تشکیل کار گروه ویژه امکان سنجی برای پذیرش روغن نباتی

گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: با سپرده شدن تنظیم بازار روغن نباتی به بخش غیردولتی طبق توافق اخیر وزارت بازرگانی و انجمن صنفی کارخانجات روغن نباتی، زمینه امکان سنجی پذیرش این کالا خصوصا نوع خام آن در بورس کالا تقویت شده است. هر چند طبق قوانین فعلی بخش زیادی از روغن خام ساخته شده مشمول قیمت‌گذاری دولتی می‌شود، اما مقداری از آن که در بازار آزاد و به قیمت کارخانه عرضه می‌شود، قابلیت عرضه در بورس را دارد و به همین جهت است که طبق گفته ابوالحسن خلیلی، دبیر انجمن صنفی کارخانه‌های روغن نباتی در مذاکرات اخیر با وزارت بازرگانی بر ضرورت پیگیری این مهم در بورس و مقدماتی که باید مهیا شود، تاکید شده است.

خبرها نیز حاکی از رایزنی چند شرکت تولید‌کننده با مدیرعامل بورس کالا است که به گفته یک منبع آگاه، یکی از آنها که ۳۰درصد تولید روغن کشور را در اختیار دارد، مکاتباتی در این زمینه با بورس داشته است.

حسین خزلی خرازی، عضو هیات‌مدیره شرکت بورس کالا نیز با تاکید بر این که در صورت عرضه روغن در بورس از آن استقبال می‌کنیم، گفت: البته در جلسه اخیر هیات‌مدیره بورس کالا قرار بر این شد تا یک کار گروه کارشناسی روی این کالا کار کرده و استانداردها، درجه فسادپذیری و حجم مبادلات آن را بررسی کند، در نهایت اگر شرایط مثبت ارزیابی شد، این محصول را به هیات پذیرش و شورای بورس پیشنهاد دهیم.

در همین رابطه دبیر انجمن صنفی کارخانه‌های روغن نباتی با تاکید بر استقبال تولیدکنندگان این صنعت نسبت به عرضه محصول‌شان در بورس کالا گفت: تولیدکنندگان روغن از این که نظام شفافی مثل بورس تعیین کننده قیمت فروش محصولات‌شان باشد، شدیدا استقبال می‌کنند هر چند هنوز جلسه رسمی و خاصی با بورس در این خصوص نداشته‌ایم. وی در خصوص شرایط مورد نیاز برای ورود این کالا به بورس گفت: هر کالایی برای ورود به بورس شرایط خاص خود را دارد و این شرایط برای روغن ساخته شده کمی سخت‌تر است، چرا که بازار آن با تنوع محصول و تعدد مصرف‌کننده همراه است و این امر تطابق با شرایط بورس را برای روغن مشکل می‌کند.

وی میزان روغن مورد نیاز در بازار آزاد را که مشمول قیمت‌گذاری دولتی نیست ۶۰۰ تا ۷۰۰هزار تن در سال ذکر کرد و افزود: پذیرش روغن نباتی ساخته شده علاوه بر روغن خام بحث جدیدی است که اگر بورس دنبال آن باشد ما هم استقبال می‌کنیم.

عباس‌ بنازاده مدیر توسعه بورس نیز با بیان این مطلب که پس از اعلام وزارت بازرگانی در خصوص واگذاری بازار محصولات روغن نباتی به بخش خصوصی پذیرش این محصول را نیز به همراه زیره دنبال خواهیم کرد، افزود: روغن نباتی کالای استانداردی است که در صورت پذیرش، از سوی تولیدکنندگان استان‌های شمالی استقبال بیشتری را شاهد خواهیم بود.

وی نیاز کشور به روغن سالانه را یک میلیون و ۳۰۰هزار تن ذکر کرد که بخشی از آن که مشمول قیمت‌گذاری دولتی نمی‌شود را می‌توان در بورس مبادله کرد.