واردات 2‌میلیون تن شمش فولاد
آزاده حسینی
در ۵ ماه ابتدای سال جاری شمش بیشترین حجم واردات را به خود اختصاص داده و در‌این بین سایر محصولات فولادی نیز به تناسب نیاز بازار وارد کشور شده‌‌اند.

البته تعرفه واردات محصولات فولادی نسبت به سال قبل تغییری نداشته است، ‌این درحالی است که بازار نسبت به سال قبل شاهد تغییرات زیادی بوده و فعالان بازار انتظار ‌داشتند که باتوجه به‌این تغییرات، نرخ تعرفه واردات فولاد تغییر یابد؛ البته قبل از انتخابات ریاست جمهوری وعده‌ای در مورد افزایش نرخ تعرفه از سوی دولتمردان مطرح شد که تاکنون اجرایی نشده است. شایعاتی راجع به‌این موضوع وجود دارد که به دلیل رشد قیمت آهن درآن مقطع زمانی به رغم وعده‌های فولاد سازان مبنی بر تثبیت قیمت، مانع اجرایی شدن تغییرات نرخ تعرفه شد.
شمش پرطرفدارترین محصول فولادی
در بین محصولات فولادی شمش فولاد بیشترین حجم واردات را به خود اختصاص داده است، به طوری‌که بیش از 2‌میلیون تن شمش فولاد در 5 ماه ابتدای سال‌جاری وارد کشور شده است. ‌این حجم واردات از‌این رو است که تولیدکنندگان شمش فولاد در کشور بسیار‌‌اندک هستند و پاسخگوی نیاز داخل نیستند و اکثر تولید کنندگان دولتی نیز تنها نیاز خود را تامین می‌کنند.شمش فولاد وارداتی به کشور 915‌میلیون دلار ارزش داشته و متوسط قیمت هر کیلو به دلار 5/0دلار بوده است، سهم ورود شمش فولاد از کل واردات صورت گرفته طی 5ماه سال‌جاری 15 /10درصد به لحاظ وزنی بوده است. طی 5 ماه ابتدای سال جاری شمش وارداتی به کشور به لحاظ وزنی 39 و از لحاظ ارزش 72/0‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته است.با توجه به افزایش قابل توجه واردات شمش به لحاظ وزنی، ارزش‌ این محصول‌ ‌اندک است که آن هم به دلیل پایین بودن قیمت شمش نسبت به دوره مشابه سال قبل است.
کاهش ۵۰‌درصدی ارزش واردات میلگرد
در 5 ماه ابتدای سال جاری361‌هزار تن میلگرد به کشور وارد شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل معادل 25‌درصد رشد داشته است‌، این درحالی‌است که از نظر ارزش بیش از 50‌درصد کاهش داشته است. از ‌این رو رشد حجمی‌میلگرد در ارزش آن بی تاثیربوده است.میلگرد جزو محصولاتی است که تولید کنندگان زیادی دارد، به خصوص در بخش خصوصی؛ از همین رو دولت به منظور حمایت از تولیدکنندگان داخلی تعرفه 15‌درصدی برای واردات آن وضع کرده است که قرار بود‌این رقم تا 25‌درصد افزایش یابد که هنوز اجرایی نشده است. تفاوت قیمت بین محصولات داخلی که از کیفیت بهتری نسبت به وارداتی ها داشتند، باعث شد تا اخیرا با وجود رکود بازار برخی اقدام به واردات‌این کالا کنند. در‌این میان شرکت بازرگانی دولتی نیز در سال گذشته اقدام به واردات حجم بالای میلگرد کرده بود که شایعاتی مبنی بر پایان یافتن موجودی انبار‌این کالا وجود دارد.
رشد واردات انواع ورق گرم
ورق های متفاوتی نیز طی 5 ماه ابتدای سال جاری به کشور وارد شده است که میزان واردات ورق گرم با ضخامت کمتر از 3 میلیمتر با حجم 511‌هزار تن بوده که ارزش ‌این واردات‌این نوع ورق معادل 241‌میلیون دلار بوده، متوسط قیمت هر کیلو ورق 5/0دلار بوده و سهم ‌این کالا از کل واردات صورت گرفته در‌ این مقطع زمانی معادل 8/1 و ارزش آن معادل 88/0 بود.
میزان واردات صورت گرفته‌این محصول به لحاظ وزنی ۶/۱۰‌درصد رشد داشته؛ ‌این در حالی است که ارزش‌ این محصول از کاهش ۳۱‌درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل برخوردار بوده است.ورق گرم با ضخامت بیش از ۱۰میلیمتر و عرض ۱۵۵۰‌میلیمتر نیز در مدت مشابه سال قبل به میزان ۲۱۰‌هزار تن وارد کشور شد که ارزش آن نیز ۱۴۸‌میلیون دلار بوده است.متوسط قیمت هر کیلو از کالا ی وارد شده معادل ۷/۰‌دلار و سهم واردات‌این محصول از کل واردات معادل ۰۶/۱‌درصد و ارزش آن نیز ۷۵/۰‌درصد بوده است .حجم واردات‌این محصول طی ۵ ماه ابتدای سال معادل ۸۹/۶۱‌درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته و ارزش آن نیز معادل ۳‌درصد رشد داشته است.
ورق گرم با ضخامت بالاتر از 16میلیمتر و عرض 1500‌میلیمتر نیز با حجم 99‌هزار تن و ارزش 119‌میلیون دلار بوده است.متوسط ارزش واردات ‌این کالا در هرکیلو 2/1دلار در نظر گرفته شده و سهم واردات‌این محصول از کل 85/0درصد و ارزش آن نیز معادل 58/0 بوده است.میزان واردات‌این نوع ورق گرم نسبت به مدت مشابه سال قبل معادل 215‌درصد رشد نشان می‌دهد.ورق سرد نیز در 5 ماه ابتدای سال جاری 248‌هزار تن در انواع ضخامت ها وارد شده است .ارزش دلاری‌این محصول معادل 194‌میلیون دلار بوده است. ورق قلع‌‌اندود نیز در 5 ماه ابتدای سال رشد واردات را به لحاظ وزنی تجربه کرد‌. این محصول 41‌در‌صد رشد به لحاظ وزنی داشته و با حجم 32‌هزار تن وارد شده است. ورق گالوانیزه نیز در طول مدت ذکر شده 55‌هزار تن وارد شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل از کاهش 29‌درصدی به لحاظ حجمی‌مواجه شده است.
کاهش ارزش واردات کلاف گرم
همچنین کلاف گرم نیز در 5 ماه ابتدای سال‌جاری معادل 196‌هزار تن وارد کشور شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد 7‌درصدی مواجه بوده، البته ارزش دلاری‌این محصول طی 5 ماه ابتدای سال نسبت به سال قبل از افت 26‌درصدی مواجه شده است.