نیاز بازار به واردات سود و جوش شیرین

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: قیمت سودکاستیک و جوش شیرین بار دیگر در معاملات روز چهارشنبه بورس کالا رشد داشت. عرضه اندک و افزایش نرخ این سه محصول طی دو ماه گذشته سبب شده تا مصرف‌کنندگان این کالا دچار مشکلات بسیاری شوند.

اگر چه بازرگانی پتروشیمی‌بارها اعلام کرده است که عرضه‌ها را به منظور کاهش قیمت، افزایش خواهد داد، اما بازار نه‌تنها شاهد افزایش عرضه‌ها نبوده، بلکه قیمت محصولات پلیمری هر بار در معاملات بورس کالا رشد داشتند.

عدم افزایش عرضه سودکاستیک

عرضه سودکاستیک در روز چهارشنبه بدون محدودیت از سوی بازرگانی پتروشیمی‌صورت گرفت، با این حال قیمت این کالا رشد داشت.

در معاملات این روز سودکاستیک پتروشیمی‌بندرامام با نرخ ۱۳۶۹‌ریال و حجم ۲۰۰۰‌تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۴۲۰۱‌ریال خریداری شد.

به گفته فعالان اقتصادی مشکل عرضه سودکاستیک‌تنها با واردات حل خواهد شد. اما شرکت‌های خصوصی قادر به رقابت با بازرگانی پتروشیمی‌نیستند و ترجیح می‌دهند اقدام به واردات نکنند. بازار در هفته‌های پیش شاهد این موضوع بود، چرا که سودکاستیک وارداتی Q.V.C با نرخ ۳۵۰تومان عرضه شد و بدون رقابت با همین قیمت توسط کارگزاران خریداری شد، اما این هفته سودکاستیک پتروشیمی‌بندرامام با نرخ ۱۳۶‌تومان عرضه شد، اما در رقابت به نرخ ۴۲۰‌تومان رسید.

عدم پرداخت جریمه دیرکرد

عرضه نامنظم و اندک جوش شیرین نیز در معاملات روز چهارشنبه بورس کالا سبب شد تا نرخ این محصول رشد داشته باشد. در این روز جوش شیرین پتروشیمی‌شیراز با نرخ ۲۷۰۰‌ریال و حجم ۱۰۰۰‌تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۷۵۲۲‌ریال خریداری شد. این کالا در حالی معامله شد که سلف بود.

به گفته آگاهان بازار، سلف فروشی در بورس کالا افزایش یافته و بازرگانی پتروشیمی‌نیز با اینکه عنوان می‌کند کالاهای عرضه شده دارای سلف‌های ۱۵ روزه است، اما با این حال برخی از کالاهای پتروشیمی‌هنوز به خریداران تحویل نشده است. اگرچه نماینده بازرگانی پتروشیمی‌علت فروش کالاهای سلف را‌تنها تحویل به موقع آنها عنوان می‌کند، اما بسیاری از فعالان اقتصادی دلیل سلف فروشی بازرگانی پتروشیمی ‌را کمبود کالاهای پتروشیمی‌در کارخانه‌ها می‌دانند.

با این حال یکی از فعالان اقتصادی در خصوص سلف فروشی بازرگانی پتروشیمی‌به خبرنگار دنیای اقتصاد می‌گوید: طبق قانون جرایم، تولیدکنندگان به ازای هر روز دیرکرد تحویل بار به خریداران باید جریمه بپردازند، اما تاکنون بازرگانی پتروشیمی‌به هیچ کدام از خریداران خود به ازای دیر کرد تحویل بار جریمه‌ای پرداخت نکرده است.

آرگون با نرخ پایه خریداری شد

در معاملات روز چهارشنبه آرگون پتروشیمی‌شیراز با نرخ ۶۵۰۰‌ریال و حجم ۲۳۰‌تن عرضه و معامله شد، همچنین آرگون پتروشیمی‌فجر نیز با نرخ ۶۵۰۰‌ریال و حجم ۲۰۰‌تن عرضه شد که ۱۰۰‌تن از آن خریداری شد. با اینکه آرگون در معاملات روز چهارشنبه افزایش نرخ نداشت و توسط پتروشیمی‌شیراز و فجر عرضه شد، اما فعالان اقتصادی معتقدند نرخ بالای آرگون سبب شد تا ۱۰۰‌تن از این کالا توسط کارگزاران خریداری نشود. این معامله در حالی رخ داد که نرخ آرگون پتروشیمی‌شیراز در معاملات هفته گذشته در رقابت به ۹۵۶۱‌ریال رسید.

افزایش نرخ محصولات پتروشیمی‌لاله

در این روز قیمت محصولات پتروشیمی‌لاله افزایش چشمگیری داشت. فعالان اقتصادی می‌گویند: عدم عرضه این محصولات طی ماه‌های گذشته توسط بازرگانی پتروشیمی‌سبب شد تا نرخ آنها از گریدهای ON بیشتر شود.

به گفته آگاهان بازار این افزایش نرخ غیرقابل پیش‌بینی بود و کارگزاران بسیاری را متعجب کرد. در این روز پلی اتیلن سبک

۲۱۰۲اTX۰۰- OFF با نرخ ۸۶۹۶ و حجم ۱۵۲۹‌تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۱۹۵۵‌ریال خریداری شد.

همچنین پلی اتیلن سبک- OFF گرید TN۰۰۲۱۰۰ با نرخ ۹۸۹۵‌ریال و حجم ۴۹۵‌تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۲۲۱۱‌ریال خریداری شد.

پلی اتیلن سبک- OFF گریدTN۰۰۲۱۰۰ با نرخ ۸۶۹۶‌ریال و حجم ۴۹۵‌تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۲۰۸۸ریال خریداری شد. این محصولات در حالی معامله شدند که همگی آنها سلف بودند.

در معاملات این روز دو محصول شیمیایی نیز افزایش نرخ را تجربه کردند. الکیل بنزن خطی پتروشیمی‌ بیستون با نرخ ۱۲۲۷۷‌ریال و حجم ۳۰۰‌تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۳۰۰۵ خریداری شد. همچنین منو اتیلن گلایکول پتروشیمی‌ مارون با نرخ ۶۵۶۴‌ریال و حجم ۱۰۰۰‌تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۷۰۱۷‌ریال خریداری شد.