در گفتوگو با دبیر و رییس هیاتمدیره انجمن صنعت سرب و روی ایران مطرح شد
رشد ۴۵درصدی هزینهها با حذف یارانه انرژی در صنعت روی
حذف یارانهها در صنعت روی به طور مستقیم و غیرمستقیم هزینه تولید شمش روی را با ۴۵درصد افزایش روبهرو خواهد کرد.
منیژه حیاتی
حذف یارانهها در صنعت روی به طور مستقیم و غیرمستقیم هزینه تولید شمش روی را با ۴۵درصد افزایش روبهرو خواهد کرد. یوسف مرادلو، دبیر و رییس هیاتمدیره انجمن صنعت سرب و روی ایران در گفتوگو با دنیایاقتصاد در خصوص هدفمند کردن یارانهها و تاثیر آن در افزایش قیمت تمام شده شمش روی گفت: بحث حذف یارانهها به منظور هدفمند کردن آن به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم در بالا بردن قیمت تمام شده تولیدات داخلی تاثیر خواهد داشت. در صنعت سرب و روی حدود ۷درصد قیمت تمام شده فعلی انرژی و سوخت است.
وی گفت: اگر عدد ۷ به ۵ برابر افزایش پیدا کند به صورت مستقیم ۲۸درصد افزایش قیمت تمام شده را خواهیم داشت. در بحث تاثیرات غیرمستقیم نیز در این صنعت مواد افزودنی مصرفی و نیز هزینه حمل کاملا متاثر از افزایش خواهد بود که در این صورت تاثیر کلی در قیمت تمام شده شمش روی ۴۵درصد خواهد بود.
مرادلو هدفمند کردن یارانهها را بسیار مثبت ارزیابی کرده و افزود: اینکه همه گروههای جامعه از ثروت ملی متناسب بهرهمند شوند، آرزوی قلبی هر ایرانی است، اما اجرای این طرح نیازمند بسترسازی مناسب و متناسب با وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور است یعنی دولت خدمتگزار بایستی توجه داشته باشد برای حفظ صنعت، تولید و اشتغال شرایط لازم است و به منظور رقابت در بازارهای جهانی قطعا در تمام زمینهها باید استانداردهای جهانی را از جمله کاهش بهرههای بانکی، روانسازی عملیات بانکی در جهت تامین نقدینگی واحدهای تولیدی، کنترل تورم، تجدید نظر در کنترل نرخ ارز و متعادلسازی آن بر مبنای عرضه و تقاضا، اصلاح قوانین کار و امور اجتماعی با نگاه تولید محور و تسهیل صادرات با وضع مقررات شفاف گمرکی رعایت کرد.
مرادلو در ادامه در خصوص فرو ریختن مجدد دیواره معدن انگوران گفت: این رویداد باعث جابجایی چند متری پلههای معدن شده است که زحمات زیادی را به صنعت سرب و روی کشور تحمیل خواهد کرد.
وی با بیان این مطلب خاطرنشان ساخت: اتفاقی که اخیرا در معدن افتاده با مورد قبلی و اولیه کاملا متفاوت است، هرچند ریشه این دو اتفاق کاملا یکی است. در حال حاضر رانشی صورت گرفته که باعث جابجایی چند متری پلههای معدن شده است. که البته عادیسازی کار، زحمات زیادی را تحمیل خواهد کرد.
وی در خصوص علت ریزش معدن گفت: علت اصلی هر دو بار ریزش دیواره در معدن یکی است و این قضیه به سالهای گذشته بر میگردد. از اینرو از مسوولان کشور در نهادها و سازمانها و وزارتخانههای مرتبط از جمله مسوولان اقتصادی وزارت اطلاعات، ریاست سازمان بازرسی کل کشور، ریاست و مدیران مربوطه در دیوان محاسبات و سایر نهادهای نظارتی تقاضا داریم تا موضوع معدن انگوران را با جدیت مورد بررسی قرار دهند.
وی با بیان اینکه معدن انگوران به عنوان یک ثروت ملی و یک نعمت خدادادی طی سالهای گذشته بسیار مظلوم واقع شده، گفت: مشکلات حاصل از ظلم به معدن به صنعت جوان سرب و روی منتقل شده و باعث ضرر و زیان میلیاردی به بیتالمال در معدن و سرمایهگذاران و سهامداران و کلیه پرسنل و شاغلان در صنعت سرب و روی شده است.
به گفته مرادلو، اتفاقاتی که در معدن انگوران حادث شده یک اتفاق طبیعی نبوده و بر اثر سوء برداشت در استخراج و عدم توجه به نظریات کارشناسان دلسوز وقت که کتبا و شفاها تذکرات لازم را داده و اتفاقات را پیشبینی کرده بودند رخ داد امروزه کارشناسان شاهد زنده و اسناد لازم در شرکت تهیه و تولید و وزارت صنایع و معادن برای جویندگان واقعیت، قابل دسترسی است.
وی به عنوان نماینده صنعت سرب و روی کشور خواستار بررسی خسارات وارده به بیتالمال و صنعت شده و ابراز امیدواری کرد مقصر یا مقصرین این مشکل معرفی شوند و با توجه به اینکه مورد واجد مسوولیت مدنی است میبایستی مقصرین را مجبور به جبران خسارت نمایند.
وی در ادامه در خصوص مزایده معدن انگوران و اینکه چرا این مورد تاکنون بلاتکلیف مانده است، گفت: مشکلاتی وجود داشت که مورد را از زاویه دید مسوولان مرتبط غیرشفاف میکرد و از طرفی نارضایتی قریب به اتفاق صنعتگران را در پی داشت و این مسائل باعث شد مسوولان با نگاه ویژه و با لحاظ کردن صرفه و صلاح ملی و نیز حفظ صنعت و اشتغال در صنعت بحرانزده روی، روند مزایده را با جدیت مورد بررسی قرار دهند تا اشتباهات گذشته تکرار نشود و نتیجه کار طوری باشد که علاوه بر حفظ منافع ملی صنعت و معدن سرب و روی کشور بیش از این آسیب نبیند.
مخالفت انجمن با مزایده
وی در پاسخ به این سوال که در صورت لغو مزایده معدن انگوران پیشنهاد شما برای واگذاری مجدد معدن چیست، خاطرنشان کرد: ما از روز اول مخالف انجام مزایده بودیم و این امر را کتبا به وزارت صنایع و معادن و نیز به رییسجمهور اعلام کردیم. متاسفانه ناخواسته و به اجبار ما را به سمت مزایده سوق دادند. علت مخالفت ما با مزایده معدن انگوران، شرایط ویژه معدن انگوران و ارتباط این معدن با صنعت است. هیچ کدام از مواردی که در بحث خصوصیسازی ذیل اصل ۴۴ قرار است واگذار شوند، شرایط معدن انگوران را با توجه به حضور فعال بیش از ۷۰ مصرفکننده ندارند.وی ادامه داد: واگذاری معدن انگوران یعنی سپردن سرنوشت ۷۰ کارخانه با سرمایههای عظیم میلیاردی و هزاران کارگر و دهها هزار سهامدار به دست دیگران. علاوه بر آن در واگذاری معدن با شرایط مزایده قبلی و جاری نهایتا یک طرف معامله برنده و طرف دیگر بازنده میشد، به طوری که همین امروز میتوان مشاهده کرد قیمت جهانی شمش روی در زمان انجام مزایده تا به امروز حدود ۱۰۰۰دلار در تن تفاوت دارد. در صورت انجام مزایده، برنده مزایده سود کلان میبرد و دولت و بیتالمال ضرر میکرد.
وی با بیان اینکه امکان داشت این اتفاق برعکس باشد، یعنی امروز قیمت جهانی کاهش پیدا میکرد و ضرر و زیان جبرانناپذیری به برنده مزایده و سهامداران و سرمایهگذاران آن تحمیل میشد، یادآور شد: پیشنهاد ما بحث برنده برنده است یعنی هم دولت و هم بیتالمال و هم بخش خصوصی همه برندهاند و هیچ یک از طرفین زیان نمیبینند. پیشنهاد مشخص ما سپردن معدن به دست کل صنعت سرب و روی کشور مطابق مصوبات ستاد سیاستگذاری صنعت سرب و روی کشور است.
وی در خصوص نتایج این اتفاق گفت: در صورت اجرای این پیشنهاد نتایج درآمد دولت از معدن مطابق با افزایش قیمت جهانی روی فوقالعاده افزایش مییابد، بساط رانت و انحصار برچیده شده، توزیع عادلانه اتفاق میافتد، سرمایه ملی در معدن حفظ، بقای صنعت سرب و روی کشور و اشتغال موجود تضمین و بستر مناسب برای رشد و توسعه همگانی مهیا میشود.
به گفته وی، با سپردن امور به دست متخصصین امر، امکان برنامهریزی در استخراج و تولید و صادرات فراهم شده و مشکلات ۱۵ ساله صنعت و معدن ریشه کن و دغدغههای دولت در ارتباط با معدن و صنعت سرب و روی کشور خاتمه مییابد. مرادلو خاطرنشان ساخت: با توزیع عادلانه ماده معدنی مطابق پروانههای بهرهبرداری، شعارهای دولت اجرایی شده و با ایجاد انگیزه در کل صنعت، نگرش تبعیض آمیز از بین میرود.
به گفته وی با حذف واسطه توجه همگان به تولید معطوف شده، شفافیت لازم در بورس حاکم میشود و قیمت سهام صنعت سرب و روی در بورس بر مبنای توان مدیریتی در تولید و سود حاصل از تولید رقم میخورد نه بر مبنای انتقال رانت و حقالسهم بیتالمال از معدن که نمونه آن را پس از پخش خبر مزایده دیدیم..
به گفته وی در صورت این اقدام اموال سهامداران در کارخانههای بورسی به دلیل تاثیرگذاری در تولید و افزایش سود مورد توجه قرار گرفته و محافظت میشود و به دلیل تلاش در راستای افزایش تولید در جهت افزایش سود، اشتغال نیز در شرکتهای بورسی افزایش مییابد.
ستاد سیاستگذاری سرب روی و اهداف آن
وی در خصوص ستاد سیاستگذاری اعضای این ستاد و تصمیمات کلانی که در ارتباط با معدن گرفته شده گفت: ستاد سیاستگذاری صنعت سرب و روی کشور بنا به درخواست انجمن صنایع و معادن سرب و روی ایران و به منظور تعامل هرچه بیشتر این صنعت با دولت و مسوولین ذیربط و با دستور وزیر صنایع و معادن، مهندس محرابیان تشکیل شده است که اعضای ثابت ستاد عبارتند از: دکتر سمیعی نژاد، معاونت امور معادن و صنایع معدنی - دکتر سعد محمدی، مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران - مهندس بهرامن از خانه معدن - حسینقلی از کمیته سرب و روی و یوسف مرادلو از انجمن صنایع و معادن سرب و روی ایران.
وی نخستین وظیفه این شورا را کارشناسی، بررسی و تصویب فرمول قیمتگذاری ارائه شده از سوی صنعتگران در خصوص فروش ماده معدنی دانست و گفت: در این فرمول سود حاصل از فروش ماده معدنی به صورت کاملا عادلانه و متناسب بین سه بخش دولت، فرآوری مواد معدنی (فلوتاسیون) و تولید شمش روی توزیع شده است و با این نگاه همواره در نوسانات، متاثر از قیمت جهانی شمش روی (LME) بوده وبا توجه به افزایش و کاهش از آن تبعیت نموده و ضمن حفظ منافع ملی، معدن و صنعت و اشتغال، در این حوزه از آسیب جدی در امان خواهد بود.
وی با بیان اینکه توزیع عادلانه ماده معدنی بر اساس پروانههای بهرهبرداری صادره نیز یکی دیگر از این وظایف است، خاطرنشان ساخت: بنا به تصویب ستاد سیاستگذاری، معدن انگوران به کنسرسیومی متشکل از کلیه صنعتگران و فعالان صنعت سرب و روی کشور واگذار خواهد شد.
به گونهای که با ایجاد حاشیه امن برای معدن و کلیه سرمایهگذاران و سهامداران و شاغلین این صنعت از ایجاد انحصار و سوءاستفادههای احتمالی در زمینههای مختلف جلوگیری گردد. وی ادامه داد: بررسی این موضوع (واگذاری معدن به کنسرسیوم) زمان و انرژی بسیار زیادی از ستاد سیاستگذاری برده و قطع یقین اولین، آخرین و بهترین راهکار برای حل مشکلات ریشه ای و نیز عامل بقای صنعت و معدن سرب و روی کشور است.
آینده صنعت روی در دستان دولت
وی در خصوص آینده صنعت روی کشور در کوتاه مدت و بلندمدت گفت: آینده بازار این فلزبستگی به تصمیمات دولت و مسوولان در واگذاری معدن دارد.
البته من مطمئن هستم دولت هوشیارتر از آن است که اجازه دهد اتفاق ناگواری در واگذاری معدن بیفتد و از اینکه کل مجموعه دولت و وزارت صنایع و معادن نگاه کلی به صنعت سرب و روی دارند و رویکردشان در رابطه با صنعت و معدن حفظ منافع ملی و صیانت از کل صنعت و معدن است، خوشحالیم.
وی در ادامه یادآور شد: در صورت واگذاری معدن به کل صنعت از طریق کنسرسیوم صنعتی معدنی فعالان سرب و روی پاسارگاد با توجه به وضعیت جهانی سرب و روی هم درآمد خوبی برای دولت و هم روزهای خوشی برای صنعت پیشبینی میشود. در صورت واگذاری معدن به بخشی از صنعت یا غیرصنعتگر، مشکلاتی که ۱۵ سال است گریبانگیر صنعت است، بدتر از پیش گلوی صنعت را خواهد فشرد و قطعا دولت بیش از همه متضرر خواهد شد. هم به لحاظ درآمد و هم به لحاظ از دست دادن صنعت سرب و روی کشور.وی در خصوص قیمت روی در بازارهای جهانی طی یک ماه اخیر خاطرنشان کرد: به طور طبیعی و با توجه به آشنایی کلیه تولیدکنندگان و مصرفکنندگان این فلز با قیمتها و فرمولهای جهانی، قیمت فروش شمش روی در داخل کشور نیز کاملا متاثر از قیمت LME بوده و متناسب آن رشد خود را داشته است.
امتناع مصرفکنندگان از خرید شمش روی از بورس
مرادلو در مورد عرضه شمش روی در بورس گفت: تولیدکنندگان آماده عرضه تولیدات خود در بورس هستند، اما متاسفانه مصرفکنندگان از خرید کالا در بورس امتناع میکنند. در صورت وجود خریدار در بورس قطعا ما آمادهایم. معامله در بورس تضمینکننده تعهدات طرفین و سالمترین مکان برای انجام معاملات است؛ اما به هر صورت تولیدکنندگان و مصرفکنندگانی که کارشان و عملیاتشان شفاف باشد، یقینا از معامله در بورس استقبال خواهند کرد.
ارسال نظر