مجید رفیعی *
طبق آمار موسسه بین‌المللی آهن و فولاد IISI، کل تولید فولاد خام جهان در سال ۲۰۰۹ با وجود ادامه بحران ۲۲/۱ میلیارد تن ثبت شد. این رقم نسبت به سال ۲۰۰۸ حدود ۳/۸ درصد کاهش را رقم زد و این در حالی است که اکثر کشور‌های جهان مثل آمریکا، اروپا و کشور‌های CIS با یک سوم کاهش تولید همراه بودند و تعدادی کشورهای آسیایی مثل چین و هند و در خاورمیانه نیز ایران رشد مثبت را تجربه کردند.

چین قدرت مطلق فولاد جهان، رکورد 567 میلیون تن فولاد خام را رقم زد. لازم به ذکر است سهم فولاد چین از 38 درصد در سال 2008 به 47 درصد در سال 2009 رسید. طبق این آمار صنعت فولاد جهان در سال 2009 به طور متوسط با 75 درصد ظرفیت خود تولید کرده است.
رشد تولید ناخالص ملی کشور چین در سال ۲۰۰۹ بالغ بر ۷/۸ درصد بوده است و این کشور با داشتن ۱۰ درصد کل تولید ناخالص جهانی و با این رشد چشمگیر می‌رود که جزو سه کشور قدرت اقتصادی جهان قلمداد شود.
کشور ایران با رشد 1/9 درصدی در سال 2009 توانست 9/10 میلیون تن فولاد خام تولید و رتبه 16 را در بین کشورهای تولید‌کننده فولاد کسب کند. کمبود نقدینگی، اعتبارات و کاهش حاشیه سود از جمله مهمترین چالش‌های فراروی صنعت فولاد جهان در شرایط کنونی است و واردات محصولات با کیفیت پایین، به روز نبودن تجهیزات، پایین بودن بهره‌وری عوامل تولید، مضاف بر این عوامل صنعت فولاد کشور را با مشکلات فراوانی همراه کرده است که جا دارد توسط سیاست‌گذاران کشور در سطح کلان تمهیدات لازم اتخاذ شود.
*کارشناس ارشد تحقیقات
ذوب‌آهن اصفهان