سکون بازار فولاد در دنیا
هفته گذشته بازارهای جهانی شاهد تداوم افت قیمت فولاد بود که کاهش قیمت قراضه بر شدت آن افزود. بر این اساس فولادسازان همچنان از روش کاهش حجم عرضه استفاده میکنند تا جلوی ریزش بیشتر نرخها را بگیرند، اما این روش نیز به دلیل هجوم چینیها به بازار و عرضه محصولات این کشور در بازارهای جهانی عملا بینتیجه بوده است.
بیلت به دنبال قراضه
بازار بیلت در حال حاضر با سه مساله اصلی روبهرو است: اول کاهش تقاضا از طرف اکثر کشورهای مصرفکننده دوم، پایین آمدن قیمت قراضه و سوم فشار چینیها برای صادرات مقاطع که به کاهش بیشتر قیمت این کالاها در دنیا منتهی خواهد شد. به گزارش مرکز خدمات فولاد از اینرو هفته گذشته پس از تعطیلات چین، قیمت بیلت شروع به کاهش کرد، در شمال چین قیمت درب کارخانه بیلت سایز ۱۵۰ کیفیت کیو ۲۳۵ با ۵/۸دلار کاهش در تن به ۴۴۵دلار هر تن رسید، این قیمت شامل ۱۷درصد عوارض و پرداخت نقد است. این کاهش قیمت در شرایطی است که ماه اکتبر معمولا زمان اوج معاملات بیلت است، چون در ماههای بعد با فرارسیدن زمستان تقاضای مقاطع کم میشود. روند رو به تنزل قیمت بیلت جهانی است، در بورس لندن هم قیمتها کاهش یافت و به ۳۵۰دلار نقدی و ۳۸۰دلار سه ماهه فوب بنادر مدیترانه رسید، در حالی که ۱۵ روز قبل قیمت نقدی آن ۴۲۵دلار بود. هفته گذشتهترکها هم قیمت بیلت خود را پایین آوردند و به ۴۳۲دلار برای سایز ۱۵۰ رساندند که ۱۳دلار نسبت به هفته قبل کاهش نشان میدهد.
کاهش تقاضا در بازار بیلت ایران
قیمت بیلت در ایران رو به کاهش بود، قیمت بیلت سایز ۱۵۰ تحویل در انزلی تا هر کیلو ۴۳۰ تومان هم رسید. سایز ۱۰۰ در قیمت ۴۷۵دلار هر تن معامله شد. تقاضا بسیار کم است، در حالی که طبق آمار کشتیرانی امسال بیش از ۴/۲میلیون تن بیلت در خلال ۶ ماهه اول امسال به کشور وارد شده است که قسمت عمده آن از خرداد ماه به بعد بوده است با فرض ۵۰ تومان حقوق گمرکی و مالیات ارزش افزوده بیلت باید در قیمت ۳۷۰دلار سیافآر انزلی خریداری شود که به قیمتهای امروز بازار برسد که بسیار بعید است؛ ولی توقف معاملات مقاطع به خصوص میلگرد باعث سکوت کامل در بازار بیلت شده است، با توجه به رکود بازار از مرداد ماه امسال، واردات بیلت در ماههای آینده کاهش زیادی باید نشان بدهد؛ آنچنان که واردات مرداد ماه ۴۹۸هزار تن بوده، ولی واردات شهریور ۳۷۴هزار تن یعنی بیش از ۱۲۰هزار تن کاهش که عملا ۲۵درصد نسبت به ماه قبل تنزل نشان میدهد. در هفته قبل بازار بیلت نسبت به مساله تعدیل اقتصادی واکنشی نداشت، فقط بازار با سکوت روبهرو شد.
میلگرد و مقاطع همچنان در رکود
بازار مقاطع و میلگرددر دنیا همچنان در رکود به سر میبرد و روند معاملات نسبت به ماه قبل کمتر شده است. با توجه به فصل سرما پیشبینی نمیشود که تا ۵ ماه دیگر وضع این کالاها بهبود پیدا کند. کارخانههای چینی قیمت میلگردرا بعد از تعطیلات ۱۰دلار هر تن کاهش دادند، ولی به نظر میرسد که برای ماههای بعد افت قیمت باز هم ادامه یابد.
تیرآهن در خاوردور و در آمریکا پایین آمد
در آمریکا قیمت تیرآهن هر تن ۱۷دلار کاهش یافت و در کره قیمت نسبت به هفته قبل ۱۸دلار افت کرد. قیمت تیرآهن بال پهن چینی که به کره صادر میشود، این هفته نسبت به هفته قبل ۵۰دلار هر تن کاهش یافت، درترکیه میلگرد هر تن ۴۶۰ تا ۴۶۵دلار فوب عرضه شد، هفته قبل ۱۰دلار بالاتر بود، عربها انتظار دارند، میلگردترک را ۴۶۰ تا ۴۸۰دلار سیافآر بنادر خودشان خرید کنند، فعلا این امر امکان پذیر نیست ولی شاید در آینده به هدفشان برسند؛ البتهترکها حاضر نیستند قیمت را از ۴۵۰دلار فوب کمتر بدهند، ولی نباید رقابت چینیها را فراموش کرد.
اعتماد در بازار مقاطع وجود ندارد
واردات مقاطع به ایران در خلال ۶ ماه اول سال حدود یکمیلیون تن بوده است. عرضه مقاطع هم در بورس حدودا ۵/۱میلیون تن بوده، مصرف ماهانه مقاطع و میلگرد در ایران بیش از ۶۰۰هزار تن است؛ ولی امسال به علت رکود ساختوساز و پروژههای عمرانی تقاضا بسیار کمتر بوده است، با توجه به این که عرضه میلگردهای زنگ زده وزارت بازرگانی در بورس در شرایط رکود عملا اعلان جنگ به تولید داخلی بوده است، متوسط قیمت فروش میلگرد تولید داخل به ۵۳۰ تومان درب کارخانه رسیده که شامل ۳درصد مالیات ارزش افزوده هم است؛ در حال حاضر قیمت مقاطع در ایران به کف خود رسیده و به نوسان ۱۰ تومان هر کیلو محدود شده است. عملکرد ذوبآهن با کاهش شدید قیمت تیرآهن اعتماد را از بازار گرفته است کسی تمایلی به انجام معامله ندارد. اکثر کارخانهها در حداقل ظرفیت خود کار میکنند و قیمت بازار در ایران پس از کسر حقوق و عوارض وارداتی زیر قیمت جهانی است. در اواسط هفته مساله طرح تعدیل و عدم بارگیری از ذوبآهن باعث توقف سقوط قیمتها شد؛ ولی واقعیت این است که مقاطع و میلگرد دیگر جایی برای سقوط ندارند، مگر آنکه دولت به طور دستوری وارد بورس بشود که در این صورت به رکود بیشتر منجر خواهد شد، ادامه این وضع باعث ورشکستگی بعضی از تجار در ماههای بعد خواهد بود.
سکوت در بازار ورق
قیمت ورق در دنیا رو به کاهش بود، علت این کاهش دو مساله است: اول نبود تقاضا و دوم رقابت شدید چینیها. بائو استیل که پیشرو بازار ورق در چین است پس از تعطیلات قیمت ورق گرم را هر تن ۵۹دلار و ورق سرد را تا ۱۰۲دلار هر تن پایین آورد. دیروز اعلام شد که دو کارخانه شاکانگ و ویسکو هم قیمتهای خود را به همین اندازه کاهش دادهاند، در حال حاضر چین با موجودی انبار زیادی روبهروست و تقاضا هم ندارد. چین نزدیک یک ماه است که هجوم به بازارهای دنیا را شروع کرده است. این امر قیمتهای دیگر عرضهکنندههای دنیا را تحت تاثیر قرار داده است. ورق گرم محصول اوکراین تحویل بنادرترکیه ۵۵۰دلار پیشنهاد شده است، ورق گرم ضخامت ۲میلیمتر این کشور تحویل انزلی به صورت نقدی ۵۵۰دلار عرضه شده است.
افت ۳۰ تومانی ورق در ایران
قیمت ورق در ایران رو به تنزل بود. ورق سرد در بعضی اقلام تا ۳۰ تومان کاهش نسبت به هفته قبل عرضه شد. ورق گرم محصول کاویان هر کیلو ۱۰ تومان پایین آمد و ورق ۲ سیاه در انزلی هم تا ۱۵ تومان کاهش داشت و به ۶۸۰ تومان هم رسید. در شرایط فعلی اوج عرضه کالاست ولی تقاضا محدود است، البته کاهش قیمت ورق گرم ضخامت ۲میلیمتر باید بیشتر باشد؛ چون حجم عرضه آن در هفتههای آینده بیشتر خواهد شد. از طرف دیگر مساله تحویل بار از طرف مبارکه هم در هفته آینده حل میشود، ضمن آنکه باید منتظر عملکرد مبارکه در بورس نشست، اگر مبارکه روی قیمتهای قبل اصرار داشته باشد بعید است که موفق به فروش گردد.
هنوز مساله طرح تعدیل اقتصادی به بازار کشیده نشده است، گفته میشود با اجرای این طرح فولاد ۱۰ تا ۲۰درصد گرانتر تمام خواهد شد، ولی آیا بازار قدرت تحمل این افزایش قیمت را خواهد داشت؟
ارسال نظر