بخش پایانی

ماده ۱۹- در صورتی که عرضه‌کننده، تمام یا بخشی از وظایف مندرج در ماده ۱۲ این دستورالعمل را رعایت ننماید، بورس می‌تواند پذیرش کالای وی را برای مدت حداکثر ۳ ماه به حال تعلیق درآورد. تعلیق یک کالا برای مدتی بیش از ۳ ماه منوط به موافقت هیات‌پذیرش خواهد بود. در هر صورت مدت تعلیق موضوع این ماده حداکثر ۶ ماه خواهد بود. ماده ۲۰- در صورت وقوع تخلف موضوع ماده قبل سازمان می‌تواند، دستور تعلیق پذیرش کالای عرضه‌کننده را به بورس صادر نماید. تشخیص مدت تعلیق با سازمان خواهد بود.

ماده ۲۱- رفع تعلیق پذیرش کالا، منوط به رفع موجبات تعلیق، مطابق نظر سازمان، هیات‌پذیرش یا بورس، حسب مورد می‌باشد.

تبصره (۱): در صورت تعلیق پذیرش مطابق ماده ۱۹، چنانچه موجبات تعلیق اعلام‌شده توسط بورس یا هیات‌پذیرش مرتفع گردد، بورس راسا نسبت به رفع تعلیق اقدام نموده و مراتب را به همراه گزارش رفع دلایل تعلیق به سازمان و هیات‌پذیرش اعلام می‌نماید.

تبصره (۲): در صورت تعلیق پذیرش مطابق ماده ۲۰، رفع تعلیق پذیرش توسط سازمان به بورس اعلام خواهدشد.

بخش ششم: لغو پذیرش کالا

ماده ۲۲- پذیرش کالا به موجب هر یک از موارد زیر لغو می‌شود:

۱ - در صورت تداوم تعلیق پذیرش بیش از شش‌ماه و عدم رفع موجبات تعلیق؛

۲ - در صورت انحلال یا ورشکستگی عرضه‌کننده کالا؛

ماده ۲۳- در صورت وقوع هریک از بندهای ماده ۲۲، بورس ضمن ارائه گزارش به هیات‌پذیرش مراتب را به عرضه‌کننده اعلام می‌کند. عرضه‌کننده موظف است ظرف ۳۰ روز توضیحات خود را به هیات‌پذیرش ارائه نماید. در صورتی‌ که هیات‌پذیرش تشخیص دهد عرضه‌کننده قادر به برطرف کردن موارد منجر به لغو پذیرش است، مهلت مشخصی را حسب مورد برای وی در نظر می‌گیرد. این مدت قابل تمدید نمی‌باشد.

ماده ۲۴- هیات‌پذیرش می‌تواند پذیرش کالا را در دوره‌ای که به عرضه‌کننده برای رفع موارد لغو مهلت داده می‌شود، به حالت تعلیق درآورد.

ماده ۲۵- در صورت برطرف شدن موجبات لغو پذیرش در مهلت در نظر گرفته‌شده، عرضه‌کننده کالا موظف است گزارش اقدامات خود و همچنین سایر اطلاعات مورد‌نیاز را به بورس ارائه نماید.

ماده ۲۶- چنانچه در مهلت پیش‌بینی شده موارد لغو پذیرش رفع نگردد، کالای آن عرضه‌کننده با تصویب هیات‌پذیرش از فهرست نرخ‌های بورس حذف می‌شود.

ماده ۲۷- بورس، لغو پذیرش کالا را حداکثر ظرف یک ‌هفته از تاریخ تصویب، طی گزارشی با ذکر دلایل مربوط، به عرضه‌کننده و سازمان اطلاع می‌دهد. عرضه‌کننده کالا می‌تواند مراتب اعتراض خود را حداکثر ظرف مدت ۱۰ روز پس از ابلاغ تصمیم هیات‌پذیرش، به دبیرخانه سازمان اعلام کند. رای هیات‌مدیره سازمان در ‌خصوص بررسی مجدد موضوع یا تایید‌نظر هیات‌پذیرش، برای هیات‌پذیرش، بورس و عرضه‌کننده لازم‌الاجرا است.

ماده ۲۸- پذیرش مجدد کالایی که پذیرش آن در بورس لغو شده‌است، پس از گذشت یک‌سال از تاریخ لغو پذیرش با ارائه درخواست و احراز شرایط پذیرش امکان‌پذیر خواهدبود.

فصل سوم- پذیرش اوراق بهادار مبتنی برکالا

ماده ۲۹- پذیرش اوراق بهادار مبتنی بر کالا به درخواست بورس توسط هیات‌پذیرش انجام خواهد شد. بورس پس از دریافت پیشنهاد تولید‌کنندگان، مصرف‌کنندگان، واردکنندگان، کارگزاران یا سایر نهادهای مالی مربوط نیز اقدام به ارائه درخواست پذیرش اوراق بهادار مبتنی بر کالا می‌نماید.

ماده۳۰- جهت پذیرش اوراق بهادار مبتنی بر کالا از جمله قراردادهای آتی موارد زیر توسط بورس تهیه و به هیات‌پذیرش ارائه می‌گردد:

۱ - گزارش توجیهی پذیرش شامل:

۱) تعریف و استانداردهای دارایی پایه

۲) مشخصات بازار نقدی دارایی پایه

۳) آمار تولید، مصرف، واردات و صادرات دارایی پایه

۴) تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان عمده داخلی و خارجی

۵) قوانین خاص حاکم بر تولید ،مصرف، قیمت گذاری، واردات یا صادرات دارایی پایه

۶) روند تغییرات قیمت داخلی و بین‌المللی دارایی پایه طی ۳ سال گذشته

۷) پیشنهاد دامنه نوسان قیمت روزانه قرارداد آتی و سقف حجم هر سفارش

۸) نمونه مشخصات قراردادهای آتی موضوع ماده ۴ دستورالعمل اجرایی معاملات قراردادهای آتی در شرکت بورس کالای ایران

۲ - امیدنامه

۳ - سایر اسناد یا اطلاعات مهم به تشخیص بورس یا درخواست هیات‌پذیرش.

تبصره- دارایی پایه از بین کالاهای پذیرفته‌شده در بورس یا کالاهای دارای بازار نقدی قوی به تشخیص هیات‌پذیرش، انتخاب می‌گردد.

ماده۳۱- هیات‌پذیرش حداکثر ظرف ۴۵ روز پس از دریافت گزارش و مستندات مربوط از بورس، نظر کتبی خود را با ذکر دلایل مبنی بر تایید یا رد پذیرش اوراق بهادار مبتنی بر کالا، اعلام می‌کند.

ماده۳۲- درصورت تایید پذیرش، بورس موظف است حداکثر ظرف مدت ۳‌ماه از تاریخ اعلام هیات‌پذیرش اقدام به درج اوراق بهادار مبتنی بر کالا در فهرست نرخ‌های رسمی بورس و انتشار امیدنامه ‌نماید. در صورت عدم‌انجام اقدامات مذکور طی مهلت مقرر، اخذ تاییدیه مجدد از هیات‌پذیرش الزامی است.

فصل چهارم :سایر موارد

بخش اول: کارمزدها

ماده۳۳- بورس کارمزدهای زیر را دریافت می‌کند:

۱ - کارمزد پذیرش کالا، که به همراه درخواست پذیرش و تکمیل مدارک اولیه از متقاضی دریافت می‌شود.

۲ - کارمزد درج کالا،که براساس آمار سالانه عرضه کالا در بورس از عرضه‌کننده برای هر سال دریافت می‌شود.

تبصره (۱): متقاضی و عرضه‌کننده، موظف‌اند حسب مورد کارمزدهای فوق را بر اساس مصوبه هیات‌مدیره بورس و حداکثر تا میزان سقف‌های تعیین شده توسط هیات‌مدیره سازمان، در مهلت مقرر پرداخت نمایند.

تبصره (۲): در صورت عدم پرداخت کارمزد توسط عرضه‌کننده در مهلت مقرر، بورس می‌تواند این مبلغ را از مطالبات یا موجودی عرضه‌کننده نزد اتاق پایاپای راسا برداشت نماید.

بخش دوم: سایر مقررات

ماده ۳۴- کالاهایی که قبل از تصویب این دستورالعمل در بورس پذیرفته و عرضه شده‌اند، با رعایت این مقررات همچنان در بورس پذیرفته ‌شده تلقی می‌شوند.

ماده ۳۵- تمام عرضه‌کنندگان، مادام که کالای ایشان در بورس پذیرفته شده است، موظف به رعایت مقررات بازار اوراق بهادار از جمله مفاد این دستورالعمل می‌باشند.

ماده ۳۶- در صورت نقض هر یک از مفاد این دستورالعمل توسط اشخاص ذی‌ربط، بورس موظف است براساس مقررات انضباطی خود به تخلفات آنها رسیدگی یا حسب مورد نقض مقررات توسط آنها، موارد را به مرجع ذی‌صلاح گزارش نماید.

ماده ۳۷- در صورت لزوم، این دستورالعمل به ترتیب زیر اصلاح خواهد شد:

۱ - به پیشنهاد هیات‌مدیره بورس یا هیات‌پذیرش و تصویب هیات‌مدیره سازمان،

۲ - به پیشنهاد رییس سازمان و تصویب هیات‌مدیره سازمان.

ماده ۳۸- از تاریخ تصویب این دستورالعمل کلیه مقررات و ضوابط پذیرش قبلی در بورس کالای ایران لغو می‌گردد.