دلایل تعلیق معامله سنگ‌آهن در «بورس»
ایسنا - رییس هیات‌مدیره بورس کالا برنامه‌های بورس کالا، ورود محصولات جدید، دلایل عدم عرضه سنگ آهن، عملکرد سال 86، عوامل موثر در رونق این بورس را تشریح کرد.

عکس: نسیم گلی
حسین ملاحسین‌آقا، در مورد عرضه نشدن سنگ آهن در بورس کالا گفت: برای عرضه هر کالایی در بورس باید کلیه عوامل مربوط به تعیین قیمت پایه، استانداردها، کیفیت و زمان‌ تحویل کالا کاملا روشن و تعریف شده و سپس اطلاع‌رسانی کافی صورت گیرد در حالی که در مورد سنگ‌آهن مرحله اطلاع‌رسانی به صورت کامل انجام نشد زیرا بازار توقع دارد که در زمان عرضه کالا سه عامل قیمت،‌ قیمت پایه و عوامل سازنده قیمت تعیین شود.
وی ادامه داد: در عرضه سنگ‌آهن به نظر رسید که اطلاع‌رسانی به صورت همه جانبه و کامل صورت نگرفته است بنابراین مقرر شد بعد از کامل شدن مرحله اطلاع‌رسانی و به منظور جلوگیری از ایجاد ابهام عرضه انجام شود، زیرا در صورتی که اولین عرضه زیر سوال برود ادامه کار با مشکل مواجه می‌شود.
ملاحسین آقا خاطرنشان کرد: زمانیکه یک محصول جدید قرار است وارد بورس شود مجموعه‌ای از عوامل جدید تعیین‌کننده قیمت واقعی آن هستند. بنابراین به نظر رسید که برای معامله پایه سنگ‌آهن باید فرصت بیشتری به تصمیم‌گیرها داده شود در نتیجه با توجه به حساسیت‌ خاصی که برای عرضه سنگ‌آهن وجود داشت این تصمیم‌ اتخاذ شد که این عرضه با دو هفته تاخیر ولی کامل‌تر انجام شود.
رییس هیات‌مدیره بورس کالا اظهار داشت: در حال حاضر بورس کالا مجموعه‌ای از اطلاعات مورد نیاز جهت عرضه سنگ‌آهن را تهیه کرده و روی سایت این شرکت قرار می‌دهد.
وی در مورد زمان عرضه این محصول در بورس کالا گفت: تلاش این است که سنگ‌آهن این هفته در بورس کالا عرضه شود در غیر این صورت در اولین روزهای معاملاتی سال آینده انجام می‌شود.
وی در ادامه با بیان اینکه استاندارد‌سازی و اطلاع‌رسانی عرضه محصول جدید در بورس کالا به زمان نیاز دارد، تصریح کرد: باید در عرضه‌ها شرایطی رعایت شود که افراد علاقمند مقیاس مناسبی برای تعیین قیمت در اختیار داشته باشند؛ بنابراین بسیار مهم بود که عرضه اولیه سنگ‌آهن شفاف، روشن و بدون ابهام باشد که امیدواریم در عرضه‌های بورس این کار با موفقیت انجام شود.
ملاحسین آقا فضایی که همزمان با عرضه سنگ‌آهن در صنایع فولادسازی ایجاد شد را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: قراردادهای سنگ‌آهن معادن کشور با فولادسازهای داخلی قراردادی یکساله بوده و قیمت آن تحت تاثیر نوسانات روز سنگ‌آهن و معاملاتی که در بورس کالا انجام می‌شود، قرار ندارد و اینطور نیست که اگر سنگ‌آهن با قیمت بالاتری در بورس معامله شد بلافاصله قیمت خرید سنگ‌آهن کارخانه فولادسازی افزایش یابد زیرا معاملات سنگ‌آهن با کارخانه‌های فولاد کشور تابع قراردادهای بلندمدت سالانه است که قیمت‌ها بعد از یک سال مشخص می‌شود.
مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات اضافه کرد: تاثیرپذیری سریع بازار به دلیل عدم اطلاع‌رسانی و پختگی لازم در آن است زیرا بسیاری از افراد تصور می‌کردند در صورتی که 50‌هزار تن سنگ‌آهن در بورس معامله شود قیمت سنگ‌آهن فولاد مبارکه به صورت ناگهانی افزایش می‌یابد در حالی که این طور نبوده و باید آثار این معاملات به تدریج به اطلاع بازار برسد.
وی تاکید کرد: باید قیمت مواد اولیه و قیمت محصولات تولیدی سهام شرکت‌های موجود در بورس شفاف و قابل پیش‌بینی باشد که با توجه به مجموعه سیاست‌های اصل ۴۴ و شرکت‌های قابل واگذاری طبیعتا شرکت‌ها به سمت شفاف‌سازی حرکت می‌کنند.
در آینده معاملات بخشی از بازار به سمت طلا حرکت می‌کند
رییس هیات‌مدیره بورس‌ کالا عرضه طلا در بورس کالا را مورد توجه قرار داد و گفت: برای عرضه طلا در بورس مطالعات زیادی صورت گرفت که در نهایت این کالا در ابعاد محدودی در بورس پذیرفته شد تا بعد از رفع ایرادات در حجم گسترده‌تر عرضه شود و احتمالا در آینده معاملات بخشی از بازار به این سمت هدایت می‌شود.
وی یادآور شد: در حال حاضر حجم عرضه‌ها محدود است که با سیاستی که بورس کالا و سازمان بورس اتخاذ کرده است حجم عرضه‌ها با گذشت زمان افزایش می‌یابد.
وی عرضه قیر را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: در روز اول قیمت قیر بسیار افزایش یافت و با قیمت ۴۰۰تومان معامله شد در حالی که با گذشت یک‌ماه قیمت این محصول به نقطه تعادلی رسیده و با قیمت ۲۷۰تومان معامله شده و تقاضای کاذب نیز روی آن وجود ندارد.
وی در ادامه گفت: بنابراین زمانیکه کالایی وارد بورس می‌شود قیمت آن شفاف شده و به نقطه تعادل می‌رسد.
ورود سیمان به بورس؛ سه ماه دوم سال ۸۷
وی در پاسخ به این سوال که در سال آینده چه محصولاتی وارد بورس کالا می‌شود؟ گفت: تلاش بر این است در سال آینده محصولات پتروشیمی در فضای گسترده‌تری در بورس عرضه شود و در صورتی که سیمان نیز بتواند در شرایط رقابتی بازار شرکت کند در سه ماه دوم سال 87 شاهد ورود سیمان به بورس کالا خواهیم بود.
ملاحسین آقا با اشاره به اینکه در معامله محصولات جدید در بورس کالا مشکلی وجود ندارد، خاطرنشان کرد: مسلط شدن و کسب تجربه کارگزاران جهت معامله محصولات جدید زمان‌بر است ولی بورس کالا در تلاش است که همکاری لازم را با کارگزاران و عرضه‌کنندگان انجام دهد تا با ایجاد تسهیلات شروع معاملات با سرعت خوبی اجرا شود.
ملاحسین‌آقا گفت: به منظور فراهم شدن فضای رقابتی بیشتر برای کارگزاران سازمان بورس مجوز افزایش کارگزاری‌ها را جهت فعالیت در بورس کالا فراهم کرده است، ولی کارگزاری‌ها باید سعی کنند به صورت تخصصی در معاملات شرکت کنند.
وی اظهار امیدواری کرد: با افزایش حجم کالا در بورس و تنوع بیشتر محصولات شاهد حضور کارگزاران تخصصی در این بورس باشیم.
وی با بیان اینکه ورود 10 کارگزاری جدید به تصمیم سازمان بورس بستگی دارد، ادامه داد: سازمان بورس حمایت جدی از توسعه فعالیت‌های بورس کالا انجام می‌دهد.
شروع بسیار خوبی داشتیم
رییس هیات‌مدیره بورس کالا عملکرد یک ساله این بورس را مد نظر قرار داد و با اشاره به جوانی بورس کالا گفت: عملکرد پنج ماهه شرکت نشان دهنده شروع بسیار خوبی برای بورس کالا است ولی با توجه به ضعفی که در کل ساختار اقتصادی کشور وجود دارد باید به صورت رقابتی فکر، کار و تولید کرد.
وی توسعه فعالیت بورس کالا را نیازمند رقابتی شدن سازوکار اقتصادی کشور دانست و اظهار کرد: این امر نقاط ضعف معاملات کالایی کشور است که خوشبختانه مسوولان کشور به این اجماع رسیده و در تلاش هستند تا در سال‌ آینده فضای کسب و کار کشور را رقابتی‌تر کنند. وی معتقد است: فعالیتی که در سال ۸۶ مشاهده شد مراحل قبل از تولد واقعی بورس کالا است و بورس کالای واقعی در سال ۸۷ متولد می‌شود؛ بنابراین با توجه به تنوع بیشتری که به لحاظ نوع و مقیاس در بورس کالا ایجاد شد در شش ماه دوم سال ۸۷ بورس کالا روی صندلی واقعی اثر بخش خود قرار می‌گیرد.
او تاکید کرد: باید این نکته را مد نظر قرار داد که ایجاد یک بازار رقابتی به عرضه عمومی و ملی نیاز داشته و لازمه توفیق بورس کالا نیز عزم عمومی و ملی و خواست همه مسوولان در بخش‌های سیاست‌گذاری، اجرایی و قانونگذاری و حتی نظام‌های پولی مالی و بیمه کشور است و در صورتی‌که این نگاه وجود داشته باشد بورس کالا جایگاه خود را به شایستگی پیدا می‌کند.
وی اضافه کرد: در صورتی که بخواهیم در کشور فضای رقابتی ایجاد شود پرچم این حرکت باید در دست بورس کالا باشد، زیرا در این مکان است که فضای معاملاتی مجموعه تولیدات و سرمایه‌گذاری‌ها فراهم می‌شود.
ملاحسین‌آقا در پایان تاکید کرد: بورس کالا جزو تشکل‌های زنده کشور بوده و باید فضایی ایجاد شود که رغبت بیشتری برای فعالیت پیدا کند.
وی در مورد رونق محصولات کشاورزی گفت: باید از وزارت جهاد کشاورزی برای توسعه معاملات این محصولات در بورس کالا سوال شود.