کاهش 4درصدی قیمت آهن در سه روز

گروه بورس کالا- طی سه روز کاری گذشته قیمت آهن‌آلات در بازار تهران به طور میانگین حدود ۴ درصد کاهش یافت. همچنین افت قیمت‌آهن در روز گذشته نسبت به چهارشنبه گذشته به طور میانگین سه‌درصد بود. فعالان بازار معتقدند که کاهش موقتی قیمت فولاد در این روزها به دلیل گرانی بیش از حد محصولات فولادی در یک هفته اخیر بود، چرا که مصرف‌کنندگان واقعی به دلیل رشد ناگهانی قیمت آهن و میلگرد بعد از تعطیلات نوروزی از هر‌گونه خرید اجتناب کردند.

ماحصل این شد که دیروز آهن‌فروشان و تولیدکنندگان عمده فولاد برای باز کردن قفل معاملات محصولات فولادی قیمت‌شکنی کنند.

از سوی دیگر، تصمیم زودهنگام دولت مبنی‌بر کاهش تعرفه واردات فولاد به افت موقتی قیمت‌ها کمک کرد، اما دیروز تولیدکنندگان فولاد از عدم رونق معاملات در این روزها خبر ‌دادند.

محمد آزاد، رییس شورای اصناف کشور با اشاره به کاهش قیمت آ‌هن‌آلات طی دو روز اخیر به خبرنگار ما گفت:‌ طی دو روز اخیر قیمت آهن‌آلات روند نزولی به خود گرفته و این کاهش قیمت‌ها به دلیل حرکت دولت جهت پایین آوردن نرخ تعرفه واردات آهن‌آلات است.

وی اظهار داشت: سال گذشته هم بازار آهن در این مقطع زمانی رشد قیمت را تجربه کرد، اما رشد قیمت امسال دلیل منطقی داشت و آن هم به خاطر تبعیت از بازارهای جهانی بود.

آزاد ادامه داد: رشد قیمت‌های جهانی طی یک‌ماه اخیر هم در مورد محصول نهایی بوده و هم مواد اولیه را شامل شده و به همین‌ دلیل وابستگی بازار ما به محصولات وارداتی این گرانی به کشور ما وارد شده و درواقع گرانی وارداتی گریبان‌گیر ما شده است.

رییس اتحادیه آهن‌فروشان کشور خاطرنشان کرد: حرکت دولت و تصمیم به کاهش تعرفه آهن‌آلات باعث کاهش قیمت‌ها طی دو روز اخیر شده و این امر نشان‌دهنده این است که بازار به سمت آرامش پیش می‌رود.

آزاد تاکید کرد: در این شرایط جدید فروشنده‌ها همه اقدام به فروش محصول کرده و خریداران واقعی اقدام به خرید می‌کنند.

وی افزود: رشد قیمت‌ها در بازار داخلی ما بعد از تعطیلات نوروز علاوه بر تاثیرپذیری از بازار جهانی به دلیل شروع فصل ساخت و ساز است و همه در این شرایط برای آینده اقدام به خرید و انبار می‌کنند که همین موضوع در روزهای نخست بعد از تعطیلات رشد قیمت‌ها را به بازار آهن تحمیل کرد، اما با حرکت دولت مطمئنا بازار با ثباتی را خواهیم داشت.

وی با اشاره به تعرفه‌های فعلی انواع آهن‌آلات گفت: تعرفه واردات در بخش میلگرد بالا است و تیرآهن و شمش تعرفه ناچیزی دارند که تعرفه واردات میلگرد حدود ۲۰‌درصد و تعرفه شمش ۴۰‌درصد است. البته رشد قیمت هم بیشتر مربوط به میلگرد بوده و تیرآهن از یک روند منطقی برخوردار بوده، اما در مورد شمش اکثر تولیدکنندگان تمایل دارند که دولت خود اقدام به واردات شمش کند.

یک کارگزار بورس نیز در خصوص وضعیت قیمت‌ها در بازار فلزات گفت: تجربه طی چند سال اخیر نشان داده که قیمت‌ها معمولا در فروردین‌ماه با رشد مواجه می‌شود، اما همه ساله از اواخر فروردین‌ماه قیمت‌ها روند رو به پایین به خود گرفته و بازار وضعیت عادی پیدا می‌کند.

وی با اشاره به تاثیر تعطیلات طولانی‌مدت فروردین‌ماه در کشور خاطرنشان کرد: یکی از دلایلی که باعث می‌شود قیمت‌ها پس از تعطیلات معمولا روند رو به بالا داشته باشد، این است که طی این ۱۵ الی ۲۰ روز تعطیلی هیچ محموله‌ای وارد بازار نمی‌شود در نتیجه رشد قیمت‌ها طبیعی است.

وی افزود: اما امسال علاوه بر این، عوامل دیگری همچون شایعات بازار، احتمال کاهش واردات نیز بر قیمت آهن‌آلات در بازار تاثیر گذاشت.

اما در هر صورت پیش‌بینی این است که قیمت‌ها با رسیدن به روزهای پایانی فروردین‌ماه روند صعودی خود را قطع کند.

این کارشناسان بازار، در ادامه در خصوص کنترل قیمت‌ها توسط دولت و تکلیف ارزان‌فروشی به فروشندگان دولتی گفت: بازار در هر صورت وضعیت روان خود را پیدا خواهد کرد بنابراین کنترل غیرمنطقی قیمت‌ها از سوی دولت و فشار بر فولادسازان تنها نتیجه‌ای که می‌‌تواند داشته باشد این است که انگیزه واردات را برای تجار کاهش می‌دهد.

این کارگزار بورس کالا با اشاره به نقش دولت در کنترل بازار آهن گفت: البته در شرایطی خاص دولت باید سیاست‌های کنترلی منطقی و شفافی را برای کنترل بازار و جلوگیری از احتکار به کار ببندد؛ اما در مقابل باید اجازه بدهد تا کارخانه‌ها، محصولات خود را با قیمت‌های واقعی بفروشند تا این انگیزه‌ای شود برای کارخانه‌ها تا خطوط تولید خود را توسعه دهند.

وی در ادامه اظهار داشت: در غیر این صورت با توجه به گران شدن قیمت شمش در بازارهای جهانی، ارزان فروشی تنها به ضرر تولیدکنندگان خواهد بود بنابراین دولت باید اجازه دهد تا قیمت‌ها طبق روال همه سال حرکت کند.

وی با تاکید بر اینکه دولت به جای اعمال محدودیت باید زمینه تامین شمش فولادسازان بخش‌خصوصی را فراهم کند، افزود: در غیر این‌صورت فولادسازی با توجه به قیمت‌های جهانی برای تولیدکنندگان مقرون به صرفه نخواهد بود.