رشد قیمت و بهبود بازار آلومینیوم

زهرا مسافر

بحران اقتصادی که از اواخر سال ۲۰۰۸ میلادی در بازارهای جهانی آغاز شده و به سال ۲۰۰۹ نیز کشیده شده بود، باعث درگیر شدن بسیاری از فعالان بازار با رکود شد. در این میان، صنعت آلومینیوم نیز در پی تداوم بحران اقتصاد جهانی بی‌بهره نماند و سال گذشته را با رکود پشت سر گذاشت.

فعالان صنعت آلومینیوم معتقدند: با برطرف شدن بحران اقتصادی در بازارهای جهانی از ماه‌های پایانی سال گذشته، بازار آلومینیوم از روند بهتری برخوردار شده و پیش‌بینی‌ها حاکی از بهبود این بازار و افزایش قیمت است.

وضعیت بازار آلومینیوم، طرح و برنامه‌های توسعه‌ای شرکت‌های تولید‌کننده این فلز در گفت‌وگوی دنیای‌اقتصاد با تنی چند از فعالان این بازار مورد بررسی قرار گرفته که متن آن را در پی می‌خوانید:

پیش‌بینی رشد ۵ درصدی قیمت آلومینیوم

هبت‌الله فاضلی، رییس اتحادیه آلومینیوم‌سازان در خصوص بازار آلومینیوم در سال جاری گفت: پیش‌بینی می‌شود که امسال رونق کاری نسبت به سال گذشته افزایش یابد؛ از این رو سال ۸۹ برای فعالان صنعت آلومینیوم مثبت ارزیابی می‌شود.

وی با بیان اینکه در سال جاری افزایش قیمت آلومینیوم قابل تصور است، افزود: به‌رغم رشد ۱۰ تا ۲۵ درصدی نرخ آلومینیوم در بازار داخل طی سال‌های گذشته، اما پیش‌بینی می‌شود در سال پیش رو نرخ آلومینیوم حداکثر با رشد پنج درصدی روبه‌رو شود.

رییس اتحادیه آلومینیوم سازان تصریح کرد: طی یک ماهه امسال بازار آلومینیوم رشد قیمت را تجربه نکرده است. وی نیاز کشور به آلومینیوم را سالانه ۳۰۰ هزار تن دانست و خاطرنشان کرد: اما امسال به علت رونق کاری در صنعت آلومینیوم و افزایش تولید، این میزان به ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار تن خواهد رسید.

اگر صادرات نداشته باشیم تولید کافی است

به گفته فاضلی، چنانچه صادرات آلومینیوم به بازارهای جهانی از سوی تولید‌کنندگان داخلی صورت نگیرد کشور ما از واردات بی نیاز

خواهد بود.

وی میزان صادرات شمش آلومینیوم به بازارهای جهانی را ۷۳ هزار تن برشمرد و گفت: از این رو تنها حدود ۴۰ هزار تن شمش آلومینیوم از سوی المهدی در بازار داخل توزیع شده است.

رییس اتحادیه آلومینیوم سازان اظهار داشت: چنانچه روند صادرات شمش آلومینیوم به ارزش افزوده در کشور تبدیل شود به گونه‌ای که تولید‌کنندگان به سمت تولید شمش آلومینیوم و شمش آلیاژی گام بردارند، ضرورتی برای صادرات در کشور احساس نمی‌شود.

وی با اشاره به تامین برق مجتمع آلومینیوم هرمزال در سال جاری، افزود: در این صورت شاهد تولید ۴۵۰ هزار تن آلومینیوم از سوی تولید‌کنندگان داخلی در کشور خواهیم بود.

فاضلی با اشاره به جلسه اعضای سندیکای آلومینیوم‌سازان با شرکت‌های تولید‌کننده المهدی و هرمزال طی روز‌های گذشته، تصریح کرد: از سوی این سندیکا برنامه‌ریزی برای راه‌اندازی خط تولید بیلت آلومینیوم و همچنین شمش آلیاژی پیشنهاد شد، زیرا هم‌اکنون بیلت در این شرکت‌ها تولید نمی‌شود.

وی با بیان اینکه بیلت از ارزش افزوده زیادی برخوردار است، خاطرنشان کرد: این ماده علاوه بر تامین نیاز کشور می‌تواند از واردات آن نیز از بازارهای جهانی جلوگیری کند.

رییس اتحادیه آلومینیوم سازان گفت: قرار است که پیشنهاد مذکور از سوی تولید‌کنندگان آلومینیوم با وزیر صنایع و معادن و مسوولان ذی‌ربط طی جلسه‌ای مطرح شود.

وی به نگرانی تولید‌کنندگان آلومینیوم در زمینه گران شدن نرخ برق اشاره کرد و افزود: در این صورت واحدهای تولیدی به علت عدم رقابت با رقیب خارجی خود به ناچار مجبور به تعطیلی واحدهای خود خواهند شد.

اگر دیگ‌ها متوقف نشود...

محمد ابراهیم رازقی، مدیرعامل ایرالکو نیز درخصوص بازار آلومینیوم در سال جاری گفت: بر اساس آمارهای موجود روند بازار آلومینیوم مثبت ارزیابی می‌شود.

وی با اشاره به روند مثبت بازارهای جهانی افزود: از این رو رشد قیمت آلومینیوم در سال جاری دور از انتظار نیست و پیش‌بینی می‌شود که تا سال میلادی جدید روند افزایشی تداوم یابد.

مدیرعامل ایرالکو با بیان اینکه هم‌اکنون نرخ آلومینیوم در بورس لندن ۲ هزارو ۴۴۸ دلار در هر تن است، تصریح کرد: پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که نرخ این فلز به ۲هزارو ۷۰۰ دلار برسد.

وی میزان تولید آلومینیوم در کشور را سالانه ۳۵۰ هزار تن دانست و خاطرنشان کرد: برای کمبود نیاز داخل باید ۴۸۰ هزار تن آلومینیوم از خارج از کشور وارد شود. رازقی در خصوص وضعیت بازار آلومینا (ماده اولیه آلومینیوم) در سال جاری گفت: در صورت افزایش قیمت در بازارهای جهانی، رشد ۱۰۰ درصدی نرخ آلومینا در سال جاری نسبت به سال گذشته متصور است. وی میزان تولید ایرالکو را در سال جاری ۱۸۰ هزار تن برشمرد و افزود: درصورت عدم توقف دیگ‌های فعال این شرکت با رشد تولید ۲۰ هزار تنی روبه‌رو خواهد شد.

مدیرعامل ایرالکو درخصوص صادرات آلومینیوم این شرکت، تصریح کرد: طی سال گذشته ایرالکو ۲۴ درصد از مجموع تولید شرکت را صادر و مابقی را به بازار داخل عرضه کرد.

نرخ گذاری آلومینیوم تابع سیاست‌های دولت

ناصر پژوهش، رییس هیات‌مدیره شرکت تولیدی ایران رادیاتور همچنین در خصوص بازار آلومینیوم در سال جاری گفت: به علت بحران صنعتی که از سال ۲۰۰۸ آغاز شده بود طی سال ۲۰۰۹ بازار با مازاد آلومینیوم روبه‌رو شده بود از این رو بازار افزایش قیمت این فلز را تجربه کرد.

وی با بیان اینکه شرکت‌های تولید‌کننده ایرالکو و المهدی تابع سیاست‌های دولت هستند، افزود: از این رو نرخ آلومینیوم در بازار داخل نمی‌تواند مستقل از قیمت‌های جهانی حرکت کند و در صورت افزایش قیمت‌های جهانی در بازار داخل نیز رشد نرخ این فلز دور از انتظار نیست.

رییس هیات‌مدیره شرکت تولیدی ایران رادیاتور با اشاره به اینکه آلومینیوم از جمله فلزات انرژی‌بر است، تصریح کرد: در صورت اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، نرخ آلومینیوم نیز با رشد قیمت مواجه خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: درصورت عدم اجرایی شدن قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، نوسان قیمت این فلز در بازار داخل از شدت کمتری برخوردار خواهد شد.

به گفته وی، از ابتدای سال جاری بازار آلومینیوم از نوسانی برخوردار نبود و روی خط ثبات قرار گرفت.

پژوهش با بیان اینکه هم‌اکنون حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد آلومینیوم مصرفی کشور از بازارهای خارجی تامین می‌شود، گفت: امید است با ورود جدی تولیدات مجتمع آلومینیوم هرمزال، تامین این فلز آسان‌تر شود.

وی به عنوان یکی از مصرف‌کنندگان بزرگ آلومینیوم در کشور افزود: حدود ۵ تا ۶ سال گذشته و قبل از راه‌اندازی بورس فلزات، آلومینیوم به‌صورت حواله‌ای توزیع می‌شد از این رو، مصرف‌کنندگان با مشکلات زیادی روبه‌رو بودند، اما با راه‌اندازی این بورس بازار آلومینیوم شفاف شد، اما هنوز مشکلاتی وجود دارد از این رو، بهتر است که برای برطرف شدن این مشکلات عرضه‌کنندگان بیشتری محصولات تولیدی خود را از طریق بورس عرضه کنند.

وی درخصوص اینکه شرکت تولیدی ایران رادیاتور آلومینیوم مصرفی خود را به‌طور عمده از بازار داخل تامین می‌کند، تصریح کرد: اما چنانچه در بورس نرخ آلومینیوم عرضه شده بالاتر از بورس لندن باشد به ناچار باید آلومینیوم مصرفی را از طریق واردات تامین کرد.

رییس هیات‌مدیره شرکت تولیدی ایران رادیاتور خاطرنشان کرد: طی سال گذشته ۷۰ درصد از آلومینیوم مورد نیاز این شرکت از بازار داخل خریداری و مابقی از خارج وارد شد. به گفته وی، چنانچه بین تولید‌کنندگان رقابت ایجاد شود، دسترسی به آلومینیوم برای صنایع پایین‌دستی مصرف‌کننده آسان‌تر خواهد شد.

تنها ۲۰ دیگ از ۲۲۸ دیگ در مدار تولید

علی‌اکبر گلکار، مدیر مجتمع آلومینیوم هرمزگان (هرمزال) درخصوص وضعیت بازار آلومینیوم در سال جاری، گفت: به علت آنکه این شرکت تازه‌وارد چرخه تولید شده است، پیش‌بینی خاصی نمی‌توانم داشته باشم. وی افزود: اما روند فعلی بازار از ابتدای سال جاری حاکی از بهبود وضعیت بازار آلومینیوم است و روند مثبت ارزیابی می‌شود.

مدیر مجتمع آلومینیوم هرمزگان با بیان اینکه تاکنون مجوزهای لازم برای راه‌اندازی ظرفیت خالی خط تولید این شرکت اخذ شده است، تصریح کرد: پس از تامین اعتبار نسبت به تهیه برق ۵۶۵ مگاواتی اقدامات لازم صورت می‌گیرد زیرا تمامی تاسیسات برای رسیدن به ظرفیت نهایی آماده است.

وی با اشاره به اینکه هم‌اکنون تنها ۲۰ دیگ از ۲۲۸ دیگ این شرکت وارد مدار تولید شده است، خاطرنشان کرد: پیش‌بینی می‌شود که با تمهیدات اتخاذ شده و با تامین اعتبار لازم برای تهیه برق ۵۶۵ مگاواتی تا اوایل سال آینده مجتمع آلومینیوم هرمزگان با ظرفیت تولید سالانه ۱۴۷ هزار تن آلومینیوم به جرگه تولید‌کنندگان بزرگ کشور بپیوندد.

گلکار اظهار داشت: هم‌اکنون تنها ۱۰ درصد از مجتمع آلومینیوم هرمزگان فعال است و۹۰ درصد در انتظار اعتبار لازم برای تامین برق مصرفی است زیرا این شرکت برای رسیدن به ۲۲۸ دیگ تولیدی برنامه‌ریزی کرده است.