تولید «روی» دیگر ارزان نیست

گروه بورس کالا- روند کاهش قیمت سرب و روی در بازارهای جهانی که از چند ماه قبل آغاز شده، در حالی با سرعت بیشتری طی روزهای اخیر تداوم یافته است که علاوه‌بر ضررهای ناشی از این کاهش، به دلیل بروز اتفاق غیرمنتظره دیگری در کشور یعنی ریزش معدن انگوران، دسترسی تولیدکنندگان به مواد اولیه معدنی پرعیار عملا غیرممکن شده است که در نهایت، افزایش سرسام‌آور هزینه‌های تولید برای تولیدکنندگان سرب و روی را به دنبال داشته است؛ چراکه جهت تصفیه هرچه بهتر ناخالصی خاک خارج شده از معدن، کارخانه‌ها ناگزیرند از اسید سولفوریک بیشتری استفاده کنند که همین افزایش تقاضا در بازار، قیمت آن را با رشد سرسام آوری روبه‌رو کرده است. از این رو کارشناسان صنعت روی معتقدند اگر راه‌حلی برای این مشکل اندیشیده نشود، به زودی کارخانه‌های سرب و روی کشور با زیان شدید و وضعیت بحرانی روبه‌رو خواهند شد. به همین دلیل است که ابراهیم جمیلی، رییس هیات مدیره شرکت کالسیمین نیز با اشاره به کاهش قیمت‌های جهانی سرب و روی معتقد است، به‌رغم آنکه این کاهش خیلی بیشتر از پیش‌بینی‌های کارشناسان سرب و روی بوده است، مشکل حال حاضر شرکت‌های تولیدکننده، بالا رفتن قیمت تمام‌شده است. وی خاطرنشان می‌سازد: پیش‌بینی ما از قیمت سرب و روی حول و حوش ۳هزار دلار بود، اما متاسفانه این رقم به ۲هزار و ۵۰۰دلار هم رسیده که این امر ضرورت افزایش قدرت رقابت‌پذیری شرکت‌های ایرانی را در بازار جهانی شدت بخشیده است.

وی با اشاره به گران شدن مواد اولیه به افزایش ۳برابری قیمت اسید سولفوریک طی ۲ماه گذشته اشاره کرده و می‌‌افزاید: اگر دولت از این صنعت حمایت نکرده و اسید و خاک را با قیمت فعلی در اختیار کارخانه‌ها قرار دهد، قطعا تا چند ماه آینده شرکت‌های سرب و روی ورشکسته خواهند شد.

جمیلی خاطرنشان ساخت: متاسفانه روش قیمت‌گذاری مواد معدنی تحویلی به کارخانه‌ها به شدت غلط بوده و فشار زیادی در حال حاضر به آنها وارد می‌شود که شرکت‌های سرب و روی در نتیجه آن با خطر زیان‌آور شدن مواجه شده‌اند.

وی با تاکید بر ضرورت چگونگی قیمت‌گذاری و تحویل مواداولیه به افزایش چهار برابری نیاز کارخانه‌ها به اسیدسولفوریک اشاره کرد و گفت: متاسفانه در حالی که قیمت‌های جهانی کاهش یافته، شرکت‌های تولیدی با ۲مشکل دیگر یعنی افزایش میزان مصرف و افزایش قیمت اسید نیز روبه‌رو شده‌اند.

وی میزان اسیدسولفوریک مصرفی در حال حاضر برای هر کیلو خاک را ۴کیلو و ۷۰۰گرم عنوان کرد که این مقدار در گذشته ۷۰۰گرم بوده است.

مدیرعامل شرکت کالسیمین یادآور شد: شرکت‌های ایرانی بازار خود را به دست آورده‌اند و دولت باید آنها را برای حفظ این بازار کمک کند.

افزایش قیمت‌ها تا سال ۲۰۰۹ ادامه دارد در همین حال یکی دیگر از کارشناسان صنعت سرب و روی نیز با اشاره به افزایش شدید ناخالصی موجود در خاک استخراج شده از معدن انگوران گفت: عیار خاک معدن انگوران در گذشته ۲۸درصد بود، در حالی که این عیار در حال حاضر به ۱۲درصد رسیده است که این امر نه تنها مصرف اسیدسولفوریک، بلکه مصرف برق کارخانه‌ها را نیز افزایش داده است.

وی خاطرنشان ساخت: به همین دلیل کارخانه‌ها سرب و روی برای به دست آوردن خاک مورد نیاز خود به جای یک تن خاک در حال حاضر مجبورند ۵/۲تن خریداری کنند که علاوه بر هزینه خرید و برق هزینه حمل‌ونقل را نیز افزایش داده است.

وی درخصوص کاهش شدید قیمت محصول روی در بازارهای جهانی، پایین ماندن قیمت آنها را تا سال ۲۰۰۹ میلادی پیش‌بینی کرده و می‌افزاید: به دلیل افزایش ظرفیت تولید معادن در دنیا به احتمال زیاد تا سال ۲۰۰۹ سرب و روی با قیمت فعلی در بازار دادوستد خواهد شد.