در هفته گذشته فلزات غیرآهنی روند صعودی قدرتمند اخیر را ادامه دادند و قیمت مس و آلومینیوم به بالاترین سطح در ۲۱ ماه گذشته افزایش یافت. بازار فلزات برخلاف بازار سهام به اخبار نسبتا منفی اقتصادی در آمریکا واکنشی نشان نداد و توجه خود را بیشتر به کاهش موجودی‌ها و روند کلی صعودی قیمت کالاها معطوف داشت. همچنین برخی از معامله‌گران چنین استدلال کردند که با وجود آهسته شدن آهنگ رشد اقتصاد در غرب، رشد اقتصاد در آسیا فعلا در سطح مناسبی قرار دارد و تقاضا برای فلزات مناسب خواهد بود.

قیمت اکثر کالاها که شامل نفت، طلا، ذرت، گندم، کاکائو و قهوه است، با افزایش قابل توجه مواجه بوده است. تورم آمریکا در ۱۲ماه گذشته به ۳/۴درصد رسیده است و با توجه به شرایط رکودی تورمی کنونی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، جریان نقدینگی قابل توجهی را به کالاها اختصاص داده‌اند. جریان نقدینگی مثبتی که به ETFهای (صندوق‌هایی که در بورس معامله می‌شوند) کالا اختصاص داده شده است، در ماه ژانویه ۴/۳میلیارد دلار بوده است. این رقم تقریبا ۳برابر میانگین سال ۲۰۰۷ است. بانک Barclays میزان دارایی‌های ETFهایی را که در کالا سرمایه‌گذاری می‌کنند، ۴۰میلیارد دلار تخمین زده است. همچنین S&P انتظار دارد که در سال ۲۰۰۸ میزان دارایی صندوق‌هایی که براساس شاخص کالای S&PGSCI سرمایه‌گذاری می‌کنند با ۲۰درصد افزایش نسبت به سال قبل به ۱۰۰میلیارد دلار برسد.

کاهش تولید برخی از فلزات به دلیل توفان در چین و کمبود انرژی در آفریقای جنوبی و چین نیز انتظار کمبود در مورد مس و تاحدی آلومینیوم را افزایش داده است.

بانک Barclays روند قیمت مس را در نیمه اول سال به دلیل کمبود موجودی‌ها مناسب ارزیابی می‌کند. این بانک روند قیمت آلومینیوم را نیز مستحکم و روند قیمت نیکل را در اواسط سال به دلیل انتظار رشد تقاضا برای فولاد ضدزنگ صعودی ارزیابی می‌کند، اما تحلیل‌گر Barclays در مورد روند آتی قیمت روی به دلیل افزایش عرضه، چندان خوش‌بین نیست.

با توجه به رشد قیمت اخیر و اینکه برخی از فلزات از نظر تکنیکی در ناحیه overbought (افزایش قیمت بیش از حد) به سر می‌برند، بعید نیست که در هفته آینده قیمت‌ها کمی کاهش یابد یا حداقل در برخی موارد با شناسایی سود توسط معامله‌گران مواجه شویم.

مس

در هفته گذشته قیمت نقدی مس با ۷/۶درصد افزایش به ۸۳۲۲دلار رسید که به بالاترین سطح قیمت در ۲۱ماه گذشته رسیده است. موجودی‌های لندن با ۶درصد کاهش به ۱۴۱۶۰۰تن رسیدند. در روز پنج‌شنبه قیمت قرارداد ۳ماهه در نیویورک به ۸۵۵۷ دلار هم افزایش یافته بود، اما با افزایش ۶/۴درصدی موجودی‌های لندن در اواخر هفته (از ۱۳۵هزار تن به ۱۴۱۶۰۰تن) و همچنین افزایش قابل توجه ۱۴۰۰۰تنی موجودی‌های شانگهای به ۴۵۱۱۸تن، قیمت کمی کاهش یافت و در نهایت قیمت ۳ماهه در نیویورک در سطح ۸۴۴۳دلار بسته شد.

افزایش موجودی‌های شانگهای در دو هفته اخیر که تقریبا معادل نصف کاهش موجودی‌های لندن بوده است، معامله‌گران را تاحدی متعجب ساخت. ولی به دلیل توفان‌های شدید اخیر (که تولید برخی کارخانه‌ها را کاهش داده است) انتظار می‌رود که روند افزایش واردات به چین ادامه یابد.

بنابر آخرین آمارهای دولتی، واردات مس به چین در ماه ژانویه ۱۹درصد رشد کرد و از ۱۳۳۳۸۳تن در دسامبر به ۱۵۸۰۷۳تن رسید. حاشیه سود مناسب واردات و لغو مالیات ۲درصدی واردات از جمله عوامل موثر در افزایش واردات محسوب می‌شوند. روند موجودی‌های شانگهای درهفته‌‌های آتی بر قیمت مس موثر خواهد بود.

کاهش احتمالی موجودی‌های شانگهای نشان از سلامت تقاضای محلی خواهد داد. ولی در صورت افزایش قابل توجه موجودی‌های شانگهای، ممکن است روند صعودی قیمت مس تضعیف شود. باید در نظر داشت که تولید در برخی از کارخانجات در چین به دلایل جوی به حالت عادی بازنگشته است. همچنین براساس برخی گزارش‌ها، تحویل گاز به برخی کارخانه‌ها در شیلی کاهش یافته است که این امر ممکن است تولید را کاهش دهد.

همچنین طبق آخرین امار منتشر شده از سوی ICSG، بازار مس در ۱۱ماه اول سال ۲۰۰۷ با کمبود ۱۵۰هزار تن مواجه بوده است در حالی که در ۱۱ماه اول سال ۲۰۰۶ معادل ۱۰۴هزار تن مازاد وجود داشت. در ۱۱ماه اول سال ۲۰۰۷ ، تقاضا برای مس ۸/۶درصد رشد داشت. در چین رشد تقاضا ۳۷درصد و در کشورهای دیگر رشد تقاضا ۶/۱درصد بوده است. در سال‌های ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ شرکت‌های معدنی تولید مس با ۳/۸۷‌درصد ظرفیت مشغول به فعالیت بودند.

آلومینیوم

در هفته گذشته قیمت نقدی آلومینیوم با ۹/۱‌درصد افزایش به ۲۸۶۶دلار رسید موجودی‌های لندن با ۳/۰درصد کاهش به ۹۵۱هزار رسید و موجودی‌های شانگهای با ۳۳۹۲۸تن افزایش به ۱۵۳۲۰۷ تن رسید. بازار آلومینیوم هنوز تحت تاثیر اخبار مربوط به کاهش تولید در آفریقای جنوبی و تا حدی کاهش تولید در چین به دلیل کمبود برق و انرژی قرار دارد. به نظر می‌رسد که مشکلات کمبود شدید برق در ‌آفریقای جنوبی راه‌حل مناسبی در کوتاه‌ مدت ندارد. همچنین بر طبق گزارش‌های برخی روزنامه‌ها، در ایالت GUANGXI در جنوب چین، برق جیره‌بندی خواهد شد. در این منطقه کارخانه‌های تولید آلومینا و آلومینیوم مهمی وجود دارد. به دلیل مشکلات جوی و کمبود انرژی تولید در کارخانه‌های ذوب کاهش یافته است و قیمت آلومینا(ماده میانی که خوراک کارخانه‌های ذوب است) ۱۱درصد افت کرده و به ۳۹۵۰یوان برای هر تن رسیده است.

تحلیل‌گر بانک GPMorgan به دلیل وجود موجودی‌های کافی، در مورد افزایش قیمت آلومینیوم چندان خوش‌بین نیست و در مورد پایداری قیمت در حدود ۳۰۰۰دلار تردید دارد. اما در هفته گذشته قیمت به ۲۹۳۰دلار که بالاترین قیمت پس از ماه آوریل بود نیز رسید. همچنین آلومینیوم تنها فلزی است که در حال حاضر به حالت contango (قیمت ۱۵ماهه بالاتر از ۳ ماهه و قیمت ۳ ماهه بالاتر از قیمت نقد) به سر می‌برد. بسیاری از تحلیل‌گران روند ۲ سال آینده آلومینیوم را مثبت ارزیابی می‌کنند(افزایش تقاضا از سوی چین ممکن است در سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ این کشور را به واردکننده تبدیل سازد.)

همچنین بنابر گزارش سازمان بین‌الملل آلومینیوم، تولید آلومینیوم از ۳۰۸/۳‌میلیون تن در ماه دسامبر به ۲۳/۳میلیون تن در ژانویه کاهش یافته است. (۴/۲درصد)

روی

قیمت روی که اخیرا نسبتا ضعیف بوده است، در هفته گذشته با روند کلی مثبت مجموعه فلزات همراهی کرد و با ۱/۴درصد افزایش به ۲۴۵۱دلار برای هر تن رسید. موجودی‌های لندن با ۶/۲درصد افزایش به ۱۲۱۵۰۰تن و موجودی‌های شانگهای نیز با ۴۸۶۷تن افزایش به ۷۰۵۸۵ تن رسید. با وجود نزدیک‌شدن قیمت روی به ۲۶۵۰دلار، قیمت در این سطح با خط مقاومت نسبتا قدرتمندی مواجه است و شکستن این خط مقاومت مشکل به نظر می‌رسد. همانطور که درگزارش‌های قبل توضیح دادیم بسیاری از تحلیل‌گران (از جمله Barclays Bank) روند قیمت روی را به دلیل موجودی‌های جهانی قابل توجه، ضعیف‌تر از دیگر فلزات ارزیابی می‌کنند.

منبع: شرکت کارگزاری فلزات مفید