربستان سعودی که تولید داخلی آن پاسخگوی تقاضا نیست، کمبود میلگرد وجود دارد. ولیکن تجار فعالیت‌های خرید خود را متوقف کرده‌اند تا موضوع حذف ۵ درصد عوارض واردات آهن‌آلات روشن شود.

قیمت آهن قراضه و بیلت هم کاهش یافته است. در آوریل، ترک‌ها خرید آهن قراضه خود را متوقف کردند و به نظر می‌رسد تا نیمه ماه مه/اوایل ژوئن به بازار خرید بر نخواهند گشت. قیمت پیشنهادی برای آهن قراضه (HMS۱&۲(۸۰:۲۰ به حدود

۴۵۰-۴۴۰ دلار/تن، سی‌اف‌آر کاهش یافته است. هر چند خرید در این سطح از قیمت‌ها نیز صورت نگرفته است. قیمت بیلت صادراتی روسیه و اوکراین در سطح ۶۳۰-۶۲۰ دلار/تن، فوب است و افزایش‌های مورد نظر تولیدکنندگان و صادرکنندگان محقق نشده است و به عقیده تعداد زیادی از تحلیلگران بازار این قیمت در آینده نزدیک نیز با کاهش همراه خواهد شد. ولیکن میزان کاهش قیمت به اندازه کاهش قیمت بیلت ترکیه نخواهد بود، چون تقاضای پایداری برای شمش فولادی از سوی کشورهای جنوب شرق آسیا و خاورمیانه وجود دارد.

قیمت میلگرد صادراتی CIS به بالاتر از ۷۰۰ دلار/تن، فوب رسیده است که این قیمت حتی بالاتر از قیمت صادراتی ترکیه می‌باشد، اما این سطح قیمت مورد استقبال مصرف‌کنندگان قرار نگرفته است. با توجه به شرایط فعلی بازار به نظر می‌رسد که قیمت میلگرد صادراتی این کشورها باید به سطح ۶۵۰-۶۳۰ دلار/تن، فوب کاهش یابد.

تقریبا شکی وجود ندارد که روند نزولی قیمت میلگرد تا اواسط مه در خاورمیانه ادامه خواهد یافت. لکن سوال این است که درصد این کاهش چقدر خواهد بود. تعدادی از فعالان بازار احتمال کاهش قیمت به زمان اواسط ماه مارس (۶۰۰ دلار/تن، فوب) را دور از انتظار نمی‌دانند. به عقیده آنها تقاضا در منطقه بسیار افت کرده است.

طبق گزارش Arab Steel، میزان واردات میلگرد کشورهای امارات، مصر، عراق و یمن در سه ماهه اول سال ۲۰۱۰ بالغ بر ۳/۱ میلیون تن بوده است، در حالی که در دوره مشابه سال ۲۰۰۹ که اوج بحران مالی و رکود اقتصادی بوده است، مقدار واردات ۷/۲ میلیون تن بوده است. این کاهش واردات فقط ناشی از افت تقاضا نبوده است، بلکه افزایش تولید داخلی نیز بر کاهش واردات تاثیر داشته است. در سال گذشته و شروع سال ۲۰۱۰، ظرفیت‌های نوردی جدیدی در امارات شروع به تولید نموده‌اند. طبق برآوردهای انجام شده در مصر مقدار تولید محصولات فولادی طویل از ۴/۵ میلیون تن در سال ۲۰۰۹ به ۵/۷ میلیون تن در سال۲۰۱۰ افزایش خواهد یافت.

مازاد عرضه میلگرد در بازار داخلی ترکیه به شدت احساس می‌شود. موجودی انبار تجار و تولیدکنندگان بالا است، لذا فروشندگان به دنبال فروش محصولات خود هستند. در میان ۲۰ کشور برتر تولیدکننده فولاد، ترکیه از لحاظ رشد تقاضا در مقایسه با سال قبل دومین کشوری بوده است که کمترین رشد تقاضا را داشته است. به دلیل نبود تقاضای کافی، اغلب کارخانه‌های فولادی کمتر از ظرفیت تولید می‌کنند. هرچند افزایش صادرات در ماه مارس موجب افزایش تولید معادل ۲۰ درصد شده است. آنچه که مسلم است، کارخانه‌ها و تجار فولاد ترکیه مقدار قابل توجهی محصول فروخته نشده در اختیار دارند که قطعا موجب افزایش فشار بر بازار خواهد شد.

با وجود شرایط فعلی بازار فولاد و شل شدن قیمت‌ها، عواملی چون انتظار تقویت تقاضای میلگرد در برخی از کشورهای خاورمیانه از قبیل عربستان و مصر، قیمت بالای آهن قراضه با وجود کاهش‌های اخیر، رشد قابل توجه قیمت مواد اولیه تولید از جمله سنگ آهن و زغال‌سنگ از عواملی هستند که قیمت محصولات فولادی را همچنان حمایت می‌کنند.