ایسنا- معامله‌گران بورس به انجام معاملاتی رغبت دارند که در کیفیت کالا، نحوه تحویل، تسویه و اموری از این دست از استانداردهایی پیروی کند و معامله برای آنها توجیه‌پذیر باشد که تحول در بخش کشاورزی بورس باید با در نظر گرفتن این موضوع سیاستگذاری دقیقی را در پیش گیرد. محمود خواجه نصیر، رییس اداره امور بورس‌ها در سازمان بورس و اوراق بهادار درباره علت پا نگرفتن رینگ کشاورزی در بورس کالا گفت: ما باید بپذیریم که بازار سنتی بخش کشاورزی به لحاظ ساختاری دارای محدودیت‌هایی است که خود را به مجموعه بورس تحمیل می‌کند.

او افزود: کسانی که در بورس معامله می‌کنند در پی معاملاتی هستند که هم به لحاظ کیفیت کالا و هم نحوه تحویل و تسویه و... از استانداردهایی پیروی کند و این فرآیند باید توجیه داشته و سامان یابد. ضمن آنکه دست‌اندرکاران بخش کشاورزی هنوز تمایل قابل توجهی نسبت به ورود محصولات به بورس کالا نشان نداده و چالش‌هایی از این دست دارد. همچنین حجم کم این معاملات در بورس کالا که عملا تمرکز کارگزاران را به سمت محصولات پتروشیمی و فلزی سوق داده، باعث شده این حوزه رشد نکند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر بازاریابی آنطور که باید در این حوزه انجام نشده و از چالش‌های بورس است که در توسعه خود باید به آن توجه کند. البته تلاش‌هایی در این حوزه انجام شده است، اما قطعا نیاز به برنامه‌ریزی دقیق دارد.

خواجه‌نصیر تاکید کرد: ورود فعالانه محصولات کشاورزی نیاز به سیاستگذاری همه جانبه دارد، همانطور که در حوزه پتروشیمی با مصوبه هیات وزیران و تلاش‌های سازمان بورس و مجموعه پتروشیمی موفق شدند به این بخش سامان دهند.

او افزود: سازمان بورس در این جهت اقداماتی انجام داده و مدل‌هایی هم ارائه کرده است، اما شاید بخش بازرگانی و نقل و انتقالات و تبادل کالا در بخش کشاورزی مقداری پراکنده است و نیاز به پیگیری و بررسی بیشتر دارد. همچنین پیشنهادات کارگزاران این بخش در بورس کالا در دست بررسی است که هنوز به نتیجه نهایی برای اعلام عمومی نرسیده است.

او همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر ایجاد بورس نفت گفت: مباحث مربوط به راه‌اندازی معاملات نفت خام و تاسیس بورس نفت در کارگروه و کمیته متشکل از نمایندگان وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی، امور خارجه، نفت و بانک مرکزی در حال پیگیری است که هرچه در آنجا تصمیم‌گیری شود، اعلام می‌شود. وی در مورد راه‌اندازی تالار بورس کالای کیش گفت: این تالار بیشتر در جهت توسعه فضا و بسترهای صادراتی معاملات در بورس کالا تشکیل شده و با شروع معاملات در رینگ‌های صادراتی و در پی آن افزایش معاملات بین‌المللی بورس می‌تواند بیشتر مورد بهره‌برداری قرار گیرد.