مدیر عامل شرکت بورس کالای ایران خبر داد
معامله ۵هزار و ۷۰۰میلیارد تومان کالا
گروه بورس کالا- طی ۷ ماه ابتدای سالجاری معادل ۵هزار و ۷۰۰میلیارد تومان انواع کالا در رینگهای مختلف بورس کالا مورد مبادله قرار گرفت.
سید علی اکبرهاشمیان، مدیر عامل شرکت بورس کالای ایران در نخستین جشنواره برترینهای بازار سرمایه، مسائل بورس کالا را از منظر یک بازار بینالمللی مورد ارزیابی قرار داد و گفت: بورسها ابزار اقتصاد آزاد هستند؛ به طوری که به رشد و بالندگی نمیرسند؛ مگر آنکه در یک نظام اقتصاد کاملا آزاد و رقابتی قرار گیرند.
وی به طرح تحول اقتصادی تحت عنوان هدفمند کردن یارانهها اشاره کرد و ابراز امیداری کرد: تمام ارکان آزادسازی اقتصادی به خصوص آزادسازی بازار پول و سرمایه انجام شود تا شاهد حرکت روبه رشد بورسها باشیم.
هاشمیان با بیان اینکه برای آزادسازی اقتصادی باید چهار رکن تحقق یابد، گفت: سالها است که آزادسازی بازار کالا درکشور انجام شده؛ به گونهای که هم اکنون قیمت ۵۷درصد کالاهای پایه و اساسی آزادسازی شده و در بورس کالا به صورت مرجع، قیمتگذاری و کشف قیمت میشود.
مدیرعامل بورس کالای ایران حرکت دوم را کاهش تصدی گری دولت ذکر کرد و افزود: بیش از ۲۰ سال است که این امر انجام میشود؛ اما حرکت آن به علت وقفه در دو رکن دیگر به کندی پیش میرود.
وی با اشاره به اینکه خصوصیسازی در سالهای اخیر شدت گرفته است، اظهار داشت: افزایش حجم دولتیسازی در کشور با سرمایهگذاریهای بخش خصوصی برابری نمیکند؛ لذا نمیتوان ادعا کرد کشور به سمت آزادسازی اقتصادی حرکت میکند.
هاشمیان دو رکن دیگر آزادسازی اقتصادی را آزادسازی بازار پول و سرمایه اعلام کرد و گفت: هنوز کسی در بازار پول نرخ واقعی ارز را نمیداند که این امر شرایط را برای ورود سرمایهگذاران خارجی و صادرکنندگان داخلی با مشکل روبهرو ساخته است.
وی با بیان آنکه شرط اول آزادسازی بازار سرمایه آزادسازی نرخ ارز است، افزود: هنوز نرخ ارز در بورس رسمیکشور قیمتگذاری نمیشود تا این شرط مهم محقق شود.
مدیرعامل بورس کالا با بیان اینکه سرمایهگذار داخلی به دلیل محدودیت منابع نمیتواند رشد زیادی داشته باشد، اظهار داشت: منابعگران حدود ۲۵درصد در کشور، برای سرمایهگذاران خارجی مقرون به صرفه نیست. هاشمیان ادامه داد: در این شرایط بخش خصوصی نمیتواند معادل دولت سرمایهگذاری کند و با شرکتهای دولتی وارد رقابت شود؛ لذا در نهایت شبه دولتیها حاکم بر بازار خواهند شد. وی خاطرنشان کرد: بورسها برای بینالمللی شدن نیاز به آزادسازی هر چهار رکن فوق دارند.
افزایش مصرف فلزات اساسی
هاشمیان با بیان اینکه هنوز رکود در بازارهای جهانی وجود دارد، افزود: این امر منجر به کاهش ۴۶درصد بخش فولاد در هفت ماه نخست امسال نسبت به سال قبل شده است.
وی اضافه کرد: در بخش فلزات اساسی (آلومینیوم، مس، روی و ...)حدود ۳۷درصد کاهش قیمت داشتهاند و در بخشهای پتروشیمیو نفت نیز حدود ۳۰ تا ۳۵درصد کاهش یافتهاند. مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به اینکه بازار جهانی هنوز چشمانداز روشنی ندارد، گفت: اخطار اخیر رییس جمهوری آمریکا مبنی بر رکود مجدد، زنگ خطری است که بار دیگر اقتصاد جهانی را تهدید میکند.
وی اظهار داشت: اما ایران جز معدود کشورهایی است که مجامع بینالمللی رشد مصرف را در کشورمان پیشبینی کردهاند.
هاشمیان خاطرنشان کرد: آمارها نشان میدهد در هفت ماه نخست امسال مصرف فولاد و سیمان در کشورمان به ترتیب ۱۶ و ۱۳درصد رشد داشتهاند. وی مصرف فولاد در بخش عمرانی کشور را نیز همراه با رشد اعلام کرد و گفت: اکنون مصرف فولاد یکمیلیون و ۷۰۰هزار تن نسبت به سال گذشته رشد یافته که این امر باعث افزایش ۲۳درصدی واردات این کالا شده است. مدیرعامل بورس کالای ایران افزود: با وجود تمام بدبینیهای کارشناسان، رشد مصرف فلزات اساسی نویدبخش توسعه و شکوفایی اقتصاد داخلی است.
هاشمیان معاملات هفت ماهه نخست امسال بورس کالای ایران را ۵۷۰۰میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: تالار بینالمللی محصولات نفت و پتروشیمیاز ماه گذشته فعالیت خود را در جزیره کیش آغاز کرده که حجم معاملات این تالار ۱۲۵میلیون دلار بوده است.
معامله ۲۱۲هزار سکه طلا
مدیرعامل بورس کالای ایران اظهار داشت: در بحث معاملات قراردادهای آتی شاهد بازار بسیار فعال سکه طلا هستیم؛ به طوری که تاکنون بیش از ۲۱۲هزار سکه طلا در این بازار مورد معامله قرار گرفته است.
وی تفاوت قیمت قراردادهای آتی با بازار نقدی را پنجهزار ریال اعلام کرد و گفت: هم اکنون معامله گران با ۸ تا ۱۰درصد افزایش قیمت، معاملات سکه طلا را برای دوماه آینده در بازار انجام میدهند. هاشمیان تصریح کرد: از ابتدای امسال نزدیک به ۴۵۰کیلوگرم شمس طلا صورت گرفته که هم اکنون در حال راه اندازی بازار فیوچر این کالا هستیم.
وی به آزمایش موفقیتآمیز معاملات آتی طلا در بورس کالای ایران اشاره کرد و افزود: زمان آن فرارسیده است که از بازار فیزیکی به بازار اوراق مبتنی بر کالا حرکت کنیم.
هاشمیان یکی از موانع رشد بورس کالای ایران را اعتبارات بانکی دانست و افزود: حدود ۱۰میلیون تن کالا در هفت ماه نخست امسال در بورس کالای ایران معامله شده، اما بورس LME لندن کالای منجر به تحویلش دراین مدت ۸۱ برابر ایران بوده است.
مدیرعامل بورس کالا گفت: شرکتها پس از تحویل کالاهای خود به انبارها میتوانند سریعا تسهیلات از بانکها دریافت کنند که این مزیت بزرگی برای توسعه بورسهای کالا است.
وی بابیان اینکه اتاق پایاپای بورسLME در اختیار شش بانک بزرگ انگلیسی است، اظهار داشت: اگر بانکها به معاملات بورسها اعتبار ندهند، بازارهای سرمایه همیشه محدود خواهند بود؛ به همین علت مشارکت بانکها رکن اساسی را در توسعه بورسها ایفا میکند.
هاشمیان با بیان اینکه طلا بورسیترین کالای دنیا است، افزود: تفاهمهایی با بانک مرکزی انجام شده است تا تجار بتوانند شمس طلا را به این بانک تحویل داده و سکه بانکی دریافت کنند، این امر باعث خارج شدن عرضهکننده از حالت انحصاری شده و شرایط برای حضور گسترده تجار دراین بازار فراهم میشود.
حضور فعال ۴۱ شرکت خارجی در بورس کالا
مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران گفت: براساس آخرین آمارها، ۸۹ شرکت داخلی و ۴۱ شرکت خارجی از ۱۰کشور در این بورس فعال هستند که معاملات در حوزه ۴۴ کالای اصلی و ۱۶۰ زیر گروه انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: کمیته پذیرش بورس کالای ایران به زودی پذیرش پلیاتیلن و ذرت را در معاملات قراردادهای آتی، مورد بررسی قرار خواهد داد تا تنوع محصولات در این بازار افزایش یابد.
هاشمیان با اشاره به تشکیل کارگروه مشترک بورس کالای ایران با گمرک افزود: کشف قیمت اولیه کالاهای وارداتی محصولات کشاورزی میتواند نقش مهمیدر رشد رینگ کشاورزی این بورس داشته باشد که امیدواریم بتوانیم با همکاری گمرک به این مهم
دست یابیم.
مدیرعامل بورس کالای ایران به محدودیت گسترش معاملات غیربانکی اشاره کرد و گفت: امیدواریم بانک مرکزی شرایط معاملات ۲۴ساعته و الکترونیکی را در بازار سرمایه به وجود آورد تا محدودیتهای معاملات در بورس از بین برود. وی راهاندازی آپشنها و صندوقهای پوشش ریسک را از دیگر برنامههای آتی شرکت بورسهای کالا اعلام کرد.
ارسال نظر