شیلی با اختصاص سهم ۴۸‌درصدی از صادرات مس در دنیا بزرگ‌ترین صادر‌کننده و بلژیک با واردات ۲۷‌درصد از میزان تولید کل مس، بزرگ‌ترین واردکننده مس در دنیا به‌شمار می‌رود.

مس یکی از فلزاتی است که بیشترین تاثیر را در توسعه تمدن بشر داشته است و می‌توان گفت نوسان قیمت مس و تغییرات متناوب آن در طول دوره‌های مختلف بازتابی از شرایط اقتصادی دنیا به‌شمار می‌رود؛ چراکه این فلز در صنایع مختلفی مانند صنایع برقی، حمل‌ونقل، الکترونیک، تجهیزات ساخت و ساز و محصولات عمومی و مصرفی کاربرد دارد؛ بنا براین کاهش یا افزایش عرضه و تقاضا در بخش مس به نوعی بیانگر وضعیت هر صنعت و در کل اقتصاد دنیا است؛ بنابراین می‌توان مس را به نوعی دماسنج دنیا نامید.

به گزارش بورس‌نیوز تولید‌کنندگان مس و مشتریان آنها معاملات مس را در سه بازار بین‌المللی انجام می‌دهند که عبارتند از بورس لندن (LME)، بورس کالای نیویورک (COMEX) و بورس فلزات شانگهای در این سه بازار، تولید‌کنندگان و مشتریان همه تسهیلات لازم را برای انجام خریدوفروش در اختیار دارند؛ اگرچه مکانیزم آنها بر پایه ثابت نگاه داشتن قیمت‌ها با توجه به میزان عرضه و تقاضا بنا نهاده شده است، اما عملکرد این مبادلات به صورت روزانه نمایانگر محدوده قیمتی این کالا برای معاملات آینده است.

از ابتدای دهه ۹۰ میلادی و با اوج‌گیری میزان تقاضا در بازار مس این فلز رنگی با افزایش قیمت مواجه شد که مجددا به دلیل افت شرایط اقتصادی آسیا به عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده مس با افت قیمت مواجه شد.

گفتنی است، در چند سال گذشته به دلیل افزایش نرخ رشد اقتصاد کشورهای صنعتی مجددا با افزایش مواجه شد، اما این روند نیز با تشدید بحران مالی در اواسط سال گذشته میلادی با افت شدیدی مواجه شد که این روند نیز در چند ماه گذشته با فروش کردن تب بحران مالی به صورت تدریجی در حال اصلاح است.

کارشناسان عقیده دارند که بحران‌های اقتصادی، صرفه‌جویی اقتصادی و عدم تعادل و تقاضا سبب کاهش قیمت مس می‌شود.

بر اساس داده‌های ICSG این موسسه پیش‌بینی نموده که در سال ۲۰۱۰ شاهد حداقل ۳۴۵‌هزار تن عرضه اضافی در بازار مس باشیم.

گفتنی است شیلی با اختصاص سهم ۴۸‌درصدی از صادرات مس در دنیا بزرگ‌ترین صادر‌کننده و بلژیک با واردات ۲۷‌درصد از میزان تولید کل مس، بزرگ‌ترین واردکننده مس در دنیا به شمار می‌رود همچنین کشور ما ایران نیز در منطقه خاورمیانه بزرگ‌ترین تولید‌کننده و در عین حال وارد‌کننده مس است که پیش‌بینی می‌شود میزان تولید مس در کشور تا پایان سال ۲۰۱۰ میلادی به ۳۰۰‌هزار تن و میزان مصرف نیز از مرز ۴۰۰‌تن بگذرد. این درحالی است که ایران یکی از کشورهای غنی از لحاظ معادن مس است.

در پایان باید گفت وضعیت بحران اقتصادی به صورت قابل معنایی باعث کاهش در مصرف مس شده که کارشناسان در آینده نزدیک امید به اصلاح این روند ندارند؛ چراکه بحران و کاهش تقاضا بسیاری از طرح‌های توسعه‌ای در صنعت مس با مشکل و عدم توجیه اقتصادی مواجه شده است.