قیمت مس به ده‌هزار دلار می‌رسد؟!
گروه بورس کالا- نوسان قیمت مس در سال‌جاری میلادی به حدی شدت گرفته که اکثر کارشناسان خط بطلانی بر پیش‌بینی‌های گذشته خود کشیده‌اند و پیشروی قیمت این فلز سرخ‌رنگ را حتی تا مرز ده‌هزار د لار احتمال می‌دهند.

هفته گذشته دست‌اندرکاران بازار مس مطرح می‌کردند که این احتمال وجود دارد که قیمت سه ماهه قراردادی این فلز از سطح بی‌سابقه خود در ششم مارس نیز بالا رفته و در ظرف چند هفته به ده‌هزار دلار برسد.
در صبح روز ششم ماه مارس قیمت تحویل سه ماهه مس در مقایسه با قیمت نهایی قبلی 8680دلار در هر تن آن بالاتر رفته و به سطح بی‌سابقه 8820دلار در هر تن رسید که از رکورد بی‌سابقه آن در ماه مه 2006 که به 8800دلار رسیده بود نیز گذشت. یک فروشنده می‌گوید آنانی که فکر می‌کردند وضعیت بازی برای فروش مس وجود دارد در اشتباه بودند قیمت مس به 10000-9000دلار در هر تن خواهد رسید.
اما یک تاجر کهنه‌کار می‌گوید باید کمی محتاط بود چون ظرف یک روز قیمت شدیدا افزایش پیدا می‌کند و حالت حباب دارد و به پنجم مارس اشاره می‌کند که قیمت‌ها ۴درصد بالا رفت. او اضافه می‌کند که قیمت ظرف ۱۰ یا ۱۵دقیقه یکصد دلار تغییر پیدا می‌کند. این وضع گویای این است که شرایط بازار آشفته است یعنی شرایط به یک مرحله بحرانی یا نقطه عطفی رسیده است. کسی نمی‌داند که در مرحله بعدی چه اتفاقی خواهد افتاد کاهشی است یا افزایشی؟
افزایش قیمت‌ها سریع‌تر از خرید اوراق قرضه (Fund) است. به نظر نمی‌رسد که تقاضا در بازار فیزیکی افزایش پیدا کرده باشد پس این وضع باید مربوط به تورم باشد.
تاجر دیگری می‌گوید با توجه به اینکه قیمت‌های فلزات رو به افزایش است هر کسی توجه خود را به صنعت دوخته است. زیاد پیچیده نیست که بدانیم چرا مردم در آن سرمایه‌گذاری می‌کنند.
مشخص است که افزایش قیمت فلزات گرانبها به دلیل تورم و سرمایه‌ها را به این سمت کشانیده است تا ابزار تامینی را برای سرمایه خود ایجاد کنند و همانگونه که گفته شد افت ارزش برابری دلار و عملکرد ضعیف در سایر بخش‌های سرمایه‌گذاری موجب افزایش قیمت‌های فلزات شده است.
قیمت مس رسما در ۶ مارس هر تن به ۸۸۱۰-۸۸۰۰دلار رسید که بالاترین قیمتی است که بورس فلزات لندن به عمر خود دیده است. قیمت‌ها از ۸۳۰۰دلار شروع و به ۸۶۵۰ رسید و هرگز متوقف نشده. کسانی که تناژ خود را سریع فروختند و فکر می‌کردند قیمت‌ها پایین خواهد آمد دچار اشتباه شده بودند.
به نظر می‌رسد که قیمت‌ها در قراردادها در حال حاضر که حدود 8800دلار در هر تن است افزایش بیشتری پیدا خواهد کرد. حتی اگر در بازار قیمت آن سکته‌ای پیدا شود مردم آن را پیش‌خرید خواهند کرد چون متصورند که به ده هزار دلار خواهد رسید. در حال حاضر با توجه به موجودی پایین انبارها و مشکلات در تولید شیلی بازار مس دچار آشفتگی شده است و در آماری که منتشر شده است 22درصد اظهار داشتند که افزایش قیمت مس به دلیل افزایش تقاضا بوده و 78درصد معتقدند که عدم توازن بین عرضه و تقاضا نیست که قیمت‌ها را افزایش داده است بلکه مشکلات تورمی و بحران‌های اقتصادی عامل آن است.
در مبادلات ۱۴ فوریه رینگ مبادلاتی مس شاهد رشد ۶۵دلاری قیمت این فلز بود که باعث شد نرخ خرید و فروش آن هم معادل ۸هزار و ۶۱۰ و ۸هزار و ۶۱۱دلار باشد. نرخ خرید و فروش ۲ماهه مس نیز در مبادلات ۱۴ فوریه معادل تنی ۸هزار و ۴۸۵ و ۸هزار و ۴۹۰دلار بود.آلومینیوم نیز جزو فلزاتی بود که در ۱۴ فوریه از رشد ۳۰دلاری برخوردار شد نرخ خرید نقدی این فلز در مبادلات یاد شده معادل ۳هزار و ۱۰۷دلار و ۵۰ سنت بود. همچنین آلومینیوم در ۱۴ فوریه با نرخ ۳هزار و ۱۰۸دلار به فروش رسید. خرید و فروش ۳ماهه آلومینیوم هم با نرخ ۳هزار و ۱۴۵ و ۳هزار و ۱۴۶دلار انجام شد.
قلع رکورد ثبت کرد
قلع نیز در مبادلات ۱۴ فوریه با ثبت رکورد جدیدی حاضر شد نرخ خرید نقدی قلع نسبت به روز قبل از رشد ۹۴۵دلاری برخوردار شد.
قلع با قیمت هر تن 20هزار و 795دلار به صورت نقدی خریداری شد. فروش نقدی قلع هم با قیمت هر تن 20هزار و 800دلار صورت گرفت.
نیکل نیز در چهاردهم فوریه با رشد ۳۲۰دلاری همراه شد که باعث شد نرخ خرید نقدی آن به ۳۲هزار و ۶۰۰دلار برسد. فروش نقدی نیکل نیز با قیمت هر تن ۳۲هزار و ۶۵۰دلار انجام شد.
خرید و فروش سه‌ماهه قلع و نیکل نیز به ترتیب با قیمت 20هزار و 650 ، 20هزار و 700دلار قلع، 32هزار و 950، 33هزار دلار نیکل صورت گرفت.
این گزارش حاکی است، نرخ روی که در مبادلات ۱۳ فوریه پس از طی یک دوره روند نزولی اندکی افزایش یافته بود، ادامه پیدا نکرده و در ۱۴فوریه با افت ۵دلاری مواجه شد. نرخ خرید نقدی روی ۲هزار و ۵۸۵دلار و ۵۰سنت و فروش نقدی این فلز هم معادل ۲هزار و ۵۸۵دلار بود.خرید و فروش سه‌ماهه روی اما با خوش‌بینی فعالان بازار نسبت به آینده این فلز با اندکی رشد همراه شده و با قیمت هر تن ۲هزار و ۶۰۸ و ۲هزار و ۶۰۹دلار انجام شد. سرب و آلیاژ آلومینیوم نیز جزو فلزاتی بودند که در مبادلات ۱۴ فوریه از افت به ترتیب ۳۱ و ۱۰دلاری برخوردار شدند. نرخ خرید نقدی سرب ۳هزار و ۱۱۰دلار و فروش نقدی آن هم با قیمت ۳هزار و ۱۱۱دلار بود. آلیاژ آلومینیوم نیز ۲هزار و ۷۰۰دلار خریداری شده و با قیمت ۲هزار و ۷۰۱دلار به صورت نقدی به فروش رسید. موجودی انواع فلز در انبارهای بورس‌فلزات لندن معادل ۳۹هزار و ۸۰۰تن آلیاژ آلومینیوم، ۹۸۷هزار و ۳۲۵تن آلومینیوم، ۱۲۷هزار و ۹۵۰تن مس، ۴۶هزار و ۱۲۵تن سرب، ۴۷هزار و ۱۷۲تن نیکل، ۹هزار و ۷۷۵تن قلع و ۱۲۳هزار و ۶۰۰تن روی بود که از این مقدار ۳۶هزار و ۷۸۰تن آلیاژ آلومینیوم، ۹۵۴هزار و ۵۲۵تن آلومینیوم، ۱۰۴هزار و ۵۰ تن مس، ۴۵هزار و ۶۰۰تن سرب، ۴۶هزار و ۶۵۶تن نیکل، ۸هزار و ۸۸۵تن قلع و ۱۱۸هزار و ۶۷۵تن روی مورد مبادله قرار گرفت.
روند کاهشی قیمت روی در بازارهای غیررسمی
در معاملات چهاردهم مارس، در بازارهای غیررسمی قیمت مس و نیکل با رشد همراه شد، اما روی روند کاهشی پیدا کرد. براین اساس هر تن مس ۸هزار و ۴۹۸دلار مبادله شد. روی ۲هزار و ۵۳۸دلار معامله شد.
هر تن نیکل نیز 52هزار و 229دلار ثبت شد.
در این روز مولیبدن که با رشد قیمت همراه شده است، با نرخ ۷۳هزار و ۹۵۱دلار دادوستد شد. (خوانندگان محترم می‌توانند با تقسیم اعداد محور قائم (Y) بر ۰۰۰۴۵۳/۰ قیمت فلزات را بر حسب دلار بر تن حساب کنند).