شرکت پژوهشی فلزات در لندن پیشبینی کرد
افزایش قیمت مس تا سال ۲۰۱۲
شرکت پژوهشی فلزات GFMS در پیشبینی خود در ماه اوت ۲۰۰۹ پیشبینی کرد در سال ۲۰۱۰ در نتیجه بهبود مصرف و کاهش رشد استخراج فلزات (و ضمنا محصولات پالایش شده) با کسری ۸۸هزار تن مس در بازار مواجه باشیم. علاوه بر تاثیر مستقیم بهبود مسائل بنیادی بر قیمتها، کمبود عرضه در بازار هم (به دلیل پیشرفتهای حاصل شده در مجموعه وسیعی از کالاها) سبب جذب سرمایهگذاران به سمت بازار فلز میشود که با این اوصاف انتظار میرود قیمتها در آن افزایش یابد.
این واحد پژوهشی پیشبینی کرد قیمت مس در سال ۲۰۱۰ تا ۷۵۰۰دلار هم افزایش یافته و قیمت میانگین آن به ۶۵۰۰دلار برسد.
این شرکت برآورد کرده است تولید مس جهان در سال جاری نه تنها نسبت به سال ۲۰۰۸ هیچ رشدی نخواهد داشت، بلکه با ۶/۱درصد کاهش هم روبهرو خواهد شد. تغییرات اخیر در بهای نقدی معاملات گویای این وضعیت است. در بازار اصلی کشور چین، قیمت نقدی TC/RS در اوایل آگوست به ۲۰دلار/ هر تن کاهش پیدا کرد، در حالی که در ماه ژوئن برابر ۴۰دلار و در اوایل سال قیمت آن ۹۰دلار بود.
انتظار میرود با تداوم کسری مورد نظر در دوره پیشبینی شده، مقدار آن در سال ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ به ترتیب به ۱۲۱هزار و ۱۷۶هزار تن برسد. شایان ذکر است کل کاهش موجودی کالا در بورس لندن اتفاق نمیافتند، بلکه GFMS معتقد است بخشی از آن در چین (از آنجا که بخشی از موجودیها گزارش نشده است) هم اتفاق خواهد افتاد. بنابراین طرحهای تعادل میان عرضه و تقاضای آن نشان میدهد موجودی کالای LME در دوره مورد بررسی روند کاهشی خواهد داشت؛ البته این امکان وجود ندارد به کمتر از ۱۰۰۰۰۰تن (در بازار بیرونق اخیر) برسد.
این شرکت با توجه به افزایش شدید مصرف چین و احتمال بهبود شرایط، در پیشبینیهای خود تجدیدنظر کرده و بر حسب تقاضا رشد نسبیای را برای کل سال پیشبینی میکند. در مقابل، پیشبینی انجام شده درخصوص میزان تولید تقریبا بدون تغییر است که در نتیجه این تجدیدنظر، موسسه مازاد احتمالی پیشبینی شده خود را در سال ۲۰۰۹ از ۴۴۱هزار تن به ۲۴۵هزار تن کاهش داده است.
این ۲۴۵هزار تن مازاد برای سال جاری لزوما با کاهش در موجودی کالای بورس فلزات لندن تناقض ندارد؛ چراکه بخش اعظم آنها را موجودیهای گزارش نشده (به خصوص در کشور چین) تشکیل میدهند. از آنجا که این موجودیها بیشتر در بازارهای محلی میباشند، انتظار میرود واردات به کشور چین کاهش یافته و در نتیجه موجودی بورس فلزات لندن افزایش یابد. در حقیقت این مساله در حال حاضر اتفاق افتاده است، چراکه اطلاعات مربوط به واردات ماه جولای چین (که محصولات و فلزات را دربر میگیرد) نشان میدهد واردات نسبت به ماه قبل با ۱۵درصد کاهش روبهرو شده است.
این مساله باعث میشود قیمت مس در کوتاهمدت کاهش داشته باشد. با این وجود، از آنجا که روند عرضه و تقاضا صراحتا دلالت بر آن دارد که پس از آن وضعیت بازار بهبود مییابد، میتوان انتظار داشت که این کاهش قیمت عمر کوتاهی داشته و با وجود حرکت به سمت جلوی مصرفکنندگان نهایی که باعث کسری در سال ۲۰۱۰ میشود، قیمت در سه ماهه چهارم ماه با افزایش مواجه خواهد بود. در سه ماهه مورد نظر تعجببرانگیز نخواهد بود که قیمت مس به بالاتر از ۶هزار و ۵۰۰دلار/تن هم برسد، همچنین میانگین قیمت مس در آن دوره حدود ۶هزار دلار و میانگین قیمت در کل سال ۴هزار و ۹۰۰دلار خواهد بود.
منبع: سایت کارگزاری بانک ملی
ارسال نظر