معادلات جدید چینی‌ها در بازار فولاد

بازار فولاد هفته گذشته تحت تاثیر بازار چین و افت تقاضا در این کشور سپری شد که فعالان بازار علت اصلی را افت قیمت مقاطع در این کشور می‌دانند که دلیل این مساله نیز دست کشیدن تجار از خرید به سبب رشد بیش از حد قیمت‌ها و نیز کاهش ساختمان‌سازی در خاور دور عنوان می‌شود. بیلت از ۶۰۰ به ۴۵۴ دلار رسید

به گزارش مرکز خدمات فولاد ایران قیمت بیلت در هفته گذشته کاهش یافت. علت آن پایین آمدن تقاضا در چین و کاهش قیمت آن در این کشور است. قدرت و نفوذ چین در بازار فولاد و بازار خاور دور غیر قابل انکار است. قیمت بیلت که سه هفته قبل تا ۳۹۰۰ یوآن (۶۰۰ دلار) هر تن در چین رسیده بود به ۳۱۰۰ یوآن حدودا (۴۵۴ دلار) رسید. این قیمت برای تولیدکنندگان بیلت بسیار پایین است به همین علت آنها تولید خود را کاهش خواهند داد، ولی افت قیمت در چین باعث تنزل قیمت در دیگر کشورهای منطقه شده و سیاست صبر و تماشا را تشویق کرده است. بسیاری از دست‌اندرکاران این شرایط را موقتی می‌دانند. مشکل اصلی بیلت ضعف تقاضای مقاطع است، با اتمام رمضان باید در انتظار بهبود بازار مقاطع بود که طبعا روی بازار بیلت هم اثر خواهد گذاشت.

در ایران بیلت‌های وارداتی به جنوب عملا در حال اتمام است. به همین دلیل از دوشنبه به بعد قیمت بیلت کمی بهتر شد و تا مرز

۴۷۰ تومان هم رسید، ولی معاملات بسیار محدود است. روز پنج‌شنبه قیمت بیلت ۴۶۰ تا ۴۶۵ تومان در انزلی بود. با کاهش قیمت بیلت در خاوردور بعضی از تجار بین‌المللی که بیلت خریده‌اند، محموله‌های آماده به حمل عرضه می‌کنند که چهارشنبه یک پارتی ۳هزار تنی آن از قزاق سایز ۱۵۰ در قیمت ۴۶۰ دلار معامله شد. قیمت بیلت در ایران بسیار پایین است، ولی واردات ۵ ماهه امسال خیلی بالا بوده ضمن آنکه بعضی تجار به علت نیاز مالی بیلت خود را در قیمت پایین عرضه می‌کنند. در بازار کسادی این معاملات کاملا به چشم می‌آید، ولی اگر بازار رونق داشت محققا قیمت بیلت باید فراتر از ۴۸۰ تومان هر کیلو می‌بود.

ترس و نگرانی در بازار میلگرد و مقاطع

مقاطع در هفته گذشته در چین به شدت پایین آمد و همین امر باعث ترس و نگرانی در بازارهای خاور دور شد. مفتول ۵/۶ کلاف ساده ۹۰۰ یوان هر تن ( حدودا ۱۳۰ دلار)، میلگرد هر تن ۸۵۰ یوآن (۱۲۵ دلار) نسبت به اوج قیمت‌ها در ۷ آگوست (تقریبا یکماه قبل) پایین آمد. علت کاهش قیمت مقاطع چند چیز است.

اول اینکه به‌علت بالا رفتن قیمت مواد اولیه این کالاها هم با افزایش قیمت سریع روبه‌رو شده بودند تا جایی‌که تجار از روند افزایش قیمت‌ها ترسیده‌اند، بنابراین آنها دست از خرید کشیدند و قیمت‌ها هم پایین آمد.

دوم اینکه فعالیت ساختمان‌سازی در خاور دور چندان پررونق نیست و همه منتظرند تا بسته دوم اقتصادی چین اعلام و آزاد شود.

سوم توان تولید بسیار بالای چین است که از تقاضای کشور به مراتب بیشتر است و بالاخره مهم‌تر از همه محدودیت اعتبارات بانکی در چین است که عامل اصلی محدود کردن مبادلات است.

میلگرد ترک تحویل سنگاپور هر تن ۵۲۰ دلار عرضه شده است، اگر قیمت قراضه ۳۱۰ تا ۳۲۰ دلار بماند، این میلگرد هیچ سودی برای تولیدکنندگان ندارد، در حالی که در بعضی بازارها مثل خاورمیانه خریداران در انتظار قیمت ۴۵۰ تا ۴۷۰ دلار هستند که کاملا غیر عملی است. در واقع مشکل تفاوت قیمت بیلت با میلگرد یا مقاطع تبدیل به معضلی برای همه در آسیا و خاورمیانه شده است؛ چرا که به‌علت بالا بودن قیمت مواد اولیه قیمت بیلت هم بالا است، ولی به‌علت رکود بخش ساختمان، قیمت میلگرد پایین است در این حالت برای تولیدکنندگان مقاطع به جز توقف تولید راهی باقی نیست.

شرایط بازار در ایران

در ایران نیز بازار کاملا شبیه دنیا است، قیمت متوسط میلگرد هر کیلو ۵۴۰۰ ریال است، این در واقع قیمت فروش کارخانه‌های داخلی بدون احتساب ۳درصد مالیات ارزش افزوده است، یک علت آن عرضه کالاهای ارزان قیمت وارداتی وزارت بازرگانی است. علت دیگر که بخش عمده صورت مساله است رکود و توقف فعالیت‌های عمرانی است. محققا پس از شروع به کار دولت دهم و افزایش تقاضا قیمت‌ها بالا خواهد رفت و شرایط به حال منطقی باز خواهد گشت. در هفته قبل نشانه‌هایی از عرضه میلگردهایی که یک سازمان دولتی برای ساختمان‌سازی از ذوب‌آهن اصفهان در ماه‌های قبل خریده بود، دیده شد. گفته می‌شود در یک بنگاه در خیابان شهید رجایی هم حجم انبوهی میلگرد ارزان قیمت تخلیه شده، ولی این شایعات در بازار راکد فعلی می‌تواند موثر باشد نه در بازار واقعی.

در هفته گذشته تیرآهن به خصوص در سایزهای درشت رشد قیمت داشت، همین‌طور بعضی از اقلام ناودانی تا هر کیلو ۱۰ تومان هم بالا رفت. بازار در انتظار یک جهش است که باید از اواخر ماه رمضان شروع شود در غیر اینصورت با ادامه این وضع باید در انتظار تعطیلی اکثر کارخانه‌های فولادسازی بود.

بازار متفاوت ورق در بازار‌های جهانی

بازار ورق شرایط متفاوتی را در دنیا دارد. در آسیا به دنبال سقوط قیمت در چین بازارها راکد شده است. قیمت ورق سیاه (گرم) در چین تا هر تن ۸۰ دلار و ورق سرد تا هر تن ۱۰۰ دلار نسبت به اوج آن در ۷ آگوست کاهش یافت. اکثر تجار خاور دور با روحیه منفی با قضیه برخورد می‌کنند، بخصوص آنکه اعتبارات بانکی در چین محدود شده و برای معامله ورق، اعتبارات بانکی نقش مهمی بازی می‌کند. ولی دولت چین برنامه توسعه رفاهی خود را دنبال می‌کند، بنابراین روی تولید اتومبیل و کالاهای مصرفی توجه خاص دارد به همین علت بعید به نظر می‌رسد تقاضای ورق در چین کاهش قابل ملاحظه یابد.

از سوی دیگر، معمولا فصل سوم و چهارم هر سال فصل رونق است و بازار مواد اولیه هم چندان سرد نیست؛ بالطبع برگشت قیمت‌ها نوعی رسیدن به تعادل است. برعکس بازار چین وضع ورق در دیگر بازارها بهبود یافته است. در اروپا قیمت ورق ۵۰ تا ۷۰ دلار بالا رفته و در آمریکا ۲۰ تا ۴۰ دلار هر تن انواع ورق گرم و سرد افزایش قیمت داشته است، همه دست‌اندرکاران معتقدند که قیمت‌های فعلی ورق خیلی بالا است و باید کاهش یابد. محققا ماه مه سپتامبر ماه تعادل است؛ چرا که بعضی از عرضه‌کنندگان مثل ام ام ک یا آرسلور قزاقستان که در ۴۰ روز گذشته قیمت برای فروش نمی‌دادند به بازار ایران برگشته‌اند، ولی مساله این است که قیمت‌ها به سطح قیمت‌های ۴ ماه قبل بازنخواهد گشت.

در ایران صورت مساله کاملا روشن است، یک بازار ثابت، یک تولیدکننده دولتی که برنامه مشخصی را اعلام نکرده است.

به علت تابستان و ماه رمضان عملا بازار کساد است و خریدهای آن بسیار محدود است. از آنجا که واردات در خلال ۳ ماه قبل هم خیلی کم شده است عرضه و کالا برابری می‌کند. در مورد ورق گرم کویل ضخامت ۲ میلیمتر قیمت در اواخر هفته بالا رفت ورق سرد ضخامت‌های زیر ۷۰/۰ میلیمتر هم قیمت‌ها بالا رفت به خصوص ضخامت ۴۰/۰ میلیمتر. در این میان از کارخانه مبارکه خبری نیست این کارخانه که با سرویس سنترهایش قصد کنترل بازار داخلی را داشت در تحویل سفارشات خود با مشکل روبه‌رو شده، از سوی دیگر دولت است که ظاهرا مقوله‌ای بنام تولید ملی و حمایت از آن در مقابل محصولات خارجی را فراموش کرده است، در هر حال ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر ۴۳۰ یورو و ورق سرد ۶۶۰ دلار عرضه شدند، در حالی‌که در یک ماه قبل پیشنهاد فروش نبود موجودی ورق بسیار محدود است، اما قیمت آن به اوج خود رسیده است. بعضی از تجار ترجیح می‌دهند دست از خرید بردارند. شاید با آرام شدن قیمت‌ها در چین قیمت‌ها در کل آسیا پایین بیاید.

بازار بی ثبات سنگ‌آهن

در هفته اول سپتامبر سنگ‌آهن بازار بدی داشت تقاضا کاهش یافت و بدنبال آن قیمت هم پایین آمد. حجم قراردادهای حمل و نقل برای سنگ‌آهن به پایین‌ترین حد خود در ۹ ماه اخیر رسیده است.

سنگ‌آهن هندی با خلوص ۵/۶۳درصد به زیر ۸۰ دلار تحویل بنادر چین رسیده است. این در حالی است که به‌رغم کاهش قیمت سنگ‌آهن، تقاضای آن بالا نرفته که پایین هم آمده است. حجم معاملات بسیار محدود شده و قیمت سنگ آهن در اوج خود ۱۱۰ تا ۱۱۵ دلار بود که حالا به زیر ۸۰ دلار هم رسیده است. قبلا یک موسسه مستقل پیش‌بینی کرده بود که قیمت به زیر ۷۰ دلار خواهد رسید. عقیده دست‌اندرکاران این است که قیمت منطقی سنگ‌آهن بین ۸۰ تا ۹۰ دلار سی اف آر بنادر چین است، بنابراین کاهش قیمت فعلی در واقع عکس‌العمل منطقی بازار است. پس از هفته‌ها رونق و افزایش قیمت، بازار قراضه هم ساکت شد. خریداران قراضه در خاور دور از افزایش قیمت آن خسته شده‌اند و سیاست انتظار و تماشا را در پیش گرفته‌اند. در چین بعضی تجار به صادرات قراضه‌های وارد شده روآورده‌اند، ژاپنی‌ها قیمت خرید قراضه را ۱۶ تا ۲۷ دلار پایین آورده‌اند و باز هم از خرید پرهیز می‌کنند. ترک‌ها هم فعلا در بازار قراضه نیستند خریدهای قبلی آنها که در آگوست وارد شده است تا اکتبر انبارهایشان را تامین می‌کند. در حالی‌که قیمت بیلت و میلگرد رو به کاهش است نباید انتظار داشت که آنها به‌دنبال خرید قراضه باشند. به‌رغم پایین بودن تقاضا قیمت قراضه نوسان زیادی نداشته است و بین ۳۱۰ تا ۳۳۰ دلار سی اف آر بنادر ترکیه و ۳۲۰ تا ۳۳۵ دلار بنادر خاور دور باقیمانده است، علت این ثبات آن است که عرضه قراضه را نمی‌توان به سادگی افزایش داد.