رشد قیمت سود کاستیک، آرگون و جوش‌شیرین

کتایون دارابی

بحران عرضه سود کاستیک بار دیگر التهاب را به تالار بورس کالا بازگرداند. سود کاستیک روز چهارشنبه از سوی بازرگانی پتروشیمی در حالی عرضه شد که تقاضا برای خرید این کالا طی یک ماه گذشته افزایش داشته است و بازرگانی پتروشیمی هر بار وعده داده که عرضه سود کاستیک را افزایش خواهد داد، اما عملا این اتفاق نیفتاده است.

تفاوت چشمگیر عرضه سود کاستیک در دو هفته گذشته

در این روز سود کاستیک با نرخ ۱۰۸۴‌ریال و حجم ۴۰۰۰‌تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۴۱۵۱‌ریال خریداری شد. این معامله در حالی رخ داد که این کالا سلف بود و هفته گذشته بورس کالا به دلیل عدم تحویل حواله‌های خرید از سوی بازرگانی پتروشیمی اجازه عرضه این کالا را نداد. اما در معاملات روز چهارشنبه بازرگانی پتروشیمی حواله‌های خرید یک ماه گذشته را تحویل داد تا بتواند سود کاستیک را عرضه کند.

هر چند آگاهان بازار معتقدند بازرگانی پتروشیمی به دلیل اینکه در روز چهارشنبه نیز بتواند سود کاستیک را عرضه کند، اقدام به تحویل حواله‌ها به خریداران کرده است؛ چراکه هیچ اقدامی برای تحویل این کالا به خریداران انجام نداده است و به درستی مشخص نیست که بازرگانی پتروشیمی چه زمانی سود کاستیک خریداران را به آنها تحویل می‌دهد.

با این حال نماینده بازرگانی پتروشیمی در این باره می‌گوید: عدم‌تحویل سود کاستیک به دلیل کمبود این کالا در کارخانه‌های پتروشیمی است.اگر چه سود کاستیک وارداتی هفته گذشته توسط یک شرکت خصوصی جای خالی عرضه بازرگانی را پر کرد، اما عرضه سود کاستیک در هفته گذشته با معاملات روز چهارشنبه تفاوت چشمگیری در قیمت داشت.

سود هفته گذشته با قیمت ۳۵۰۰‌ریال معامله شد و این هفته با قیمت ۴۱۵۱‌ریال. فعالان اقتصادی علت اصلی افزایش قیمت سود کاستیک را تقاضای بیش از حد بازار و عرضه اندک و نامنظم بازرگانی پتروشیمی می‌دانند و معتقدند بازار این محصول دچار بحران شده است. اما گویا بازرگانی پتروشیمی این موضوع را هنوز قبول ندارد؛ چراکه شاهد واردات این کالا طی یک ماه گذشته نبودیم.

نماینده بازرگانی پتروشیمی معتقد است که بازار سود کاستیک دچار بحران نیست، اما آگاهان بازار می‌گویند: افزایش قیمت این کالا نشان می‌دهد که بازار دچار بحران سختی شده است و باید فکری به حال آن اندیشید.

افزایش قیمت جوش‌شیرین در بورس کالا

عرضه آرگون و جوش‌شیرین هم دست کمی از سود کاستیک ندارد؛ چراکه بورس کالا در معاملات روز چهارشنبه شاهد افزایش قیمت این دو کالا نیز بود. در این روز آرگون پتروشیمی شیراز با نرخ ۶۵۰۰‌ریال و حجم ۲۰۰‌تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۹۵۶۱‌ریال خریداری شد، این کالا نیز سلف بود.

یکی از فعالان اقتصادی درباره افزایش عرضه‌های سلف بازرگانی پتروشیمی می‌گوید: بازرگانی پتروشیمی سعی می‌کند با افزایش عرضه‌های سلف بازار را در دست بگیرد و اجازه عرض اندام به شرکت‌های خصوصی ندهد.

بسیاری از فعالان بازار با این عقیده موافق هستند و می‌گویند: شرکت‌های خصوصی قادر به رقابت با بازرگانی پتروشیمی نیستند و به همین دلیل بازار محصولاتی چون سود کاستیک، آرگون و جوش‌شیرین دچار التهاب است. یکی دیگر از فعالان اقتصادی می‌گوید: افزایش سلف فروشی از سوی بازرگانی سبب شده است تا بازار محصولات پتروشیمی به ثبات نرسد.

قیمت واقعی جوش‌شیرین ۲۲۰‌تومان است

جوش‌شیرین نیز در معاملات روز چهارشنبه بورس کالا با رشد قیمت مواجه شد. در این روز جوش‌شیرین پتروشیمی شیراز با نرخ ۲۷۰۰‌ریال و حجم ۱۰۰۰‌تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۸۰۹۹‌ریال خریداری شد. این معامله در حالی رخ داد که این کالا سلف عرضه شد. آگاهان بازار می‌گویند: قیمت جوش‌شیرین بی‌رویه افزایش یافته است؛ چراکه قیمت واقعی این کالا ۲۲۰ تومان است، اما به دلیل عرضه‌های اندک و نامنظم بازرگانی پتروشیمی هر هفته با رشد قیمت این کالا در بورس مواجه می‌شویم و این موضوع سبب می‌شود تا قیمت جوش‌شیرین تحت تاثیر رشد قیمت بورس قرار گیرد.

کمبود استایرن منومر در بازار

کمبود استایرن منومر که در بازار محصولات پلیمری در روزهای گذشته مصرف‌کنندگان بسیاری را نگران کرده بود نیز در این روز با رشد قیمت مواجه شد.

در این روز استایرن منومر پتروشیمی تبریز با نرخ ۹۶۵۹‌ریال و حجم ۳۰۰‌تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۴۵۱۳‌ریال خریداری شد. اگر چه این کالا به صورت نقدی عرضه شد، اما بازار این محصول نیز در این روزها دچار التهاب شده است.

در معاملات این روز همچنین عرضه و تقاضای محصولات پلیمری و شیمیایی متعادل بود و قیمت این محصولات به ثبات رسید.