با تداوم روند نزولی تقاضا برای مواد اولیه و محصول نهایی فولادی
شیب کاهش قیمت آهن تندتر شد
گروه بورس کالا- بازارهای جهانی همچنان با کاهش قیمت انواع محصولات فولادی روبهرو است و همان طور که از شواهد پیدا است این کاهش قیمت از مواد اولیه تا محصول نهایی را شامل میشود لذا به نظر نمیرسد در... هفته آتی شاهد رشد قیمت باشیم، البته پایین بودن نرخ تعرفه و در برخی موارد صفر بودن آن باعث شدت گرفتن روند واردات محصولات ارزان و گاهی بیکیفیت شده است لذا تا زمانی که هر روز اخبار در زمینه بازارهای مختلف ناامیدکنندهتر از روز قبل است، تصمیمی در زمینه بهبود بازار گرفته و اجرایی نشود بازار آهن بهبود را تجربه نخواهد کرد.در گزارش ذیل که مرکز خدمات فولاد ایران آن را تهیه و تنظیم کرده به بررسی وضعیت بازار فولاد در بازارهای داخلی و جهانی پرداخته است که در پی میخوانید:
سیاست چینیها در قبال سنگآهن
بالاخره در هفته گذشته چینیها سیاست خود را در مورد سنگآهن روشن کردند. بر اساس این سیاست در معاملات سنگآهن، چینیها دنبال اجرای سه اصل هستند.
اول: تغییر دوره زمانی قراردادها به جای اول آوریل به اول ژانویه هر سال. علت این امر آن است که معمولا قیمت آهنآلات در چهار ماه نوامبر، دسامبر، ژانویه و فوریه تغییر میکند و نوسان زیادی دارد از سوی دیگر سال مالی چینی از اول ژانویه شروع میشود. اگر قرارداد سنگآهن در اول ژانویه باشد چینیها قیمتهای نوامبر و دسامبر را که معمولا قیمتهای پایینی هستند ملاک تعیین قیمت سال بعد قرار میدهند از سوی دیگر تعیین سود و زیان شرکتهای فولادی برای آنها ساده تر است، چون آنها سعی میکنند سهام کارخانههای بزرگشان را در بورسهای دنیا بفروشند.
دوم اینکه قراردادها باید حداقل یک ساله باشد و خریدهای بزرگ مشمول تخفیف خاص قرار گیرد، در سال ۲۰۰۹ چینیها نتوانستند به هدف خود در مورد قیمت سنگآهن برسند و مجبور شدند قرارداد ۶ ماهه ببندند از سوی دیگر تاخیر در به نتیجه رسیدن مذاکرات باعث رونق بازار تحویل نقدی شد، حالا چینیها به دنبال کنترل بیشتر معاملات سنگآهن تلاش میکنند تا تاثیر بازار تحویل نقدی را کم کنند و تمام خریدها را زیر سایه قرارداد بلند مدت انجام دهند.
سومین اصل برای چینیها که به نظر میرسد در مورد آن خیلی اصرار دارند این است که سنگآهن را فقط بر اساس قیمت پایه توافق شده معامله کنند چه در بازار تحویل نقدی یا غیرنقدی.
در واقع چین از سه معدندار بزرگ دنیا میخواهد در طول سال ۲۰۱۰ سنگآهن را در یک قیمت مشخص بدون در نظر گرفتن زمان تحویل از اول ژانویه تا آخر دسامبر بفروشند.
این درخواستها مغایر بهانه اصلی چین است که باید بین قیمت فولاد ساخته شده با سنگآهن رابطه معقولی وجود داشته باشد؛ چرا که در سال ۲۰۱۰ احتمالا از نیمه دوم، بازارها بهبود مییابد به همین دلیل تولیدکنندگان سنگآهن علاقهای به پذیرفتن این شرطها ندارند به خصوص شرط سوم را نباید فراموش کرد که در خلال امسال دولت چین سیاستهایی را برای کنترل و نظارت بر معاملات سنگآهن شروع کرد. تعداد واردکنندگان مجاز را به شدت کاهش داد و کارخانههای کوچک را مجبور کرد که با طرفهای مشخصی از واردکنندگان مجاز قرارداد خرید سنگآهن ببندند و به آنها سودی در حد ۳ تا ۱۰درصد بدهند علت درخواست ثبات قیمت در دو بازار سلف و نقدی و تخفیف برای معاملات بزرگ همین است، اما رسیدن به این اهداف در کشوری به وسعت چین راحت نیست، البته اکثر دستاندرکاران هم اجرای این اصول را تقریبا غیرممکن یا غیرعملی میدانند.
در هفته گذشته قیمت سنگآهن بهرغم حرف و حدیثهای بسیار تقریبا ثابت بود و سنگآهن خلوص ۵/۶۳درصد هندی در قیمت ۸۸ تا ۹۲دلار سیافآر بنادر چین معامله شد تنها در آخر هفته معاملاتی در قیمت ۳۰/۸۶دلار هر تن خشک سیافآر تیان جین انجام شد. معاملات سنگآهن به علت رکود بازار فولاد ساکت است و با توجه به فشارهای دولت چین همه سیاست انتظار را در پیش گرفته اند.
تنزل قیمت قراضه
قراضه که از اوایل آگوست (۲ ماه قبل) شروع به تنزل کرده است همچنان در حال سقوط است این هفته بسته به نوع کالا و کشور فروشنده بین ۲۰ تا ۳۰دلار هر تن کاهش یافت. پیشبینی میشود این روند تا پایان سال میلادی جاری ادامه داشته باشد، ترکها در آخرین معامله خود قراضه سنگین مخلوط ۱ و ۲ را در قیمت ۲۶۵دلار سیافآر بنادر ترکیه خریدند. روسها هم قراضه کلاس آ۳ را به ترکها در قیمت ۲۶۰دلار سیافآر فروختند. در خاور دور قراضه آمریکایی بسته به کیفیت ۲۸۵ تا ۳۰۰دلار فروخته شد، ولی قراضه ژاپن کلاس ۲ به کره و تایوان در ۲۹۰دلار سیافآر معامله شد.
در خود آمریکا قراضه مخلوط سنگین ۱ و ۲ تا ۲۰دلار کاهش یافت. این در حالی است که چینیها اصلا قراضه خرید نمیکنند، چون قیمت فولاد ساخته شده در آنجا به شدت کاهش یافته است، ترکها خرید قراضه خود را به حداقل رساندهاند همین طور آمریکاییها و اروپاییها، و پیشبینی نمیشود تا ژانویه به بازار برگردند. کف قیمت قراضه به شرایط متفاوتی بستگی دارد اول بازار فولاد ساخته شده بطور مثال بازار فولاد ساخته شده در خاورمیانه ترکها نمیخواهند میلگرد را زیر ۴۵۰دلار فوب بنادر ترکیه به خاورمیانه بفروشند، بنابراین ترکها قراضه را نباید از ۲۵۰دلار سیافآر بنادر ترکیه خرید کنند به همین دلیل خریدهای خود را کم کردهاند. دوم عرضه قراضه که در ماههای پایانی سال به دلیل سرما معمولا جمعآوری آن مشکل میشود. در هر حال دستاندرکاران فکر میکنند کف قیمت قراضه برای ترکیه ۲۳۰دلار و برای خاور دور ۲۸۰دلار سیافآر خواهد بود.
بیلت تحت فشار
بیلت از دو سو زیر فشار قرار دارد از یکسو کاهش تقاضای ناشی از عدم فروش کالاهای ساخته شده به خصوص میلگرد و از سوی دیگر فشار ناشی از کاهش قیمت قراضه.
قراضه در هفتههای اخیر تا ۳۰دلار هر تن کاهش یافته است. قیمت مقاطع هم تا ۴۰دلار هر تن اما کاهش قیمت بیلت در خلال هفته گذشته تا ۳۰دلار هر تن بود، پیشبینی میشود این روند هفتههای آینده هم ادامه یابد.
خریدارها خودشان را از بازار کنار کشیدهاند. شنیده شده است که بعضی خریداران زمزمه بیلت سیایاس را در قیمت ۴۰۰دلار سیافآر بنادر خاورمیانه هم کردهاند این در حالی است که چینیها بیلت صادر نمیکنند، اگر وضع فعلی ادامه پیدا کند و چینیها هم به بازار بیایند شرایط بسیار سخت خواهد شد، در اوایل هفته بیلت سیایاس تحویل بنادر خاوردور تا ۴۶۰دلار هم پیشنهاد شد ولی خریداری نبوده است، یک تحلیل در هفته گذشته به این مساله پرداخته بود که تولیدکنندههای سیایاس در حال بررسی توقف تولید بیلت هستند، در واقع اگر قیمت به زیر ۳۲۰دلار هر تن فوب بنادر دریای سیاه برسد، حتما تولید متوقف خواهد شد، ولی در مورد کف قیمت اختلاف نظر هست، آنچه تولیدکنندهها اتفاق نظر داشتند اینست که اگر قیمت به زیر ۳۵۰دلار فوب برسد خریدارها وحشت کرده دست از خرید خواهند کشید، تولیدکنندههای بیلت تقریبا در نقطه سربهسر هستند و اگر قیمت به این حد برسد به طور جدی در فکر توقف تولید خواهند بود، ضمن اینکه در جریان کاهش قیمت و افت تقاضا آنها با مشکل نقدینگی روبهرو میشوند که عملا تولیدشان را دچار مشکل میکند.
بیلت در ایران
بازار بیلت در ایران بسیار ساکت بود و قیمت رو به کاهش، علت این امر رکود بازار مقاطع به خصوص میلگرد بود. بیلت ۱۵۰ در انزلی تا ۴۲۰ تومان هم معامله شد و سایزهای ۱۰۰ و ۱۲۵ به مرز ۴۶۰ تومان رسید از آنجا که تقاضای مقاطع به خصوص میلگرد بسیار ضعیف بود بازار بیلت هم راکد شد از سوی دیگر افت قیمت در خارج باعث شده تا خریداران در بازار داخلی سیاست صبر را در پیش بگیرند، مساله طرح هدفمند کردن یارانهها هم همه را سردرگم کرده و منتظر هستند تا فرم نهایی این قانون اعلام شود، بنابراین در هفته آینده هم بیلت بسیار ساکت خواهد بود و احتمالا به روند رو به نزول خود ادامه خواهد داد.
میلگرد و مقاطع در دنیا
مقاطع و میلگرد دنیا در هفته گذشته رو به تنزل بود، افت تقاضا در همه دنیا و عدم خوشبینی نسبت به بازار این کالاها همچنان ادامه دارد. خریداران خاورمیانه انتظار دارند میلگرد ترک را در قیمت زیر ۴۵۰دلار فوب بخرند در حالیکه ترکها نگران زیان خود هستند و منتظرند تا قراضه پایین تر بیاید.
در خاوردور هم قیمت مقاطع تحت تاثیر توقف تقاضا و کاهش قیمت بیلت بود. در چین به علت توقف طرحهای عمرانی و محدودیتهای بانکی موجودی میلگرد از ۳میلیون تن هم گذشته است و این روند تا یک ماه آینده ادامه خواهد یافت.
در حال حاضر چشمانداز مثبتی برای میلگرد و مقاطع نیست، چون پیشبینیها همه حکایت از کاهش قیمت مواد اولیه و تنزل تقاضا دارد. تجار در انتظار تقاضا هستند و هنگام معامله به دنبال تخفیف.
مقاطع و میلگرد در ایران
هفته گذشته بازار میلگرد تولید داخل تقریبا ثابت بود و افت کمی در حد ۱۰ تومان داشت علت آن هم توقف عرضه توسط کارخانههای داخلی و بعضا کاهش تولید است، حتی گفته میشود دو کارخانه کوچک خصوصی تعطیل شدهاند. بازار نبشی و ناودانی نوسان کمی داشت و به طور کمی ثابت بود، تنها تیرآهن آرامآرام بالا رفت و البته روز چهارشنبه هفته گذشته اندکی شدت گرفت که علت آن توقف عرضه از طرف ذوبآهن است، ولی نمیتوان به این آفتاب پاییزی دل بست؛ چراکه هنوز تیرآهنهای فروخته شده در بورس به قیمت ۶۲۵ تومان تحویل نشده است البته یک شرکت
نیمه خصوصی تیرآهن وارداتی درشت سایز ۲۰ به بالا را تحویل ۳۰ روزه در قیمت پایه ۷۵۰ تومان عرضه کرد که با توجه به روند رو به نزول قیمت این کالا در خاوردور باید انتظار کاهش قیمت بیشتر را داشت، مقاطع تحت تاثیر نبود تقاضا، با توقف تولید روبهرو شد، ولی معلوم نیست که قیمتهای فعلی بازار پایینتر نیاید چون قیمت خرید از خارج رو به تنزل است و از سوی دیگر ذوبآهن در خلال آبان و آذر باید فکری برای بودجه سه ماه آخر سال که به علت ایام محرم و صفر با رکود روبهروست بکند، طبعا باید انتظار داشت که قیمت کاهش یابد مگر آنکه برنامه حذف سوبسیدها و محدودیت واردات به کمک تولید داخلی بیاید.
ورق در سرازیری
بازار ورق در دنیا در هفته گذشته رو به تنزل بود. در تایوان قیمت ورق بین ۲۹ تا ۴۶دلار هر تن کاهش یافت. در اروپا ورق گرم ۲۰دلار افت کرد و ورق سرد هم همینطور، در ترکیه قیمتها نسبت به هفته قبل پایین آمد. ورق گرم ۲۷دلار افت کرد، در آمریکا ورق تا ۳۰دلار هر تن کاهش یافت. افت قیمتها تنها محدود به ورق گرم نیست و ورق سرد و گالوانیزه را هم شامل میشود. اوایل هفته قیمت ورق گرم در چین کمیبهبود یافت و تا ۱۵دلار هر تن برای بعضی ضخامتها هم بالا رفت، ولی دستاندرکاران معتقدند که موقتی است چون روند موجودیها هم رو به بالا است. چینیها سعی در صادرات ورق دارند به خصوص برای ورق گرم و گالوانیزه به شدت با سیآیاس رقابت میکنند. ورق گرم کویل ضخامت ۲میلیمتر را به تجار اماراتی شنیده شده که تا ۵۰۰دلار سیافآر هم پیشنهاد دادهاند، تولیدکنندگان سیآیاس از این هفته تولید ورق را کاهش دادند، چون با توجه به کاهش تقاضا تولید فعلی به غیر از ریسک زیان، مساله نقدینگی و فشارهای مالی را برایشان به همراه دارد. در هر حال تا موجودی چین و تهاجم چین هست خریداران به انتظار مینشینند، ضمن اینکه تقاضا هم نیست.
ورق در ایران
بازار ورق در ایران ثابت بود. ورق سیاه ضخامت ۲میلیمتر تا ۶۷۰ تومان هر کیلو در انزلی معامله شد، ولی پیشبینی کاهش بیشتر هم میشود به همین دلیل معاملات در سطح کمی صورت میگیرد. ورق کویل ۳ تا ۱۲میلیمتر با کاهش کمی روبهرو بود و بین ۱۰ تا ۳۰ تومان افت کرد، ورق ضخیم بازار راکدی داشت ولی کاهش قیمت هم برای کاویان در حد ۵تومان هر کیلو بود. پیشنهاد ورق ضخامت ۲میلیمتر تا ۵۶۰دلار سیافآر بنادر شمالی ایران هم شد، ولی نوع چینی آن در قیمت ۵۳۰دلار تحویل بندرعباس عرضه شد. ورق سرد فعلا ثابت است و همه در انتظار واکنش مبارکه هستند. پیشبینی میشود قیمت در هفتههای آینده پایین بیاید حتی اگر مبارکه عرضه نکند چون قزاقها احتمالا زیر ۶۰۰دلار هم کالای خود را در هفتههای آینده عرضه خواهند کرد ورق گالوانیزه به علت محدودیت عرضه افت زیادی نداشت، ولی بازار آن ساکت است. در مورد ورق همه چشم انتظار هفتههای بعد و سیاستهای مبارکه و قزاقها هستند، اگر آنها قیمت را پایین بیاورند بازار به سرعت تنزل خواهد کرد، ولی هیچ چشماندازی از افزایش قیمت نیست.
ارسال نظر