با رشد آرام قیمت قراضه در بازارهای جهانی قیمت بیلت نیز در بازارهای جهانی در هفته گذشته کمی افزایش داشت که این امر به بهبود نسبی معاملات مقاطع و ورق‌های فولادی منجر شد، اما در ایران به دلیل پایین بودن تقاضای مقاطع و بیلت بازار آهن تحول خاصی را مشاهده نکرد. مرکز خدمات فولاد ایران در گزارشی به بررسی بازارهای داخلی و خارجی پرداخته است که در پی می‌خوانید:

بیلت در انتظار نوسانی دیگر

بر اساس این گزارش، قیمت بیلت در هفته گذشته در شمال چین ۳‌دلار بالا رفت و به ۴۷۳‌دلار هر تن سایز ۱۵۰ رسید، ترک‌ها هم قیمت را تا ۱۵‌دلار هر تن افزایش دادند. قیمت بیلت سی‌ای‌اس ۱۰‌دلار بالا رفت و به ۴۱۰‌دلار هر تن فوب دریای سیاه رسید، قیمت بیلت سی‌ای‌اس تحویل خاور دور به ۴۷۵‌دلار هر تن رسید.

علت افزایش قیمت بیلت بالا رفتن قیمت قراضه است، البته تجار بزرگ در دامن زدن به افزایش قیمت دست دارند. آنها سعی می‌کنند بیلت‌های خریداری شده در قیمت ارزان در ماه قبل را با سود بفروشند، ولی بازار بیلت تقاضایی ندارد به دلیل اینکه قیمت بیلت تحویل خاوردور ۴۷۵‌دلار عرضه شده،، ولی میلگرد تحویل همان بنادر ۴۹۰‌دلار و خریدار هم ندارد، در واقع بالا رفتن قیمت بیلت نتوانسته باعث افزایش قیمت مقاطع شود چون تقاضایی برای مقاطع نیست و قیمت آن پایین است، نوسان قیمت بیلت تنها متاثر از بالا رفتن قیمت قراضه است، ولی با نزدیک شدن ژانویه تقاضا باز هم کمتر خواهد شد، بنابراین همه دست‌اندرکاران انتظار دارند قیمت بیلت در ۱۵ روز آینده کاهش یابد.

بیلت در ایران همچنان ضعیف است

بازار بیلت در ایران همچنان ضعیف است، مقاطع ساختمانی نیز در همین وضعیت به‌سر می‌برد و خریداران بیلت نیز بسیار محدود هستند. بیلت سایز ۱۵۰ کیفیتSP۵ در انزلی روز ۴ شنبه تا ۴۰۸‌تومان هم معامله شد، ولی پیش‌بینی می‌شود به ۴۰۰‌تومان برسد علت آن کاهش قیمت مقاطع از یکسو و پایین آمدن تقاضای مقاطع است. روند واردات نشان می‌دهد که واردات فولاد به‌خصوص بیلت در ماه‌های مهر و آبان به شدت محدود شده است. اگر این روند ادامه داشته باشد در ماه‌های آینده باید شاهد کاهش عرضه بیلت باشیم، ولی این به معنای افزایش قیمت بیلت نیست چون از خردادماه به بعد واردات به‌خصوص واردات بیلت به نحو سرسام‌آوری افزایش یافته و موجودی انبارها بالاست در حالی که خروجی از انبارها پایین است.

در واقع کاهش عرضه به‌علت محدود بودن تقاضا تنها باعث ثبات قیمت خواهد شد.

مقاطع گران شدند

به‌دنبال افزایش قیمت قراضه و بیلت، قیمت مقاطع هم بالا رفت. در ژاپن قیمت انواع میلگرد، تیرآهن سبک و سنگین و ناودانی تا ۲۲‌دلار افزایش یافت، ترک‌ها میلگرد را ۲۰ تا ۲۵‌دلار افزایش دادند که ناشی از بالا رفتن قیمت مواد اولیه است، اما ترک‌ها موفق به فروش محصولات خود نشدند حتی در قیمت‌های قبل هم برای مقاطع خریدار نیست به‌همین دلیل تولیدکنندگان ترک احتمالا به سیاست پایین آوردن تولید روی خواهند آورد. در شمال اروپا قیمت میلگرد ۱۲‌دلار کاهش یافت و به ۴۹۰‌دلار هر تن رسید در جنوب اروپا هم قیمت مقاطع به‌طور متوسط ۱۳‌دلار تنزل کرد. در چین بیشترین روند کاهش دیده شد که ناشی از سرما و رکود فصلی است، قیمت میلگرد تا ۱۶‌دلار هر تن کاهش یافت معاملات بسیار محدود است و احتمال افزایش قیمت هم نمی‌رود در بورس شانگهای میلگرد تحویل فوریه ۵‌دلار ارزان‌تر از هفته قبل معامله شد.

در کل وضع بازار مقاطع خوب نیست، پیش‌بینی می‌شود در نیمه دوم سال ۲۰۱۰ بازار مقاطع بهبود یابد چون فعالیت‌های ساختمان‌سازی در رکود است، اما با همه این اوصاف چینی‌ها هنوز به تولید خود ادامه می‌دهند و حاضر به کاهش آن نیستند، شاید با این روند در ژانویه قیمت مقاطع در چین بحرانی شود.

معاملات مقاطع ایران در حداقل

بازار میلگرد تغییر چندانی نداشت چون اساسا معامله‌ای انجام نمی‌شود. متوسط قیمت میلگرد که اول هفته ۵۲۵‌تومان بود، در پایان هفته تغییری نکرد. تیرآهن هم همین وضع را داشت متوسط قیمت نبشی ۵‌تومان کاهش داشت، ولی ناودانی تغییری نکرد. بازار عملا متوقف بود و هیچ معامله قابل‌توجهی دیده نمی‌شود. اکثر تجار بیکار نشسته‌اند، بازار میلگرد، نمایشگاهی از کالاهای وارداتی کشورهای مختلف و محصولات داخلی کارخانه‌های متفاوت است. ذوب‌آهن اصفهان با عرضه خود تیر خلاص را به بازار زد. این کارخانه ۹۰‌هزار تن میلگرد از ۸ تا ۳۲ و تیرآهن از ۱۴ تا ۲۷ را روی هم در قیمت ۵۸۰۰ ریال فروخت، معنای این حرکت کاهش قیمت تیرآهن است نه افزایش قیمت میلگرد، چون ذوب‌آهن در تولید میلگرد رقبای زیادی دارد و تعیین‌کننده بازار نیست، ولی در مورد تیرآهن تعیین‌کننده است، با این حرکت امیدواری به ماه‌های آینده هم زیر سوال رفت. مشکل بازار مقاطع در ایران تنها توقف پروژه‌های عمرانی نیست، بلکه واردات با استفاده از اعتبارات طولانی مدت و ارزان قیمت هم مشکلی بزرگ است.

بهبود بازار ورق

بازار ورق در دنیا کمی بهبود یافت. در چین قیمت ورق گالوانیزه ۱۴‌دلار بالا رفت و به ۷۱۳‌دلار فوب رسید. ورق گرم ۱۰‌دلار بهتر شد و به ۴۸۰‌دلار فوب رسید. ورق سرد نیز ۲۰‌دلار افزایش یافت و به ۶۲۰‌دلار رسید.

علت بالا رفتن قیمت‌ها در چین شروع سرماست، سرما حمل‌ونقل ورق از شمال چین به بخش‌های دیگر را محدود کرده و همین امر علت اصلی بالا رفتن قیمت است، ولی تقاضا افزایش نیافته ضمن آنکه رکود فصلی از هفته آینده شروع می‌شود و تا اواسط ژانویه ادامه خواهد یافت؛ بنابراین چشم‌انداز هفته‌های آینده نشان از بالارفتن قیمت نمی‌دهد.

در جنوب اروپا قیمت ورق به‌طور متوسط ۲۰‌دلار افزایش یافت، ولی تقاضا کم است و علت افزایش قیمت بالا رفتن قیمت مواد اولیه است، البته سفارشات بسیار کم است و کارخانه‌ها ترجیح می‌دهند تولید خود را کم کنند تا آنکه قیمت را پایین بیاورند.

در خاور دور قیمت‌ها با ثبات است، ولی موجودی انبارها بالاست به‌خصوص در چین. در خاورمیانه تقاضا کم و بیش وجود دارد، ولی قیمت‌ها ثابت مانده. ورق گرم ضخامت ۲ میل رول محصول چین در تناژ بالا تحویل امارات که ۴۸۰‌دلار معامله شده بود این هفته ۲۰‌دلار افزایش یافت، ولی تقاضا محدود است در هند برخلاف دیگر مناطق قیمت همه انواع ورق کاهش یافت بازار هندوستان ضعیف است و تقاضا بسیار محدود.

بازار ورق سه مشخصه در همه نقاط دارد اول آنکه کمتر خریدارها به انبار کردن می‌پردازند چون تعطیلات در راه است، دوم به‌علت فصل سرما مصرف کالای نهایی پایین است و همین امر تقاضای ورق را کاهش داده سوم آنکه موجودی ورق در انبارها زیاد است. بنابراین بالارفتن قیمت بعید است.

برگشت قیمت ورق در ایران

ورق بازار آرامی دارد. ورق گرم ضخامت ۲‌میلی‌متر رول که از روز یکشنبه هفته گذشته تلاش برای بالا بردن قیمت آن می‌شد در اواسط هفته دوباره به قیمت اول هفته برگشت؛ ضمن آنکه امیدی به بهبود آن نیست محموله‌های چینی که در قیمت‌های پایین خریداری شده در راه است. ورق گرم ضخامت ۳ تا ۱۵‌میلی‌متر هم بدون تغییر ماند، حتی معاملات انجام شده مبارکه هم امیدواری به بازار نداد. ورق گالوانیزه در قیمت ۱۰۰۰‌تومان دست و پا می‌زند و میانگین قیمت ورق سرد ۴۰/۰ تا ۲‌میلی‌متر رول هم ۷۳۰ تا ۷۷۰‌تومان است. در بازار ورق برخلاف مقاطع معاملاتی صورت می‌گیرد؛ ولی تقاضا محدود است. کالاهای زیادی هم در انبارها موجود نیست. مصرف‌کنندگان ورق از بالا بودن قیمت و قدرت خرید پایین مشتریانشان نگرانند. کارخانه‌ها به‌دنبال خرید کالا برای تولید روز یا هفته شان هستند همین امر باعث کوتاه شدن دوره پیش‌بینی تجار شده است. طبعا آنها هم در شرایط فعلی حاضر به ریسک برای خرید کالا نیستند.

سنگ‌آهن به ۱۰۷‌دلار رسید

سنگ‌آهن در هفته گذشته به روند صعودی تحویل بنادر چین ادامه داد، سنگ‌آهن هندی با خلوص ۵/۶۳‌درصد تحویل نقدی در آخرین معاملات به ۱۰۷‌دلار هر تن هم رسید؛ ولی حجم معاملات بالا نیست؛ چون اکثر کارخانه‌های بزرگ ذخیره‌سازی خود را تقریبا تمام کرده‌اند، آمار گمرک چین نشان می‌دهد که موجودی سنگ‌آهن در بنادر این کشور رو به کاهش است. این روند باعث شده که قیمت سنگ‌آهن تولید شده در داخل چین هم افزایش یابد و به ۱۰۶ تا ۱۱۰‌دلار هر تن برای عیار ۵/۶۳‌درصد برسد.

افزایش قیمت سنگ‌آهن چند علت دارد؛ اول اینکه افزایش قیمت فولاد ساخته شده در داخل چین در یک ماه اخیر که خوش‌بینی نسبت به آینده بازار فولاد ایجاد کرده است. دوم اینکه محدودیت عرضه سنگ‌آهن هند که ناشی از مشکلات موجود در بعضی معادن هند است و سوم اینکه افزایش کرایه حمل از هند به چین که از ۱۶‌دلار هر تن به ۲۶‌دلار رسیده است. از سوی دیگر آخرین آمار اعلام شده توسط منابع رسمی چین نشان می‌دهد که رشد تولید فولاد چین همچنان ادامه دارد و احتمالا تا پایان سال ۲۰۰۹ به مرز ۷۰۰‌میلیون تن فولاد خام خواهد رسید.

بازار داغ قراضه

قراضه در هفته گذشته بازار داغی داشت، قراضه مخلوط ۸۰-۲۰

درجه ۱ و ۲ آمریکا با ۵ تا ۱۰‌دلار افزایش در قیمت ۳۱۵‌دلار تحویل بنادر خاور دور فروخته شد. در اروپا قیمت قراضه ۱۰ تا ۲۰ یورو نسبت به ماه قبل افزایش یافت، در ژاپن قیمت قراضه ۱۱‌دلار نسبت به هفته قبل بالا رفت، در برزیل ۲۵‌دلار گران‌تر شد، و به ۳۲۰‌دلار در بازار داخلی این کشور رسید.

اما بازار قراضه لرزان است، علت افزایش قیمت قراضه در اروپا خریدهای ترک‌ها است که انبارهای قراضه شان خالی شده. ترک‌ها قراضه مخلوط ۸۰-۲۰ درجه ۱ و ۲ را از اروپا تا ۲۸۴‌دلار هم خریدند. قیمت قراضه ترک‌ها در بازار داخلی شان هم ۱۶ تا ۲۰‌دلار بالا رفت و به ۲۲۷‌دلار هر تن رسید. ترک‌ها قیمت مقاطع به‌خصوص میلگرد را بالا بردند؛ علت افزایش قیمت قراضه ژاپن هم صادرات این کشور به کره و چین است؛ در حالی که کارخانه‌های ژاپنی کمتر خرید می‌کنند. بالا رفتن قیمت قراضه صادراتی آمریکا هم به‌علت درخواست‌های چین است که آنهم ریشه در افزایش قیمت سنگ‌آهن دارد. سطح تقاضا در اروپا به‌علت پایین بودن قیمت مقاطع و رکود فصلی در حال تنزل است؛ بنابراین در مجموع تقاضای قراضه پایین است، با توجه به این که تعطیلات سال نو در پیش است بعید است که کارخانه‌ها به انبار کردن قراضه رو بیاورند؛ بنابراین همه دست‌اندرکاران معتقدند که قیمت قراضه در ماه آینده کاهش خواهد یافت.