گزارش تحلیلی دنیایاقتصاد از وضعیت آهنآلات
ترس از بازار بیثبات آهن
گروه بورس کالا - نوسان قیمت آهنآلات در بازار غیررسمی طی یازده و نیم ماه گذشته حاکی از جو بیثبات در این بازار بوده که گاه موجب سردرگمی خریداران و تولیدکنندگان این محصولات شده است.
زهرا مسافر
گروه بورس کالا - نوسان قیمت آهنآلات در بازار غیررسمی طی یازده و نیم ماه گذشته حاکی از جو بیثبات در این بازار بوده که گاه موجب سردرگمی خریداران و تولیدکنندگان این محصولات شده است. طبق روال هر ساله نوک پیکان قیمت کالاها و محصولات در کشور ما با آغاز اسفندماه و نزدیک شدن به شروع سال جدید به سمت بالا صعود میکند و این امر به یک سنت در کشور تبدیل شده است.
در این میان، آهنآلات نیز مستثنی نیستند و همانطور که فعالان بازار طی ماههای اخیر پیشبینی کرده بودند رشد قیمتها از ابتدای اسفندماه دامن بازار آهن را نیز فراگرفته، به گونهای که از ابتدای ماه جاری روند قیمتها صعودی بوده است و این روند گویی همچنان ادامه خواهد داشت. افزایش قیمت مواد اولیه فولاد عامل مهم در رشد قیمتآهن در بازار داخلی است.
طی ماههای اخیر بازار آهن همواره دستخوش نوسانات زیادی بوده و این بازار تجربه زیادی در این زمینه داشته است. به گونهای که با آغاز سال ۸۶ قیمتها به ناگهان و به صورت حبابی رشد یافت، اما سپس براساس سیاستهای کنترلی دولت، این رشد مهار شد، اما همواره بازار آهنآلات با افت و خیز مواجه و کاملا بیانضباط بود و تجار همواره نگران موجهای سینوسی قیمتها بودند.
نوسان بازار آهن طی چند ماه از سال حاکی از عدم ثبات این بازار است، به طوری که بیاعتمادی مطلق را میتوانیم در این بازار شاهد باشیم و این امر به کرات موجب سردرگمی خریداران و تولیدکنندگان شده است و ترس از خرید و فروش انبوه از سوی مشتریان به دفعات دیده میشد. از این رو، ثبات این بازار عزم جدی از سوی دولت و بخشخصوصی را میطلبد تا در سال جدید دیگر شاهد چنین بیثباتی در این بازار نباشیم.
تولیدکنندگان فولاد رشد قیمت جهانی شمش فولاد از ۶۴۰دلار به ۶۷۰دلار، تغییر شرایط آب و هوایی و آغاز فصل ساختوساز در کشور و افزایش تقاضا را عامل اصلی روند صعودی قیمت آهنآلات میدانند و معتقدند هماکنون قیمتها و تقاضا به سمت واقعی شدن حرکت میکند، اما از نظم و ثبات فعلا خبری نیست. در حالی که هماکنون آهنگ قیمتآهن در بازار رسمی و به ویژه غیررسمی آهسته اما پیوسته است. اما بازار رسمی (بورس) آهن برای فرار از رشد قیمت محصولات فولادی در پی تدابیر ویژه از جمله کنترل حساب بانکی کارگزاریها است تا بتواند از افزایش کاذب قیمتها جلوگیری کند.
در حالی که در پی افزایش قیمت آهنآلات در بازار غیررسمی، تقاضا برای خرید این محصولات نسبت به بهمن ماه سال جاری با رشد مواجه شده است اما در هفته اخیر خریداران بزرگ آهن به دلیل باز گرداندن آرامش به بازار تا حدودی از خرید در بازار رسمی عقبنشینی کردند و این امر به کاهش حجم معاملات فولادی در بورس کالا منجر شد که تمام این شواهد دال بر ترس از عدم ثبات و تعادل در بازار رسمی و غیررسمی آهن کشور دارد.
بر اساس این گزارش، در اول اسفند ماه جاری میلگرد تولیدی عرضه شده از سوی بخشخصوصی و دولتی در بازار غیررسمی نسبت به پایان بهمن ماه سال جاری از ۲درصد رشد برخوردار بود. به گونهای که در این مدت میلگرد ۸ آجدار کلاف اهواز ۸/۱، میلگرد ۱۰ آجدار شاخه اردبیل و البرز ۲/۱ و ۸/۱، میلگرد ۱۲ تا ۱۶ آجدار نورد فولاد کرمانشاه ۲/۱، میلگرد سایز ۱۲ تا ۲۵ آجدار فولاد آذربایجان ۲/۲ و ۸/۱ و میلگرد ۸ و ۱۰ آجدار کلاف الیگودرز ۴/۲ و ۱/۳ و میلگرد ۱۶ آجدار شاخه آج ۳۴۰ و آج ۴۰۰ این کارخانه ۷/۳ درصد در هر کیلو رشد داشته است.
کماکان روند قیمت میلگرد طی نیمه نخست اسفندماه جاری ادامه داشت بهگونهای که میانگین رشد میلگرد در بازار غیررسمی در هر کیلو معادل ۶/۱، در ششم همین ماه ۲ و هفتم مدت یاد شده نیز ۲/۲درصد بوده است.
بنابراین گزارش، طی هفته نخست اسفندماه سال جاری قیمت میلگرد بازار غیررسمی به طور میانگین حدود ۲درصد رشد را در هر کیلو تجربه کرده است.
در هفته دوم ماه یادشده روند رو به رشد قیمت میلگرد در بازار غیررسمی همچنان ادامه داشت به طوری که در تاریخ هشتم شاهد ۹/۱، یازدهم ۷/۲، دوازدهم ۴/۱، سیزدهم ۵/۲ و چهاردهم اسفند ماه جاری ۲/۲درصد بود.
در هفته دوم اسفند ماه جاری رشد قیمت میلگرد از هفته نخست پیشی گرفت به طوری که در این مدت میلگرد بالغ بر ۲درصد رشد داشت.
تیرآهن نیز در نیمه نخست اسفند ماه جاری شاهد نوسان قیمت بود به گونهای که این نوسان بیشتر با رشد همراه بوده است. بر اساس این گزارش در اول اسفند ماه جاری سبد تیرآهن ریز نسبت به پایان بهمن ماه سالجاری با رشدی بین ۵ تا ۱۰هزار ریال روبهرو بود، اما در این روز سبد تیرآهن درشت (۲۲، ۲۴، ۲۷) بدون نوسان قیمت در بازار غیررسمی عرضه شد.
در روز چهارم اسفند ماه جاری رشد قیمت تیرآهن شتاب بیشتری به خود گرفت به گونهای که در این مدت سبد تیرآهن ریز (۱۴، ۱۶، ۱۸) با افزایش ۲۵هزار ریالی در هر شاخه و سبد تیرآهن درشت (۲۲، ۲۴ و ۲۷) به ترتیب با رشد ۲۰هزار ریالی، ۳۰هزار ریالی و ۴۰هزار ریالی در هر شاخه مواجه بود.
در پنجم ماه یاد شده هر شاخه تیرآهن ۱۴، ۱۶ و ۱۸ با رشدی معادل ۲۵هزار ریال و ۳۰هزار ریال و هر شاخه تیرآهن ۲۲، ۲۴ و ۲۷ با افزایش ۳۰هزار ریالی، ۲۰هزار ریالی و ۱۰۰هزار ریالی نسبت به روز قبل از آن در بازار غیررسمی مورد مبادله قرار گرفت.
ولی در روز پایانی هفته نخست اسفند ماه جاری سبد تیرآهن ریز و درشت با رشدی معادل ۳۰هزار ریالی تا ۲۴۰هزار ریال در هر شاخه روبهرو شد به طوری که در هشتم مدت یاد شده هر شاخه تیرآهن ۲۰ با ۲۴۰هزار ریال و هر شاخه تیرآهن ۲۷ با ۱۷۰هزار ریال افزایش بیشترین رشد قیمت را به خود اختصاص دادند.
در هفته دوم اسفند ماه سالجاری شتاب روند رو به رشد قیمت تیرآهن نسبت به هفته نخست کند شد به طوری که در یازدهم مدت یاد شده سبد تیرآهن ریز با افزایش ۲۰هزار ریالی، ۳۰هزار ریالی و ۵۵هزار ریالی و سبد تیرآهن درشت با رشد ۸۰هزار ریالی، ۵۵هزار ریالی و ۵۰هزار ریالی در بازارغیررسمی به فروش رسید.
اما در دوازدهم ماه جاری قیمت تیرآهن فروکش کرد به طوری که در این روز سبد تیرآهن ریز نسبت به روز قبل از آن با کاهش قیمت ۱۰هزار ریالی، ۴۰هزار ریالی و ۳۰هزار ریالی و هر شاخه تیرآهن ۲۴ و ۲۷ با افت قیمت ۲۰هزار ریالی در بازار غیررسمی عرضه شدند. طی روزهای ۱۳ و ۱۴ اسفند ماه جاری نیز قیمت تیرآهن با نوسان روبهرو بود به طوری که در روز سیزدهم به رغم رشد قیمت سبد تیرآهن ریز معادل ۲۰هزار ریال در هر شاخه اما در بقیه مقاطع تیرآهن شاهد عدم تغییر قیمت بودیم و حتی هر شاخه تیرآهن ۲۷ با افت ۲۰هزار ریالی عرضه شد.
در چهاردهم ماه یاد شده نوسان قیمت تیرآهن به حداقل رسید به طوری که در این روز هر شاخه تیرآهن ۱۴ با کاهش ۵هزار ریالی، اما هر شاخه تیرآهن ۲۰ و ۲۴ با افزایش قیمت ۲۰هزار ریالی مواجه شد و مابقی سایزها نیز بدون نوسان در بازار غیررسمی مورد مبادله قرار گرفتند.
این گزارش حاکی است در نیمه نخست اسفند ماه جاری آهنگ روند افزایشی قیمت میلگرد نسبت به تیرآهن همواره بیشتر بود.
ارسال نظر