بازار فولاد تحت تاثیر تغییرات قیمت مواد اولیه

هفته گذشته مهمترین رویداد بازار‌های فولادی رشد قیمت قراضه و سنگ‌آهن بود که به دنبال آن قیمت بیلت نیز افزایش پیدا کرد؛ اما از آنجا که تقاضا در حد معمول است نه بازار بیلت و نه بازار مقاطع توان و کشش لازم برای بالا نگه داشتن قیمت‌ها را نداشت. در بازار ایران نیز قیمت‌ها رشد پیدا کرد اما با تمهیدات دولت، روند افزایشی قیمت‌ها در این هفته متوقف شد.

رشد آرام بیلت در پی افزایش قراضه

هفته گذشته قیمت بیلت به دنبال افزایش قیمت قراضه و سنگ‌آهن افزایش پیدا کرد. بیلت روسیه تحویل بنادر خاوردور با ۱۰ دلار افزایش به ۵۳۰ تا ۵۵۰ دلار رسید، این در حالی است که خریداران به دنبال قیمت ۵۱۰ دلاری هستند. به‌رغم افزایش قیمت سنگ‌آهن و قراضه در چین قیمت بیلت ثابت ماند و به ۴۹۸ دلار هر تن رسید که نسبت به حدود یک ماه قبل ۱۲ دلار افزایش نشان می‌دهد ولی در مقایسه با هفته گذشته تغییری نداشته است.

بیلت در ایران روند نزولی داشت

بیلت در ایران در هفته گذشته روند نزولی داشت و علت آن فشار دولت برای کاهش قیمت‌ها بود. حرکت بازار به سمت تعطیلات و توقف معاملات ناشی از آن بود. کاهش قیمت مقاطع در بورس باعث به وجود آمدن یک شوک عمیق در بازار شد و همین مطلب باعث گردید تا اکثر دست‌اندرکاران سیاست صبر و انتظار را در پیش بگیرند که احتمالا تا اواخر فروردین ادامه خواهد داشت. قیمت بیلت که در اوایل هفته ۶۲۰ تومان برای بعضی از سایزها بود به ۵۹۰ تومان رسید.

معاملات بی‌رونق مقاطع

بازار مقاطع همچنان مثل هفته‌های گذشته تحت تاثیر نوسان قیمت مواد اولیه قرار دارد و نه تقاضا. ترک‌ها قیمت میلگرد را در هفته گذشته ۸ دلار هر تن افزایش دادند. در چین قیمت مقاطع و میلگرد بین ۱۵ تا ۳۰ دلار افزایش پیدا کرد. در اروپا قیمت مقاطع ۱۰ تا ۲۰ یورو بالا رفت، بازار سی‌آی‌اس هم به دنبال خریدهای ایرانی‌ها تا ۲۰ دلار بهتر شد این در حالی است که تقاضای مقاطع در هیچ کدام از کشورهای گفته شده بهبود نیافته و حجم معاملات همچنان پایین است.

بازار گیج مقاطع در ایران

مقاطع در ایران در اوایل هفته گیج بود. نبشی ۲۰ تومان هر کیلو برای بعضی اقلام افزایش پیدا کرد؛ ولی ناودانی ۱۰ تومان کاهش یافت. از روز شنبه امیدواری به بازار بعد از عید بهتر شد و قیمت میلگرد ۵ تومان بالا رفت. نبشی و ناودانی ثابت بود؛ ولی تیرآهن هم در مورد بعضی اقلام تا هر کیلو ۲۰ تومان افزایش نشان داد؛ ولی با عرضه ذوب‌آهن در روز دوشنبه سردرگمی در بازار تشدید شد و سیاست صبر و انتظار در بازار حاکم شد. همین امر باعث شد که قیمت میلگرد ۲۰ تومان کاهش یابد. نبشی و ناودانی ۱۵ تومان و تیرآهن تا ۲۰ تومان افت کرد. روز چهارشنبه که قبل از تعطیلات بود میلگرد پس از ۲ ماه به زیر ۷۰۰ تومان رسید در حالی که روند کاهشی نبشی و ناودانی و تیرآهن همچنان ادامه داشت.

ورق روند صعودی داشت

بازار ورق همچنان در حال صعود است. در اروپا قیمت ورق گرم تخت از ۴۳۰ یورو به ۴۵۰ یورو هر تن تحویل در کارخانه رسیده است؛ ورق سرد روس‌ها فوب مبادی اروپا به ۵۰۰ یورو و ورق گالوانیزه به ۶۴۰ یورو. این در حالی است که در آسیا هم قیمت ورق گرم کویل ۱۰ تا ۲۰ دلار بالا رفته. به‌رغم حجم بالای موجودی در چین به علت امیدواری به افزایش قیمت مواد اولیه و بالا بردن قیمت پایه توسط کارخانه‌های این کشور قیمت ورق گرم تا ۳۰ دلار هر تن افزایش یافت. قیمت ورق سرد هم ۲۰ دلار بالا رفت. ورق گالوانیزه هم ۲۵ تا ۳۰ دلار افزایش یافت.

قیمت ورق سرد تحویل بنادر خاوردور ۷۴۰ تا ۷۵۰ دلار و ورق گالوانیزه ۸۳۰ تا ۸۵۰ دلار عرضه می‌شود. هفته گذشته نیپون استیل که کارخانه پیشرو ژاپنی‌ها است، اعلام کرد که قیمت پایه ورق را برای ماه بعد تا ۱۶۰ دلار افزایش خواهد داد. در انگلستان هم که نسبت به تغییر قیمت‌ها بسیار محافظه‌کارانه عمل می‌شود، قیمت انواع ورق تا ۶۰ پوند هر تن افزایش یافت.

کاهش مصرف ورق در ایران

ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر در انزلی که یکی از ورق‌های شاخص در بازار ایران است از اوایل هفته روند نزولی داشت تا آخر هفته که به زیر۶۰۰ تومان هر کیلو در انزلی روی تریلی رسید. علت این امر پر بودن انبارها و آزاد شدن نزدیک به ۵۰ هزار تن از این کالا است که ماه‌های قبل به قیمت ارزان با دریافت پیش پرداخت فروخته شده است. بخشی از این کالا باید در هفته آینده عرضه شود به همین علت احتمال افزایش قیمت این کالا در هفته آینده قوی نیست؛ اما قیمت بقیه ورق‌های محصول مبارکه روند کاهشی داشت. هر روز قیمت این کالاها ۱۰ تا ۱۵ تومان پایین آمد و تا آخر هفته همچنان ادامه داشت. ورق سرد و ورق گالوانیزه هم تابع همین روند بودند؛ ولی کاهش آنها در طول هفته جمعا به بیش از کیلویی ۳۰ تومان نرسید. در کل بازار ایران به سمت تعطیلات پیش می‌رود در حالی که تقاضا کم شده و مصرف به خصوص برای ورق به شدت رو به کاهش است. دخالت‌های دولت مزید بر علت شده تا ته مانده رمق بازار را بگیرد.

سنگ‌آهن ۱۴۵ دلاری شد

سنگ‌آهن در هفته گذشته همچنان رو به بالا بود و تا مرز ۱۴۵ دلار هم معاملات محدودی در آن صورت گرفت. بحث اینکه شرکت واله برزیل که بزرگ‌ترین تولیدکننده سنگ‌آهن دنیا است برنامه فروش سنگ‌آهن در بازار تحویل نقدی را وسعت داده و جایگزین قرارداد بلندمدت می‌کند به افزایش قیمت کمک کرد.

پیش‌بینی‌های افزایش قیمت سنگ‌آهن که در بدترین حالت ۴۰ و ۵۰ درصد را بیان می‌کرد این روزها به ۵۰ تا ۸۰ درصد رسیده است. علت این امر آن است که شرکت‌های معدنی تمایلی به عرضه کالای خود به‌صورت قرارداد بلند مدت ندارند و ترجیح می‌دهند سنگ‌آهن را در بازار تحویل نقدی به فروش برسانند.

در آخرین خبر شنیده شد که قیمت سنگ‌آهن هند در بازار نقدی برای کیفیت‌های زیر ۶۰ درصد ۲ تا ۵ درصد افت قیمت داشته است. این در حالی است که قیمت کک در سال جاری بین ۷۰ تا ۸۰ درصد نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده و همه تولیدکنندگان نگران آن هستند که در صورت ادامه افزایش قیمت مواد اولیه آیا قیمت محصول ساخته شده قابل قبول از طرف بازار خواهد بود؟ در این میان شرکت‌های معدنی اصرار به حذف روش سنتی معامله سنگ‌آهن دارند. آخرین خبرها این بود که شرکت بی‌اچ‌پی به بعضی از خریداران چینی اعلام کرده که حاضر است به‌طور غیررسمی و به‌طور موقتی ۴۰ درصد افزایش قیمت برای قراردادهای سنگ‌آهن را بپذیرد؛ اما حتی در این صورت اگر قیمت بازار نوسان داشته باشد و افزایش پیدا کند، این شرکت مجاز به بالا بردن قیمت پایه خواهد بود. در هر حال هیچ نشانه‌ای از کاهش قیمت سنگ‌آهن دیده نمی‌شود و همه خبرها حاکی از افزایش بیش از ۵۰ درصدی قیمت سنگ‌آهن است. نباید فراموش کرد که قیمت فولاد ساخته شده بر مبنای قیمت سنگ‌آهن بازار تحویل نقدی تعریف شده و عرضه می‌شود، بنابراین افزایش قیمت سنگ‌آهن به میزان ۵۰ درصد به معنای افزایش قیمت محصول ساخته شده در حد ۵۰ درصد نیست.

شرایط خاص بازار قراضه

قراضه به روزهای ترسناک خود نزدیک می‌شود علت آن این است که قیمت در حد بسیار بالایی افزایش یافته، ولی همه می‌دانند که پس از گرم‌تر شدن هوا قیمت قراضه کاهش خواهد یافت. فقط سوال این است که برگشت قیمت قراضه در چه زمانی و تا چه میزانی صورت خواهد گرفت؟ در عربستان همه انتظار افزایش قیمت قراضه را دارند؛ در حالی که در ماه گذشته بین ۱۳ تا ۲۰ دلار قیمت قراضه در این کشور بالا رفته است. در منطقه مدیترانه پیش‌بینی می‌شود که قیمت قراضه ۲۰ تا ۵۰ دلار دیگر در ماه مارس افزایش یابد در حال حاضر قیمت قراضه آمریکا تحویل بنادر خاوردور بین ۳۷۰ تا ۳۹۰ دلار می‌باشد. قیمت قراضه خریداری ترک‌ها از اروپا هفته گذشته ۳۵۰ دلار بود؛ این در حالی است که در اروپا قیمت قراضه ۵ یورو هر تن افزایش یافت. در ژاپن قیمت قراضه افزایش یافت و قراضه کلاس دو به ۳۷۵ دلار هر تن رسید. احتمالا اوضاع قراضه تا ۲۰ روز آینده به همین شکل خواهد بود؛ ولی بعد از آن وضعیت مشخص خواهد شد.