رونق بازار فولاد آمریکا و تقاضای پایین در اروپا
بررسی بازار طی یک هفته اخیر نشان میدهد قیمت محصولات فولادی در آمریکا از دسامبر گذشته روندی افزایشی داشته اما در بازار اروپا تقاضا هنوز مانند قبل نشده است. به گزارش مرکز خدمات فولاد ایران، افزایش قیمتها در این کشور بر خلاف دیگر نقاط دنیا افت و خیز نداشته است؛ به طوریکه به طور پیوسته در این چهار ماه قیمت ورق و مقاطع این کشور ۲۰۰ تا ۲۲۰ دلار هر تن رشد کرده است.
بر اساس این گزارش، اواخر مارس قیمت ورق گرم در بازار نقدی آمریکا به ۷۵۰ تا ۷۷۰ دلار در هر تن درب کارخانه رسید و قیمت پیشنهادی میلگرد ۶۸۰ تا ۶۹۰ دلار در هر تن درب کارخانه بود. همچنین تولیدکنندگان ورق سرد محصول خود را ۶۸۰ تا ۸۸۰ دلار در هر تن درب کارخانه عرضه کردند. قیمت ورق گالوانیزه نیز به همین سطح رسید و ورق تخت آ۳۶ نیز از مرز ۹۰۰ دلار در هر تن درب کارخانه عبور کرد.
از این رو حال که در نیمه دوم آوریل قرار داریم، بسیاری از تحلیلگران معتقدند که افزایش قیمتها در بازار فولاد آمریکا به تدریج به پایان رسیده است؛ چرا که قیمت انواع ورق در حال کاهش است که این امر در بازار ورق گرم و ورق تخت به وضوح نمایان اسaت.
بر این اساس، گفته میشود مدت زمان تحویل ورق که قبلا یک ماه طول میکشید، حال به ۲ تا ۳ هفته کاهش یافته است. اختلاف زیادی میان قیمت اعلام شده کارخانهها و قیمت نهایی به چشم میخورد. همه این مسائل نشانگر آن است که ظرفیت انبارها تکمیل شده و تقاضای واقعی افزایش چندانی نداشته است.
نگرانی کمتر مقاطع سازان آمریکایی از نوسان قیمت سنگآهن
اما بازار مقاطع در نیمه دوم مارس در بازار آمریکا بر خلاف ورق افزایش نیافت؛ چرا که گفته میشود صنعت ساختوساز آمریکا هنوز در رکود به سر میبرد و وضعیت آن تا سال آینده از این بهتر نخواهد شد.
اگرچه در فوریه و اوایل مارس طبق روال بهار هر سال خرید و فروش افزایش یافت ولی طبق انتظار به تدریج کاهش یافت، اما قیمت انواع ورق در هفته آخر مارس حدود ۲۰ دلار در هر تن بالا کشید و تحلیل گران انتظار دارند این افزایش در آوریل نیز ادامه داشته باشد. علت این افزایش قیمت همچون سایر نقاط جهان قیمت مواد اولیه است.
فولادسازان بزرگ آمریکایی نسبت به اغلب فولادسازان اروپایی و خاور دور نگرانی کمتری نسبت به قیمت مواد اولیه دارند؛ چون معادن سنگآهن آنها تا حدودی نیازشان را رفع میسازد. در کل آمریکا صادرکننده سنگآهن و کک است ولی بهرغم این موضوع افزایش جهانی قیمت مواد اولیه بر بازار شمال آمریکا تاثیرگذار بوده است. به طوریکه گفته میشود باید در انتظار افزایش ۳۰ تا ۵۰ دلاری قیمت قراضه در این بازار و در آوریل بود. ذکر این نکته اهمیت دارد که رشد قیمت قراضه برای فولادسازان آمریکایی از افزایش قیمت سنگآهن مهمتر است. خبرها حاکی از آن است که کمبود قراضه در آمریکا و بازارهای جهانی تا ژوئن ادامه خواهد داشت.
از سوی دیگر افزایش قیمتها در بازار مواد اولیه آمریکا تحت حمایت بهبود کلی شرایط اقتصادی این کشور قرار گرفت. ماه مارس افزایش فرصتهای شغلی بیش از ماههای دیگر بود. افزایش تولید فولاد نیز در آمریکا همچنان ادامه دارد. اواخر مارس نرخ بهرهوری صنعت فولاد آمریکا به ۷/۷۱ درصد رسید و سطح تولید در سه ماه اول سال ۴/۶۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت. در آینده نزدیک کارخانههایی چون یو اس استیل و سور استال به حداکثر ظرفیت باز میگردند. در هر حال هنوز تحلیل گران آمریکایی نگران مازاد ظرفیت نیستند؛ چرا که افزایش تولید در بخش ورق است که تقاضا دارد. همچون گذشته فولادسازان آمریکایی نسبت به محصولات وارداتی نگرانی ندارند چون قدرت رقابتی آنها پایین است.
طبق آمار میزان واردات محصولات فولادی آمریکا در ماه آوریل یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۵ درصد کاهش داشته و ۴۵ درصد نسبت به فوریه ۲۰۰۸ کمتر بوده است. حجم زیادی از واردات به کانادا و مکزیک میرود.
با در نظر گرفتن هزینههای حملونقل و گمرکی، قیمت ورق وارداتی قدرت رقابت با محصول داخل را ندارد. به عنوان مثال اواخر مارس ورق سرد روسیه در بنادر آمریکا ۸۸۰ تا ۹۰۰ دلار در هر تن بر روی تریلی و با حساب مالیات عرضه میشد.
پیشبینی کاهش تقاضای فولاد اروپا در ابتدای تابستان
در بازار فولاد اروپا، تولیدکنندگان قیمت درب کارخانه ورق گرم را قبل از عید پاک ( ۴ آوریل) به ۵۳۰ تا ۵۵۰ یورو در هر تن افزایش دادند و برخی نیز قیمتها را تا ۵۷۰ یورو بالا بردند. به نظر تجار قیمت واقعی بازار ۲۰ تا ۴۰ یورو کمتر از این سطح قیمتها است. درهر حال فولاد سازان اروپایی سعی دارند مجددا قیمتها را افزایش دهند. احتمالا قیمت ورق گرم در نیمه دوم آوریل به ۶۰۰ یورو ( ۸۰۴ دلار) در هر تن درب کارخانه و قیمت ورق سرد به ۷۰۰ یورو ( ۹۳۸ دلار) خواهد رسید. از طرفی وضعیت فعلی بازار تحمل چنین افزایش قیمتی را ندارد. بر خلاف بازار خاور دور و حتی آمریکا، بازار اروپا در رکود شدیدی به سر میبرد. کشورهای عضو اتحادیه اروپا در فصل چهارم سال ۲۰۰۹ هیچ رشد اقتصادی نداشتند و نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۰۹، حتی ۳/۲ درصد افت داشتند. خوشبینانهترین پیشبینی افزایش رشد ناخالص ملی سال ۲۰۱۰ اروپا بیش از ۵/۰ تا ۷/۰ درصد نبوده است. متوسط کسری بودجه ۷ تا ۵/۷ درصدی در سال جاری به معنای سیاست اقتصادی بسته و کاهش بیشتر سرمایه گذاری دولتی است. بازار تسهیلات بانکی اروپا نیز بهبودی نداشته، هنوز بسیاری از شرکتهای اروپایی به خصوص شرکتهای کوچک مشکل تامین مالی دارند.
در این راستا تقاضای محصولات فولادی در اروپا نسبتا پایین است. برخلاف آمریکا و خاور دور افزایش قیمت ورق ماه مارس در اروپا تاثیری بر میزان خرید و فروش ماه آوریل نگذاشت. برخی شرکتها هیچ تمایلی به افزایش موجودی نداشته و برخی توان مالی نداشتند. در هر حال هیچ عکسالعملی نسبت به افزایش قیمت دیده نشده است. فولاد سازان باز هم افزایش قیمتها را با رشد قیمت مواد اولیه ارتباط میدادند. کاهش عرضه به فولادسازان کمک کرده تا قیمتها را بالاتر ببرند.
سطح واردات به اروپا بالا است ولی از نظر قیمت، قابلیت رقابت با محصولات داخلی را ندارد. قیمت پیشنهادی ورق گرم روس ۷۰۰ تا ۷۱۰ دلار در هر تن فوب و ورق گرم چین ۷۸۰ دلار در هر تن سی اف آر تحویل ژوئن و جولای است. در نتیجه میتوان گفت که اروپاییها قادرند قیمتها را در آوریل باز هم افزایش دهند، گرچه پایین تر از قیمت مورد نظرشان باشد. در هر حال تقاضای پایین در ماههای آتی در بازار فولاد اروپا ماندگار خواهد بود و همچنان بسیاری از تحلیلگران در انتظار افت قیمتها از ابتدای تابستان هستند.
ارسال نظر