بازار آهن را دریابید

آزاده حسینی

بازار آهن در شرایط فعلی به مرحله‌ای رسیده که آبستن یک حادثه است و درج یک خبر یا انتشار یک شایعه می‌تواند باعث بروز بحرانی شود که در ابتدای سال نیز با آن دست به گریبان بودیم. متن فوق گزیده‌ای از صحبت‌های یک واردکننده بزرگ آهن در کشور است. این وارد کننده بزرگ آهن، در ادامه این صحبت‌ها می‌گوید: در حال حاضر واردات آهن‌آلات (محصول نهایی) بخش‌خصوصی تقریبا به صفر رسیده و واردات دولتی‌ها هم آن قدر اندک است که قابل بیان نیست.

وی در خصوص دلایل توقف واردات گفت: علت عمده افت واردات و توقف ثبت سفارش‌ها در شرایط فعلی عدم صرفه واردات برای تجار و واردکنندگان است.

وی ادامه می‌دهد: در حال حاضر قیمت تیرآهن و میلگرد وارداتی ارزان‌تر از آنچه که در بازار وجود دارد، بنابراین تجار رغبتی به ثبت سفارش و واردات ندارند.

این تاجر آهن تاکید می‌کند: علاوه‌بر اختلاف نرخ بازار داخل و خارج در حال حاضر امکان استفاده از نوراینس نیز وجود ندارد و بانک‌ها به هیچ عنوان تسهیلات اعتباری به خریداران نمی‌دهند.

وی می‌افزاید: گواه این مطلب هم این موضوع است که هفته گذشته ۳۵هزار تن تیرآهن که به صورت یوزانس خریداری شده بود، از اسکله برگشت داده شد و بانک مورد نظر اعتبار لازم را پرداخت نکرد.

این واردکننده بزرگ با اشاره به اختلاف نرخ محصولات وارداتی و بازار داخل گفت: در حال حاضر میلگرد تولید داخل با میانگین نرخ ۷۵۰تومان در هر کیلو مبادله می‌شود؛ در حالی که نرخ محصول وارداتی چینی حدود هر کیلو ۷۰۰تومان مورد مبادله قرار می‌گیرد و در صورتی که هم‌اکنون به واردات میلگرد اقدام بکنیم در بهترین شرایط موجود نرخ تمام شده آن هر کیلو ۷۱۲تومان می‌شود که باز هم بالاتر از نرخ همین محصول در بازارهای داخلی است.

وی تاکید می‌کند: در مورد تیرآهن نیز وضع به همین منوال است و محصول وارداتی در حال حاضر در بازار داخلی با نرخ ۶۲۰ تا ۷۰۰تومان مبادله می‌شود. در حالی که واردات این محصول با نرخ ۷۱۰ به پایین امکان‌پذیر نیست و بدین ترتیب با پایین آمدن حاشیه، سود جذابیت واردات برای تجار از بین رفته که ادامه این وضعیت زنگ خطری برای دولت خواهد بود؛ چرا که ادامه این وضعیت مطمئنا باعث کاهش واردات و درنتیجه کمبود آهن در ماه‌های آتی خواهد بود.

وی اظهار داشت: متاسفانه به محض اینکه جو بازار به سمت بهبود می‌رود دولت با اعلام اخبار ضد و نقیض درخصوص واردات سعی در پایین آوردن نرخ‌های بازار می‌کند که این موضوع به هیچ وجه به نفع تولیدکنندگان و حتی مصرف‌کنندگان نیست. وی با اشاره به حجم سرمایه در گردش بازار فلزات می‌گوید: حجم سرمایه در گردش بخش تجاری بازار فلزات ۲ تا ۳هزار میلیارد تومان در سال است که در صورت بی‌اعتمادی تجار نسبت به بازار هر لحظه امکان خروج این سرمایه‌ها از بازار آهن وجود دارد و مطمئنا نخستین جایی که این سرمایه‌‌ها سرازیر می‌شوند، بخش مسکن و خرید و فروش زمین و ملک است.

وی می‌افزاید: خروج سرمایه‌ها از بخش آهن به هیچ‌وجه به نفع اقتصاد و درنهایت مردم نیست.