طی یک دهه اخیر، چین به دلیل هزینه تولید پایین و حمایت دولت این کشور به یک مرکز مهم در زمینه تولید و صادرات محصولات پلاستیکی تبدیل شده است.

افزایش سریع ظرفیت صنایع پایین‌دستی و توجه به بازارهای صادراتی، عوامل محرک تقاضای پلی‌پروپیلن چین در آینده به حساب می‌آیند.

در حال حاضر بیش از ۳۰‌درصد نیاز چین به پلی‌پروپیلن از طریق واردات تامین می‌شود و انتظار می‌رود که این کشور طی چندین سال آینده، به‌رغم طرح‌های توسعه‌ای در دست اجرا برای افزایش ظرفیت تولید پلی‌پروپیلن، همچنان به‌عنوان یک واردکننده بزرگ پلی‌پروپیلن در جهان مطرح باشد.

ارزش بازار پلی‌پروپیلن چین در سال ۲۰۰۸، بالغ‌بر ۱۴۴۳۹‌میلیون دلار بوده است و پیش‌بینی می‌شود که چین تا سال ۲۰۲۰، حدود ۴۱‌درصد تقاضای جهانی پلی‌پروپیلن را به‌خود اختصاص دهد. تولید پلی‌پروپیلن در اغلب کشورهای جهان قابل‌رقابت با کشورهای خاورمیانه، به دلیل پایین بودن هزینه مواد اولیه در کشورهای خاورمیانه نیست؛ در نتیجه این امر فرصتی را برای کشورهای این منطقه فراهم می‌نماید تا بتوانند از وابستگی اقتصاد خود به درآمدهای نفتی کاسته و با توسعه صنایع پتروشیمی، ضمن ایجاد اشتغال، به صدور محصولات با ارزش افزوده بالاتر اقدام نمایند. برآورد می‌شود که طی چند سال آینده، حدود ۳ میلیون تن به ظرفیت تولید پلی‌پروپیلن در منطقه خاورمیانه افزوده شود و در این صورت، ۵۰‌درصد از پروژه‌های افزایش ظرفیت تولید پلی‌پروپیلن جهان در این منطقه خواهد بود و کشورهای این منطقه درآینده جایگاه بزرگ‌ترین صادرکننده پلی‌پروپیلن در جهان را به خود اختصاص خواهند داد.

تغییرات قیمت در بازار چین

گزارش‌های منتشره نشان می‌دهد که در ابتدای هفته گذشته (۲۵/۶/۲۰۰۹) قیمت محصولات پتروشیمی در بازار داخلی چین به‌شرح ذیل بوده است:

- پلی‌اتیلن دانسیتی بالا، گرید ۶۰۹۸، ۱۱۱۰۰‌یوآن/تن (قیمت در ۱/۶/۲۰۰۹، ۱۲۰۰۰‌یوآن/تن).

- پلی‌اتیلن دانسیتی پایین، گرید ۷۰۴۲، ۹۶۰۰‌یوآن/تن(قیمت در ۱/۶/۲۰۰۹، ۹۵۵۰‌یوآن/تن).

- پلی‌پروپیلن، گرید اس پی ۱۷۹، ۱۰۴۵۰‌یوآن/تن (قیمت در ۱/۶/۲۰۰۹، ۱۰۴۰۰یوآن/تن).

- پی وی سی، گرید اس ۱۰۰۰، ۶۶۰۰‌یوآن/تن (قیمت در ۱/۶/۲۰۰۹، ۶۴۰۰‌یوآن/تن).

اضافه می‌شود، در بازار داخلی چین، قیمت محصولات پتروشیمی در هفته مورد بررسی در مقایسه با اوایل ماه ژوئن، در اغلب موارد، دارای روند افزایشی بوده است.

بازار آسیا

گزارش‌های منتشره نشان می‌دهد که در تاریخ ۲۲/۶/۲۰۰۹ قیمت محصولات پتروشیمی در بازار آسیا به‌شرح ذیل بوده است:

نفتا: قیمت نفتا در آسیا در هفته منتهی به ۲۲/۶/۲۰۰۹، به‌رغم کاهش قیمت نفت خام و به دلیل محدودیت عرضه و نیز افزایش تقاضا از سوی صنایع پایین‌دستی باز هم به روندصعودی خود ادامه داده و به سطح۶۲۰‌دلار/تن، سی‌اف‌آر ژاپن رسید.

اتیلن: قیمت اتیلن در آسیا به سطح ۸۶۵‌دلار/تن افزایش یافت. کاهش عرضه از سوی ایران و کشورهای خاور دور، رشد تقاضا از سوی صنایع پایین‌دستی و بالا رفتن قیمت مشتقات پلی‌اتیلن، علل افزایش قیمت ذکر گردیده است. با توجه به تداوم خوش‌بینی در بازار و بهبود تقاضا، فروشندگان برای فروش اتیلن قیمت ۹۰۰‌دلار/تن را پیشنهاد می‌کنند.

پروپیلن: به دنبال افزایش قیمت نفتا و نیز عرضه محدود در منطقه آسیا، قیمت پروپیلن در زمان مورد بررسی با تداوم روند صعودی به حدود ۸۷۵‌دلار/تن، رسید. پیشنهاد قیمت فروشندگان کره جنوبی، ۹۰۰‌دلار/تن، فوب گزارش شده است.

استایرن منومر: به دنبال توقف رشد قیمت نفت و روند کاهشی آن، قیمت استایرن منومر در آسیا برای تحویل در ماه جولای به سطح ۱۰۲۵‌دلار/تن، فوب کاهش یافته است. بیشتر فروشندگان در حال انتظار برای بهبود قیمت هستند و تعداد محدودی پیشنهاد فروش به قیمت ۱۰۳۰‌دلار/تن ارائه شده است.

پلی‌اتیلن سنگین و سبک: به دنبال افزایش قیمت اتیلن، قیمت پلی‌اتیلن سنگین در تاریخ ۲۲/۶/۲۰۰۹، ۱۲۵۵‌دلار/تن گزارش شده است که بیانگر تداوم افزایش قیمت این اقلام در آسیا می‌باشد. قیمت پلی‌اتیلن سنگین بر مبنای سی‌اف‌آر چین، ۱۲۶۰‌دلار/تن، اعلام شده است.

با افزایش تقاضا برای پلی‌اتیلن سبک، قیمت این محصولات نیز به سطح ۱۲۱۵‌دلار/تن، افزایش یافت. قیمت پلی‌اتیلن سبک بر مبنای سی‌اف‌آر چین، ۱۲۴۰‌دلار/تن، اعلام شده است. قیمت فروش کره جنوبی و خاورمیانه حدود ۱۰‌دلار/تن کمتر از این سطح است.

پلی‌پروپیلن: روند صعودی قیمت پروپیلن باعث افزایش قیمت پلی‌پروپیلن به سطح ۱۱۰۰‌دلار/تن شده است. پیشنهاد قیمت به مقصد چین، ۱۱۴۵-۱۱۲۵‌دلار/تن، سی‌اف‌آر اعلام شده است.

ABS: قیمت این محصول در آسیا در تاریخ ۲۲/۶/۲۰۰۹، ۱۴۰۵‌دلار/تن اعلام شده است که بیانگر افزایش ۲۰‌دلاری قیمت این اقلام در بازار است. جو مثبت حاکم بر بازار و افزایش قیمت مواد اولیه عامل موثر در افزایش قیمت بوده است.

افزایش قیمت محصولات پلیمری در آمریکا و کانادا

شرکت Dow Chemical اعلام کرد که از ۱۶ ماه جولای ۲۰۰۹ و مطابق قراردادهای منعقده، قیمت استایرن بوتادین و اکریلیک مورد استفاده در صنعت فرش را تا ۰۶/۰‌دلار/پوند در کشورهای آمریکا و کانادا افزایش خواهد داد. علت این تصمیم، تداوم افزایش قیمت مواد اولیه تولید و حمل‌ونقل ذکر شده است.

کاهش تولید پلی‌استایرن شرکت BASF

شرکت BASF، بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده محصولات شیمیایی در جهان، اعلام نمود که از ۳۰ ژوئن ۲۰۰۹ فعالیت تولید یکی از کارخانجات پلی استایرن خود را متوقف خواهد کرد.

با تعطیلی این کارخانه ظرفیت تولید پلی استایرن این شرکت در اروپا با ۸۰‌هزار تن کاهش به ۵۴۰‌هزار تن خواهد رسید. کاهش تقاضا برای این محصولات، دلیل این تصمیم ذکر شده است.

افزایش قیمت پلی‌اتیلن در اروپا

این شرکت، به‌عنوان یکی از شرکت‌های بزرگ تولیدکننده پلیمر، محصولات پتروشیمی و سوخت در جهان، طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد که به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه تولید، از ابتدای ماه جولای ۲۰۰۹، قیمت انواع پلی‌اتیلن خود را در اروپا معادل ۱۲۰ یورو/تن افزایش خواهد داد.

منبع: شرکت کارگزاری بانک ملی