رشد 90 تومانی قیمت قیردر یک ماه گذشته

بحران در کارخانه‌های تولید عایق کشور بالا گرفت

گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: بازار قیر تحولات متعدد خود را در شهریور ماه در حالی سپری کرد که به دلیل توزیع سهمیه‌ای در میان خریداران دولتی و عرضه محدود به واحدهای تولیدی بخش خصوصی‌، قیمت قیر۶۰۷۰ در طول‌این یک ماه به طور میانگین ۹۰تومان رشد کرد.

البته‌این رشد قیمت تنها منوط به قیمت‌های بورس نبود، بلکه عرضه محدود آن به واحدهای خصوصی باعث شده تا ‌این کالا در بازار آزاد با نرخ‌های بسیار بالاتری از بورس معامله شود.

کاهش حجم عرضه در برخی روزها باعث اعتراض خریداران، بخش خصوصی شد؛ چرا که طبق اعلام دبیرهیات دولت تا پایان شهریور ماه عرضه‌ها به بخش غیر یارانه‌ای به صورت سلف و تحویل دو ماه بعد از شهریور موکول شد. به عقیده خریداران عرضه به صورت سلف در شرایطی که در اوج مصرف کارخانه‌های آسفالت و راهسازی و تولید عایق قرارداریم عملا دردی را دوا نمی‌کرد. اما از سوی دیگر عرضه‌های محدود به واحدهای خصوصی اغلب‌ این کارخانه‌ها را در یک ماه گذشته با مشکلات جدی روبه‌رو کرده است.

یکی از تولیدکنندگان عایق رطوبتی با بیان‌اینکه در حال حاضر بیش از ۱۵۰ کارخانه فعال تولید عایق در کشور در سطح استان‌ها فعالیت می‌کنند و حدودا ۲۰۰‌هزار نفر در آنها مشغول به کار هستند، می‌افزاید: به علت سیاست‌های غلط توزیع، اخیرا قیر وزارت راه با قیمت‌های ۴۵۰۰‌ریال به مصرف‌کنندگان جا مانده در بورس در بازار آزاد پیشنهاد می‌شود و‌این امر باعث شده تا کارخانه‌ها در ورطه اسفناکی دست و پا بزنند تا تنها خود را سر پا نگه دارند. وی خاطر نشان ساخت: عموما همه ساله تداخل پیک مصرف‌این محصول در کارخانه‌های تولید عایق و کارخانه‌های آسفالت و راهسازی وجود دارد، اما امسال با عرضه محدود و به صورت سلف بازار کاملا به هم ریخت.

وی با تاکید بر‌اینکه برای جلوگیری از تکرار مجدد‌این شرایط در سال‌های بعد باید برنامه منسجم تری در توزیع و عرضه‌این کالا داشته باشیم، معتقد است اصولا فروش حواله‌ای در صورتی که‌این کالا در بورس پذیرفته شده با ساختار بورس متفاوت است.

این فعال بازار قیر معتقد است که عملکرد که نامناسب مدیران و مسوولان پالایشگاهی در‌ایجاد توازن مابین عرضه و تقاضا دلیل اصلی‌این بحران بوده است. یکی دیگر از خریداران قیر در بورس به افزایش بی منطق قیمت قیر در هفته قبل اشاره کرد و گفت: در یکی از روزها به‌رغم‌اینکه عرضه کننده (شرکت نفت پاسارگاد) اعلام کرده بود که قیمت‌‌ها را افزایش نمی‌دهد، متاسفانه پس از عرضه کالا، کارگزار عرضه‌کننده خود به عنوان خریدار وارد رینگ شد و نرخ بالاتری را ثبت کرد. وی با بیان‌اینکه در ماه گذشته اغلب خریداران واحدهای خصوصی نتوانستند قیر مورد نیازخود را از بورس تامین کنند، ‌این مساله را عامل بالا رفتن شدید قیمت قیر در بازار آزاد ذکر کرد.

تداوم قاچاق نفت کوره

بازار تولید عایق در کشور به واسطه تحولات بازار قیر و تصمیمات گرفته شده در حالی تحت تاثیر قرار گرفته که از سوی دیگر ‌این صنعت همچنان با مشکل قاچاق نفت کوره دست و پنجه نرم می‌کند. به گفته یکی از تولیدکنندگان عایق در کشور بحث قاچاق نفت کوره و متاسفانه مصرف نابجای آن در تولید انواع قیرهای اکسیده و به دنبال آن استفاده در عایق‌های تولیدی ضربه مهلک دیگری است که بر پیکر صنعت عایق کشور و مصرف‌کنندگان نهایی وارد می‌آورد.