بازرگانی پتروشیمی در بورس کالا شفاف عمل نمیکند
سیاست یک بام و دو هوا در بازار پتروشیمی
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: قیمت برخی از محصولات پتروشیمی در معاملات روز سهشنبه بورس کالا و در پی عملی شدن وعده بازرگانی پتروشیمی مبنیبر افزایش عرضه در روزهای آتی، رشد نکرد.
با این حال بسیاری از فعالان اقتصادی قیمت برخی از محصولات پتروشیمی را غیرواقعی میدانند و معتقدند بازرگانی پتروشیمی عرضه محصولات را در موارد معدودی افزایش داده است و هنوز بر سر خرید تعداد زیادی از محصولات پتروشیمی رقابت سختی توسط مصرفکنندگان صورت میگیرد.بسیاری از کارگزاران نیز نظراتی مشابه فعالان اقتصادی دارند، به طوری که آنها هم بازار و قیمت محصولات پتروشیمی را همچنان بیثبات و غیرواقعی میدانند و معتقدند تنها این مشکل با واردات کالا توسط بازرگانی پتروشیمی حل خواهد شد.
تعطیلی کارخانهها به دلیل عرضه اندک پیویسی
اما در این میان عرضه پیویسی در بورس کالا به مشکلی اساسی تبدیل شده است؛ چراکه پیویسی از آن دست محصولات است که بهرغم قول بازرگانی پتروشیمی همچنان با قیمت بالا و قطرهچکانی در بورس کالا عرضه میشود و بسیاری از مصرفکنندگان را دچار مشکل کرده و بزرگترین کارخانهها را به تعطیلی کشانده است.برخی از کارگزاران میگویند: عرضه اندک پیویسی و تقاضای زیاد بازار برای خرید این محصول سبب شده است که هر ساله با مقدار زیادی تقاضای انباشته مواجه شویم، به همین دلیل این روزها شاهد هستیم که بزرگترین کارخانههای کشور مشکل تامین مواد اولیه دارند.
قیمت محصولات پتروشیمی غیرواقعی است
در معاملات هفته گذشته در بورس کالا شاهد افزایش قیمتها بودیم، تا آنجا که در برخی موارد بین ناظر تالار و بازرگانی پتروشیمی اختلافنظر ایجاد شد. بازرگانی پیدرپی قول عرضههای بیشتری را در بورس کالا داد، اما با این حال قیمت محصولات پتروشیمی رشد چشمگیری داشت.برخی از کارگزاران عملکرد ناظران را در غیرواقعی جلوه دادن قیمتها موثر میدانند و معتقدند ایجاد سقف برای خریداران در بورس کالا سبب میشود تا قیمت محصولات پتروشیمی غیرواقعی شود. البته نمیتوان معاملات هفتههای گذشته بورس کالا را فراموش کرد که ناظر تالار با حذف دو کالای پتروشیمی از تابلوی خرید و اعتراض به نماینده بازرگانی پتروشیمی با تشویق همین کارگزاران روبهرو شد.
برخی از کارگزاران عملکرد ناظر تالار را سلیقهای عنوان میکنند و معتقدند سقف گذاشتن در بورس کالا برای خرید، مشتریان را دچار مشکلات فراوانی میکند و همچنین تقاضای خرید را به طرز وحشتناکی افزایش میدهد.
ناظر تالار در روز سهشنبه نیز با نظرات کارگزاران موافق است و در این باره به خبرنگار دنیای اقتصاد میگوید:ایجاد محدودیت برای خریداران در بورس کالا، در واقع توزیع رانت است و سبب خواهد شد که بازار هیچ گاه به تعادل نرسد.
همچنین وی معتقد است فروش کالاهای پتروشیمی به افرادی که دارای پروانه کسب هستند نیز سبب خواهد شد، پای واسطههای بیشماری به بازار پتروشیمی باز شود. اما اگر محدودیتها در بورس کالا برداشته شود، میتوان انتظار داشت که روزهای آتی عرضه و تقاضا در بورس کالا به تعادل برسد.
بازار متعادل خانواده فیلمها
در معاملات روز سهشنبه قیمت خانواده فیلمها در بورس کالا به ثبات رسید. در این روز پلی اتیلن سبک فیلم ۰۰۷۵ پتروشیمی امام با نرخ ۱۱,۳۷۲ریال و حجم ۲۰۰۰ عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۲,۱۵۰ریال خریداری شد. پلی اتیلن سنگین فیلمEX۵ پتروشیمی مارون با نرخ ۱۱,۴۴۳ریال و حجم ۱۰۰۰تن عرضه شد که در رقابت با قیمت ۱۳,۸۰۰ریال خریداری شد. پلی اتیلن سبک فیلم-LF۰۲۰۰ پتروشیمی بندرامام با نرخ ۱۱.۳۷۲ریال و حجم ۲۰۰تن عرضه و معامله شد. پلیاتیلن سبک فیلم ال اف ۱۹۰ پتروشیمی آریا ساسول با حجم ۲۲۰تن و نرخ ۱۱,۷۲۲ریال عرضه و معامله نشد.
رقابت برای خرید محصولات
در معاملات روز سهشنبه بورس کالا عرضهها زمان زیادی را به خود اختصاص داد و به همین دلیل گزارش فروش این محصولات یک روز با تاخیر چاپ میشود، البته در این باره بورس کالا قول داده است که با افتتاح تالار جدید، عرضه محصولات پتروشیمی موازی تالارهای دیگر انجام شود.
در معاملات این روز پلیاتیلن بادی بیال ۳ پتروشیمی جم با نرخ ۱۰,۹۳۵ ریال و حجم ۱۰۰۱تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۲,۶۹۸ریال خریداری شد. پلیپروپیلن وی ۳۰ اس پتروشیمی مارون با قیمت ۱۰,۵۲۱ریال و حجم ۱۵۰۰تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۰۶۴۲ریال خریداری شد. پلیاستایرن انبساطی ۲۰۰ پتروشیمی تبریز با قیمت ۱۱,۸۱۰ریال و حجم ۱۲۰تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با نرخ ۱۲,۹۰۰ریال خریداری شد.
پلی استایرن مقام اس ۷۲۴۰ پتروشیمی تبریز با نرخ ۱۱,۹۶۳ریال و حجم ۱۳۰۰تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۵۸۰۰ریال خریداری شد.
پلیاتیلن سنگین دورانی پتروشیمی تبریز با نرخ ۱۲,۱۰۵ریال و حجم ۲۰۰۰تن عرضه شد که ۵۵۰تن از آن خریداری شد. پلی وینیل کلراید ۶۵۵۸ پتروشیمی بندرامام با نرخ ۸۴۵۲ریال و حجم ۲۷۰۰تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با نرخ ۱۱۸۸۸ریال خریداری شد. پلیاتیلن سنگین بادی ۰۰۳۵ پتروشیمی بندر امام با نرخ ۱۰,۹۳۵ریال و حجم ۱۳۰۰تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۵,۰۵۲ ریال خریداری شد. پلیوینیل کلراید ۷۰۵۴ پتروشیمی بندرامام با حجم ۲۵۰تن و قیمت ۸۶۴۲ ریال عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با نرخ ۱۱۵۹۹ریال خریداری شد.
پلیاتیلن سنگین تزریقی ۶۰۵۰۵ پتروشیمی با نرخ ۱۰۸۴۰ریال و حجم ۴۷۰تن عرضه شد که ۸۰تن از آن خریداری شد. پلیاتیلن ترفتالات گرید بطری بیجی ۷۸۱ پتروشیمی تندگویان با نرخ ۹۸۳۶ ریال و حجم ۵۰۰تن عرضه شد که ۳۵۰تن از آن خریداری شد. پلیاتیلن ترفتالات گرید بطری ۸۲۱ پتروشیمی تندگویان با نرخ ۱۰۰۲۵ریال و حجم ۵۰۰تن عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۱۰۰۰ریال خریداری شد. همچنین پلیاتیلن ترفتالات سوپر برایت پتروشیمی تندگویان با حجم ۵۰۰تن و قیمت ۱۰۷۸۰ریال عرضه و معامله شد. پلیاتیلن ترفتالات گرید الیاف ۶۴۱ همین پتروشیمی با حجم ۵۰۰تن و قیمت ۱۰۵۸۰ریال عرضه و معامله شد.
کالاهای وارداتی با اقبال روبهرو نشدند
در معاملات این روز کالاهای وارداتی با اقبال از سوی خریداران مواجه نشدند، پلی استایرن انبساطی آر ۱۲۰ شرکت الجی کرهجنوبی با نرخ ۱۴۴۵۰ریال و حجم ۳۰تن عرضه و معامله نشد. پلی استایرن انبساطی آر ۱۶۰ شرکت الجی کره جنوبی نیز با نرخ ۱۴۴۵۰ریال و حجم ۵۰تن عرضه و معامله نشد و تنها پلی استایرن انبساطی آر۱۲۰ شرکت الجی کرهجنوبی با حجم ۶۰تن و قیمت ۱۴۴۵۰ریال عرضه شد که ۱۰تن از آن خریداری شد.
ارسال نظر