در گفتوگو با کارگزاران بورس کالا مطرح شد:
راهکارهای برونرفت بازار آهن از رکود
گروه بورس کالا- در حال حاضر بازارهای جهانی فولاد کج دار و مریز به فعالیت خود ادامه میدهند و عرضهکنندگان روشهای متفاوتی را برای جذب خریداران بیشتر انجام میدهند، در بازار ایران شاهد تداوم رکودی در بازار هستیم که حتی با وجود به کف رسیدن قیمتها، خریداران برای ورود به بازار مقاومت میکنند، این در حالی است که... با توجه به رشد قیمت شمش در بازارهای جهانی، امکان کاهش بیشتر قیمتها در سطحی وسیع و با شدت زیاد وجود ندارد، اما به نظر میرسد عدم آغاز به کار بازار مصرف دولتیها که همان پروژههای عمرانی هستند به سنگینتر شدن این جو روانی کمک کرده است. از اینرو اغلب فعالان بازار معتقدند تا زمانی که در عمل این پروژهها در بازار آغاز به کار نکند خریداران به طور گسترده وارد بازار نمیشوند، کمااینکه معاملات بورس کالا نیز طی هفته گذشته با عدم عرضه محصولات ذوبآهن مواجه شد.
گفته میشود، این شرکت به دلیل کاهش شدید حجم تقاضا در بازار و جلوگیری از افت بیشتر قیمتها، عرضهای در بورس طی این هفته نداشته که البته این اقدام موافقت بسیاری از فعالان را به دنبال داشته است.
تحرک در بازار آهن تا قبل از ماه رمضان
محمود رضا الهیفر، مدیر عامل کارگزاری سی ولکس کالا در خصوص وضعیت بازار آهن اظهار داشت: چندی است که وضعیت بازارآهن با رکود همراه شده، اما به نظر میرسد که تا قبل از ماه رمضان که بازار به خواب میرود، مجددا شاهد تحرک و رونق نسبی در بازار باشیم.
وی با اشاره به دلایل رونق نسبی بازار قبل از ماه رمضان گفت: با کاهش موجودی انبارها در بازار و بالا بودن قیمت محصولاتی که به تازگی وارد شدهاند و افزایش قیمت شمش فولاد به نظر میرسد، نرخ فولاد با اندکی رشد همراه باشد.
وی افزود: رشد قیمت بیشتر در بخش ورق و تیرآهن نمود پیدا خواهد کرد، البته چندی است که به دلیل کاهش عرضه، برخی محصولات بازار نیز در کشف قیمت با مشکل مواجه شده است.
وی تاکید کرد: سطح قیمت محصولاتی که اخیرا وارد شدهاند، نسبت به بازار بالاتر است، لذا پیشبینی میشود نرخها در بازار تحت تاثیر این موضوع قرار بگیرد، البته بالا رفتن حجم مصرف به واسطه اجرای پروژههای عمرانی و رونق در بازار مسکن و رشد قیمت نفت میتواند سهم بسزایی در رونق بازار فولاد داشته باشد.
وی در مورد تعرفه واردات فولاد گفت: با توجه به رشد قیمت محصولات فولادی در هفتههای اخیر و پیش بینی رشد آن در هفتههای آتی به نظر میرسد، وزارت بازرگانی تمایلی به رشد تعرفه واردات نداشته باشد، چرا که با اعمال تعرفه، امکان رشد مجدد قیمتها متصور است.
خرید سلف بهترین ابزار در زمان رکود
میرصانعی مدیرعامل شرکت کارگزاری پارس ایده بنیان، در خصوص شرایط فعلی در بازار آهن میگوید: در ایران همیشه بازار به این صورت عمل میکند که با شروع روند کاهشی قیمتها رکود در بازار ایجاد میشود، این درحالی است که در دیگر بازارها کاهش قیمتها الزاما منجر به رکود نمیشود.
وی خاطرنشان ساخت: اما در ایران به جای خرید کالا در شرایط کاهشی خریداران واقعی، خریدهای خود را به تعویق انداخته و به دنبال آن خریداران واسطهای نیز از خرید خودداری میکنند. این در حالی است که در این شرایط بهترین فرصت فراهم است تا خریداران با استفاده از ابزارهای آتی همچون سلف که در بورس نیز وجود دارد، اقدام به خرید کنند و بازار را از این شرایط خارج کنند، اما جو روانی حاکم بر بازار از اجرای این مساله در بازار جلوگیری میکند.
وی با بیان اینکه ۴۰درصد از بازار ما را محصولات وارداتی تشکیل میدهد، معتقد است به تبع این، وضعیت بازار ما نیز از کاهش قیمتهای جهانی بی تاثیر نخواهد بود.
وی خاطرنشان ساخت: کاهش قیمتها که باعث این رکود شده بدون در نظر گرفتن شرایط داخلی ناشی از رکود کلی در بازارهای جهانی است. از اینرو به اجبار و با استفاده از روشهای تصنعی همچون تعرفه نمیتوان آن را از بین برد و اصولا به کارگیری هر روشی داروی مسکن کوتاه مدت است.
وی به شایعات تعرفه در بازار اشاره کرد و گفت: در برخی موارد شاهدیم که شایعاتی همچون افزایش تعرفه در بازار باعث هجوم تقاضا در بازار شده، حال آنکه با عدم تحقق آن بلافاصله بازار به شرایط قبل باز میگردد. وی معتقد است: رشد بیدلیل قیمتها در شرایطی که شایعه در بازار وجود دارد به خود خریداران ضربه میزند، چرا که پس از بازگشت قیمتها در بازار نمیتوانند کالاهایی که با قیمتهای گران خریده اند را بفروشند.
این کارگزار بورس در ادامه در خصوص روند روبهرشد قیمتها در بورس طی چندهفته قبل گفت: این رشد و هیجانی که در این مدت در بازار به وجود آمد، ناشی از رشد نسبی قیمت فلزات اساسی، نفت و حتی فولاد بود. از اینرو علاوه بر شایعات مربوط به افزایش تعرفه این موارد نیز بی تاثیر نبود.
بازار در انتظار پروژههای دولتی
در همین حال بهرامی، یکی دیگر از کارگزاران بورس نیز خروج بازار از رکود را منوط به گردش در آمدن چرخه پروژهها دانست و گفت: در حال حاضر بخش دولتی و پروژههای ساختمانی که عامل اصلی تحرک بازار فولاد است، آغاز به کار نکرده از این رو در حال حاضر در بازار تنها خریداران خصوصی هستند که جسته و گریخته خرید میکنند و حتی رسانهها هم نمیتوانند با خبرسازی به تحرک بازار کمک کنند.
وی با بیان اینکه سرمایهها همیشه به جایی میرود که برگشت داشته باشد، میافزاید: رکود بازار مسکن در حال حاضر نقدینگیها را به بخشهای دیگر سرازیر کرده و کمتر کسی در بازار آهن اقدام به سرمایهگذاری میکند.
وی در خصوص خودداری خریداران حتی در صورت کاهش قیمتها میافزاید: در حال حاضراگر به خریدارانی که با قیمتهایی بالاتر کالایی را خریداری کردهاند، همان کالا ارزان تر پیشنهاد شود، از خرید خودداری میکنند. این مساله نشان میدهد که در انبارها و بنادر کالاهای زیادی وجود دارد و به همین دلیل راضی به کاهش قیمت و شکستن قیمتها در بازار نیستند.
وی میافزاید: چه بسا خریدارانی که نه برای خرید، بلکه برای فروش کالاهایی که پیش از این در بورس خریدهاند به این امید که در بورس خریدار پیدا کنند، اقدام به پذیرش کالاهایشان در بورس میکنند.
ارسال نظر