ناصر پژوهش*

زیاد بودن تعطیلات رسمی کشور موضوع نخ‌نما شده‌ای است که هرازگاهی مطرح می‌شود و برخی افراد چنان با حرارت از کم کردن تعطیلات رسمی دفاع می‌کنند که گویا با افزودن چند روز در تقویم رسمی کار در کشور کلیه مشکلات حل شده و کشور به بهشت برین تبدیل خواهد شد! جالب است که برخی از این دوستان هیچ گاه درگیر مشکل کار و کارگر نبوده و تجربه‌ای هم در این امر ندارند و فقط به کم بودن تعطیلات رسمی در کشورهای خارجی استناد می‌کنند.

برای درک بهتر موضوع باید یادآوری کرد که ساعت کار موظفی هفتگی برای بخش بزرگی از نیروی کار کشور که با تولید سر و کار دارد ۴۴ ساعت در هفته می‌باشد که یکی از بالاترین نرخ‌های ساعت کار در جهان است.

از طرف دیگر با توجه به تعطیل نبودن یا نیمه‌تعطیل بودن پنج‌شنبه‌ها، اگر روزهای تعطیل عادی در هر هفته را یک روز یا یک و نیم روز در نظر بگیریم و آن را با تعطیلات دو روزه پایان هفته در کشورهای خارجی مقایسه کنیم، مشخص می‌شود که کارگر ایرانی نسبت به همتایان خارجی خود ۵۶ روز (تعطیل نبودن پنج‌شنبه‌ها) یا حداقل ۲۶ روز (نیمه‌تعطیل بودن پنج‌شنبه‌ها) بیشتر کار می‌کنند پس چند روز اضافه بودن تعطیلات رسمی کشور در مقایسه با نیمه‌تعطیل بودن پنج‌شنبه‌ها موضوع حادی به نظر نمی‌رسد،‌ لذا اگر افرادی چند روز تعطیلات ملی نوروز یا ۱۳ فروردین را هدف قرار داده‌اند، بدون رو دربایستی و واضح منظور خود را اعلام کنند تا همه تکلیف خود را بدانند.

به نظر اینجانب (با سابقه اداره یک مجموعه واحدهای تولیدی با حدود ۱۳۰۰ نفر کارگر در بخش خصوصی) مشکل در پایین بودن راندمان کار در زمان حضور در محل کار است، نه مدت حضور در محل کار. البته مشکل پایین بودن بهره‌وری نیروی کار نیز وابسته به عوامل متعددی است که بخش اعظم آن مربوط به مدیریت واحدها و مشکلات مقررات دولتی بوده، درصد کمی از آن به نیروی کار برمی‌گردد.

تعطیلی مطبوعات به مدت ۱۷ روز و حال هوای تعطیلی حاکم بر صدا و سیما نیز عامل دیگری برای افزایش جو تعطیلی در اوایل فروردین‌ماه است که ربطی به تعداد روزهای تعطیلی رسمی در تقویم ندارد.

لذا بهتر است این دسته دلسوزان اقتصاد کشور راه‌حل‌هایی برای افزایش بهره‌وری در روزهای کاری پیدا کنند و دست از سر چند روز تعطیلی ملی کشور بردارند (چون در تعطیلات مذهبی کشور با توجه به حساسیت‌های فراوان نمی‌توان تغییری داد) والا اضافه کردن چند روز کاری به تقویم رسمی کشور با راندمان نیروی کار فعلی حاصلی نخواهد داشت.

*رییس هیات مدیره شرکت تولیدی ایران رادیاتور