آزاده حسینی
با وجود رکود بازار در سال جاری، اما طبق آمارهایی که گمرک جمهوری اسلامی ارائه کرده، طی ۱۱ ماه ابتدای سال جاری شاهد رشد واردات بیشتر فلزات هستیم.

در این بین رشد واردات طلا از مبادی قانونی کشور یکی از نکات قابل توجه است که عوامل تاثیر‌گذار آن قابل تامل است. همچنین شمش فولاد نیز به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین مواد اولیه فولادسازان با رشد مواجه شده است.
طلا و افزایش نجومی واردات
از ابتدای سال جاری تا پایان بهمن ماه، میزان واردات طلا از مبادی ورودی کشور با افزایش همراه بود، به طوری که میزان ارزش طلای وارد شده در این مدت معادل 618 میلیون و پانصدهزار دلار از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران عنوان شد. میزان طلای وارد شده طی مدت مذکور با رشد 42516 درصدی حجمی نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه شد.
نکته‌ای که قابل توجه است، ورود طلا با چنین حجمی از مبادی ورودی قانونی کشور به عمل آمده که باعث شده جزو صد کالایی باشد که طی ۱۱ ماهه سال جاری بیشترین ارزش واردات را به خود اختصاص دهد.
شمش فولاد و رشد 18 درصدی
شمش فولاد که به عنوان ماده اولیه انواع محصولات فولادی به شمار می‌رود، در ۱۱ ماهه منتهی به بهمن ماه با رشد ۲۶/۱۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه شده که به لحاظ ارزشی به دلیل افت قیمت‌ها در سال‌جاری افت ۳۵/۲۷ درصدی را تجربه کرده است.
طی مدت ذکر شده با وجود رکود بازار معادل 3 میلیون و 879 هزار تن شمش وارد کشور شده است؛ این درحالی است که آمار واردات میلگرد با کاهش مواجه شده که جای امیدواری دارد. در سال جاری به جای محصول نهایی، مواد اولیه وارد کشور شده است، البته دلیل این موضوع می‌تواند اقدام صحیح دولت در وضع تعرفه 16 درصدی واردات میلگرد باشد.
میلگرد و رشد منفی واردات
طی مدت مذکور میزان میلگرد وارد شده به کشور نسبت به مدت مشابه سال قبل معادل 554 هزار تن بوده که به لحاظ ارزشی نیز رقمی معادل 264 میلیون دلار عنوان شده است؛ اما نکته مهم آن رشد منفی واردات میلگرد در طول مدت ذکر شده است که معادل 99/26 درصد بوده که نه تنها از لحاظ حجمی، بلکه به لحاظ ارزشی نیز افت 04/52 درصدی را تجربه کرده است.
تیرآهن و رشد ۸۲ درصدی
با وجود تولید تیرآهن به قدر کفایت در کشور از سوی ذوب‌آهن و چند تولیدکننده خصوصی کشور، اما در سال جاری به دلیل پایین بودن نرخ تعرفه واردات در حد صفر این محصول، شاهد ورود این محصول حتی با کیفیت‌های پایین‌تر بودیم؛ این درحالی است که بازار فولاد در سال جاری نسبت به سال گذشته رکود بیشتری داشته و اختلاف قیمت بین محصولات وارداتی با کیفیت پایین نسبت به داخلی یکی از عوامل واردات این کالا عنوان شده است. از همین رو، میزان واردات تیرآهن در سال جاری با رشد 49/82 درصدی مواجه بوده که به لحاظ ارزشی نیز با رشدی معادل 91/3 درصد مواجه شده است. میزان واردات تیرآهن در کشور معادل450 هزار تن بوده که به لحاظ ارزشی نیز معادل 226 میلیون دلار اعلام شده است.
افزایش واردات انواع ورق
بازار ورق نیز مانند دیگر محصولات فولادی در سال جاری به دلیل پایین بودن نرخ تعرفه واردات در حد صفر بیشتر شاهد ورود محصولات وارداتی با کیفیت‌های حتی پایین‌تر از داخلی نیز بود.
این موضوع تا جایی پیش رفت که تا مدت‌ها باعث پایین نگهداشته شدن سطح قیمت ورق داخلی شد. طی ۱۱ ماهه ابتدای سال جاری ۲ میلیون و ۷۶۲ هزار تن انواع ورق وارد کشور شده که ارزش آنها معادل یک میلیارد و ۸۳۹ میلیون دلار از سوی گمرک جمهوری اسلامی اعلام شده است.