گروه بورس‌کالا- در هفته گذشته در بازارهای جهانی قیمت مواد اولیه و محصولات نهایی فولاد به جز سنگ آهن که روند با ثباتی را به همراه داشت‌، رو به رشد بودند. اگرچه روند قیمت نفت یکی از عوامل رشد قیمت‌ها در هفته‌های اخیر محسوب می‌شد، اما در این هفته کاهش تولیدی که کارخانه‌ها از چند ماه قبل داشتند نیز به عنوان یکی دیگر از عوامل موثر مطرح شد. اما در بازار ایران به ویژه در بخش ورق آنچه باعث شد تا قیمت‌ها روند تثبیت داشته باشند کمبود کالا در بازار بود‌.در این هفته به دلیل عدم عرضه کالا از سوی برخی تجار و خودداری برخی از انبارداران از ارائه قیمت، نرخ‌ها در بازار رو به رشد بود. در ادامه چکیده‌ای از تحولات بازار‌های فولاد به تفکیک آمده است:

بیلت

در هفته گذشته قیمت بیلت در تمام بازارها روند صعودی داشته است. از ماه مارس که قیمت‌ها به کف خود رسید، بسیاری از کارخانه‌ها تولید خود را کاهش دادند. امروز قیمت‌ها به ۴۰۰ تا ۴۲۰‌دلار در تن فوب بنادر سی آی اس رسیده و تقاضای این کالا هم بهبود یافته است.

درخواست‌های آسیا به روند افزایش قیمت‌ها کمک کرده و با بهبود روند قیمت قراضه انتظار می‌رود قیمت بیلت به سیر صعودی خود ادامه بدهد.

در ایران نیز در این مدت قیمت بیلت رو به بالا بود به‌طوری‌که بیلت سایز ۱۲۵ × ۱۲۵ میلیمتر تا مرز ۴۶۰۰‌ریال در هر کیلو هم پیشنهاد شده است. به نظر می‌رسد که این روند ادامه یابد، چون در ماه‌های اخیر واردات خیلی کم بوده. اگر تقاضای میلگرد به ثبات برسد، بازار بیلت خود را نشان خواهد داد.

قراضه

قیمت قراضه در دنیا رو به بالا است. ترک‌ها به خرید خود ادامه می‌دهند و همین امر به امیدواری بازارها کمک کرده است. قیمت قراضه در شرایط فعلی به ۲۵۰‌دلار هر تن به‌طور متوسط رسیده است.

قراضه در همه بازارها شرایط خوبی دارد و قیمت آن روند صعودی دارد. با فصل تابستان جمع آوری قراضه شدت خواهد یافت. از سوی دیگر، اگر بازار فولاد در آمریکا تقویت شود احتمال کاهش صادرات قراضه از آمریکا می‌رود که این امر به بالا رفتن قیمت‌ها دامن خواهد زد.

میلگرد و مقاطع

پس از یک کاهش مقطعی در بازار میلگرد ‌، هفته قبل بازار میلگرد روند رو به افزایشی داشت. بازار مصر کمی بهبود یافته. در حال حاضر میلگرد فوب بنادر دریای سیاه ۴۶۰ تا ۴۷۰‌دلار پیشنهاد می‌شود و میلگرد ترک ۴۹۰ تا ۵۱۰‌دلار عرضه می‌شود. اگر تعطیلات تابستانی تقاضا را متوقف نکند احتمالا قیمت‌ها تا ۲۰‌دلار دیگر جای افزایش خواهد داشت. مقاطع هم مثل میلگرد روند صعودی دارند، به‌خصوص تیرآهن که در هفته‌های اخیر تا ۵۰‌دلار هر تن افزایش داشته است. علت آن ارزان فروشی‌ها تا قبل از پایان ژوئن است نه فقط افزایش تقاضا. در ایران قیمت مقاطع تحت تاثیر مسائل سیاسی و اقتصادی است. بخصوص میلگرد که آماده جهش قیمت است. در ماه‌های اخیر اکثر طرح‌های عمرانی عملا متوقف شده و تجار هم با نگرانی خود حاضر به انبارسازی موجودی نیستند. آنچه وارد می‌شود با تولید میلگرد عملا به مصرف کننده عرضه می‌گردد.

اگر بازار کمی امیدواری نشان دهد، قیمت میلگرد زیر ۶۲۰۰‌ریال نخواهد بود. این امر در مورد تیرآهن نیز صادق است. بازار امروز کلکسیون تیرآهن‌های تولیدی داخلی و وارداتی است که در قیمت‌های رقابتی عرضه می‌شود. اگر تقاضا به بازار وارد شود، تیرآهن کمتر از هر کیلو ۸۰۰۰‌ریال نخواهد بود.

ورق

بازار ورق در دنیا همچنان گرم است. عرضه کنندگان سی آی اس کالایی پیشنهاد نمی دهند. آخرین قیمت ورق گرم قزاق ۵۲۵‌دلار تحویل بنادر شمالی بوده است. این در حالی است که ورق سرد عرضه نمی‌شود. بازار ورق در اروپا بهبود یافته. در هفته‌های اخیر نشانه‌های بهبود در اسپانیا، ایتالیا و ترکیه دیده شده است.

بازار خاور دور نیز همچنان فعال است. اگر بهبود تقاضا در کالاهای مصرفی صورت پذیرد، روند تقاضای ورق شتاب خواهد گرفت. تنها نگرانی، رکود فصلی در جولای - آگوست است.

وضعیت فعلی باعث تشویق بعضی از کارخانجات اروپایی شده تا تولید خود را افزایش دهند، ولی این امر نیاز به بهبود تقاضای واقعی دارد یا حداقل خوش بینی به آینده بازار، چون تولید ورق بر خلاف مقاطع نیاز به سفارش دارد. در ایران با توجه به غیبت در بازار مبارکه، بازار وضعیت متعادلی دارد. عرضه و تقاضا متعادل است. از سوی دیگر توقف فعالیت‌های عمرانی تقاضای ورق گرم را ثابت نگه داشته است‌. بازار ورق سرد از اوایل تیرماه به‌دلیل تعطیلات کارخانجات لوازم خانگی آرام خواهد بود، ولی در دو ماه اخیر قیمت‌ها در خارج از ایران به‌شدت افزایش یافته است‌. به‌خصوص در یک ماه اخیر که واردات شدیدا کاهش داشته. بازار واقعی انواع ورق را بعد از مرداد باید دید؛ اگر مبارکه همچنان در بازار نباشد، در غیر این صورت بازار تحت تاثیر مبارکه عمل خواهد کرد.