شرکت‌ها باید برای ارائه محصولات خود به بورس کالا موظف شوند

عکس: نسیم گلی

ایسنا- بورس کالا در سال جدید با اجرای موفقیت‌آمیز قراردادهای آتی، همکاری وزارت جهاد کشاورزی با بورس، موظف کردن شرکت‌ها جهت ارائه محصولات خود در بورس، اطلاع رسانی صحیح به عموم مردم می‌تواند به شکوفایی دست یافته و قوی‌تر از بورس اوراق بهادار باشد. حمیدرضا شوشتریان، کارگزار بورس کالا گفت: بورس کالا باید بتواند در سال جدید با نظام جامع اطلاع‌رسانی، افراد بیشتری را از فعالیت خود که بخش قابل‌توجهی هم در مورد قراردادهای آتی و فیوچرها است، متمرکز کند.

وی ادامه داد: در صورتی که بورس کالا بتواند از ظرفیت بخش قراردادهای آتی خود آن طور که برنامه‌ریزی شده است، استفاده کند. به نظر می‌رسد سال موفقی را در پیش خواهد داشت، زیرا می‌تواند به یکی از مراکز جذب سرمایه و نقدینگی در کشور تبدیل شود.

شوشتریان معتقد است: اگر قراردادهای آتی به شکل موفقیت‌آمیزی به اجرا درآید می‌توان بخشی از نقدینگی را که در بخش مسکن جذب شده، جذب کرده و به نیاز سرمایه‌گذارانی که نمی‌خواهند شخصا مصرف کننده باشند، پاسخ داد.

وی با بیان اینکه قراردادهای آتی ابتدا بر روی کالاهای مس، زیره و طلا اجرا می‌شود، گفت: در حال حاضر آموزش‌های لازم جهت راه‌اندازی این ابزار انجام شده و امسال قطعا راه‌اندازی می‌شود.

وی عملکرد بورس کالا در سال گذشته را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: در سال ۸۶ بخش کشاورزی به دلایل مختلف از جمله وارد شدن دیر هنگام وزارت جهاد کشاورزی برای حمایت از اقلام کشاورزی مغفول ماند و از ظرفیت‌های آن استفاده نشد.

شوشتریان با بیان اینکه نباید از شرکت بورس کالا در این زمینه انتظاری داشت، ادامه داد: باید از وزارت جهاد کشاورزی خواست که همکاری‌ با بورس را بیش از گذشته تقویت کرده تا ضعفی که در سال ۸۶ در محصولات کشاورزی ایجاد شد در سال جدید جبران شود.

این کارگزار بورس به راهکارهای مورد نظر در این زمینه پرداخت و تصریح کرد: در حال حاضر کارخانجات عمده‌ تولید فلز و پتروشیمی موظف هستند تا کالای خود را از طریق بورس ارائه کنند و دولت به دلیل نقش موثر در واردات محصولات کشاورزی می‌‌تواند شرکت‌ها را موظف کند تا اقلام خود را وارد بازار کرده و از این طریق تامین کنند.

این کارشناس در ادامه اضافه کرد: وزارت جهاد کشاورزی باید به این عینیت دست یابد که بورس برای کشف قیمت و تعادل در بازار راه تجربه شده در جهان است.

شوشتریان موضوع آموزش و اطلاع‌رسانی در بورس کالا را مورد توجه قرارداد و اظهار کرد: بورس در بخش اطلاع رسانی به عموم مردم وضعیت مطلوبی نداشته و تنها به ارائه آمارهای روزانه اکتفا می‌کند. این در حالی است که در سایر بورس‌های جهان انواع اطلاعات جهت تصمیم‌گیری در اختیار خریداران قرار داشته و آنها برای خرید محصول مورد نظر از دیگران تبعیت نمی‌کنند.

وی اضافه کرد: یکی از شاخص‌های بورس‌های جهانی این است که به‌دلیل فراوانی اطلاعات تمامی داده‌ها و اطلاعات را می‌توان به صورت بین‌المللی و در کنار اطلاعات داخلی تطبیق داد و این شاخص‌های اقتصادی در کالا تاثیرگذار است که باید در اختیار خریدار و فروشنده جهت تصمیم‌گیری قرار گیرد.

به اعتقاد این کارگزار بورس باید از همه ظرفیت‌های بورس استفاده شود تا تمام کارگزاران بتوانند در زمینه‌های مختلف فعالیت کرده و معاملات به کالاهای خاص محدود نشود، زیرا در حال حاضر فعالیت بر روی کالاهایی که از تقاضای کمتری نسبت به عرضه برخوردارند، متمرکز شده است در حالی که باید بتوان در سایر کالاهایی که عرضه و تقاضا نسبت‌های مختلفی دارند، کشف قیمت کرد در این صورت عوامل موثر در تعیین قیمت آن نقش داشته و برنامه‌ریزی صحیحی انجام می‌شود.

شوشتریان تاکید کرد: در صورتی‌ که بورس کالا از ظرفیت‌های خود استفاده کند، امسال سال شکوفایی شرکت بورس کالا بوده و به مراتب می‌تواند قوی‌تر و با ثبات‌تر از بورس‌های کالایی باشد.

وی اضافه کرد: چشم‌انداز بورس کالا با مدیریتی که روی آن اعمال شده و واقعیتی که وجود دارد و با حمایت مسوولان چشم‌انداز روشنی خواهد بود.