تغییرات دامنه قیمت محصولات فولادی

اغلب محصولات فولادی در بازار‌های جهانی روند صعودی را در پیش گرفتند؛ البته در برخی موارد نیز قیمت‌ها ثابت بودند، اما در کل روند صعودی قیمت نفت در رشد نرخ محصولات فولادی بی‌تاثیر نبود.

چین خواستار تخفیف بیشتر در قیمت سنگ‌آهن

به گزارش مرکز خدمات فولاد ایران به دنبال تخفیف ۳۳‌درصدی شرکت‌های استرالیایی تولیدکننده سنگ‌آهن به مصرف‌کنندگان

غیر چینی، چینی‌ها در پی تخفیف بیشتر تا ۴۳‌درصد بوده‌اند؛ ولی با مقاومت تولیدکنندگان سنگ‌آهن روبه‌رو شده‌اند. از آنجا که چین بزرگ‌ترین مصرف‌کننده سنگ‌آهن است، به‌دنبال دیکته کردن درخواست خود است؛ ولی به نظر می‌رسد موفق نشود. علت این امر آن است که قیمت سنگ‌آهن در بازار تحویل نقدی در حال افزایش است و از سوی دیگر قیمت قراضه نیز در حال بالا رفتن می‌باشد که همین امر به رونق بازار سنگ‌آهن کمک می‌کند. در عین حال بازار انواع آهن‌آلات در داخل چین رو به بهبود است. بنابراین، تولیدکنندگان سنگ‌آهن ترجیح می‌دهند به جای درگیر شدن با خریداران چینی، محصولات خود را در بازار تحویل نقدی بفروشند و به انتظار زمان موعود نشینند. احتمالا مذاکرات باید تا پایان ژوئن به نتیجه برسد؛ ولی پیش‌بینی نمی‌شود تغییر زیادی در قیمت‌ها باشد.

تثبیت نرخ قراضه

بازار قراضه محکم ایستاده است. با سفارشات قراضه ترک‌ها قیمت‌ها تثبیت شده. اگر ترک‌ها به سفارش‌های خود ادامه می‌دادند، قیمت قراضه دریایی تا ۲۹۰ دلار سی‌اف‌آر هم بالا می‌رفت؛ ولی در هفته گذشته آنها دست از خرید کشیدند و قیمت در حدود ۲۷۰‌دلار ایستاد. در آمریکا قراضه دیگر جایی برای کاهش ندارد. در اروپا هم کارخانجات این منطقه به این باور رسیده‌اند که نوسان قیمت حداکثر ۳۰‌یورو در هر تن می‌باشد، بنابراین به‌دنبال بالا بردن قیمت فروش خود هستند.

بازار محکم بیلت

بازار بیلت استوار مانده است. ثبات قیمت سنگ‌آهن و قراضه دامنه نوسان بیلت را محدود کرده است. با کاهش تقاضای مقاطع ساختمانی در دو ماه آینده احتمال کسادی و کاهش تقاضای این کالا بعید نیست، ولی کارخانجات تولیدکننده تمایلی به کاهش قیمت ندارند. در ایران بیلت در قیمت ۴۳۰۰‌ریال معامله می‌شود. توقف معاملات که ناشی از مسائل غیر‌اقتصادی بود، روند رو به افزایش آن را متوقف کرد؛ ولی با توجه به محکم بودن بازارهای خارجی، کاهش قیمت بیلت بعید به‌نظر می‌رسد.

محدود بودن دامنه تغییرات میلگرد

قیمت مقاطع به‌خصوص میلگرد در اکثر نقاط دنیا ثابت ماند یا دامنه تغییر آن محدود بود. علت آن چند مورد است:

اولا، قیمت سنگ‌آهن و قراضه تقریبا ثابت مانده است و دوم اینکه سطح تولید در اکثر نقاط دنیا به‌شدت کاهش یافته. تا آنجا که عرضه و تقاضا به هم نزدیک شده اند. با توقف فعالیت‌های ساختمانی در خاور میانه احتمال دارد قیمت‌ها کمی کاهش یابد، ولی سطح عرضه آنچنان محدود است که کاهش تقاضا عملا در آن تاثیری نخواهد گذاشت. تولیدکنندگان میلگرد در آمریکا اعلام کرده‌اند که قیمت این کالا را برای فصل سوم کمی بالا خواهند برد. در اروپا با توجه به تعطیلات تابستانه احتمال پیش‌بینی سست شدن قیمت‌ها می‌رود؛ ولی باید در نظر داشت که در خلال تعطیلات سطح تولید هم به نسبت بیشتری کاهش خواهد یافت. در چین، امیدواری به بازار برگشته و این امر می‌تواند به روند افزایش قیمت‌ها کمک کند.

بازگشت امیدواری به بازار ورق

امیدواری مصرف‌کنندگان آرام‌آرام به بازار باز می‌گردد. در شمال اروپا قیمت تحویل نقدی انواع ورق در حال افزایش است. در کنار این افزایش قیمت، سطح موجودی کالاها رو به کاهش است. از سوی دیگر، بنا به طبیعت تولید انواع ورق، افزایش تولید توسط کارخانجات ساده نیست؛ بنابراین نباید انتظار داشت در خلال یک ماه آینده با افزایش محدود قیمت‌ها حجم تولید هم بالا برود.

روند افزایش قیمت ورق در اروپا، ترکیه، خاور میانه و به‌خصوص چین کاملا مشهود است. تنها بازار قاره آمریکا خارج از این روند قرار دارد که پیش‌بینی می‌شود در فصل چهارم سال جاری افزایش قیمت‌ها در آمریکا هم شروع شود.

در ایران

در ایران همه چیز در سایه انتخابات گم شده است؛ به‌خصوص بخشنامه مورخ ۲۷/۳/۱۳۸۸ دولت که واردات کالاهایی را که مشابه تولید داخلی دارند، ممنوع کرده است. این امر گرچه احتیاج به بخشنامه‌های تکمیلی دارد، اما انتشار آن نیز می‌تواند تحولی در بازار ایجاد کند.