نگرانی از بازار فلزات
همانند چند هفته اخیر، در هفته گذشته نیز نگرانیها در مورد رشد اقتصاد جهان و مشکلات مربوط به بخش مسکن در ایالات متحده بازارهای مالی از جمله بازار فلزات را تحت تاثیر قرار دادند.
فلزات غیر آهنی
همانند چند هفته اخیر، در هفته گذشته نیز نگرانیها در مورد رشد اقتصاد جهان و مشکلات مربوط به بخش مسکن در ایالات متحده بازارهای مالی از جمله بازار فلزات را تحت تاثیر قرار دادند. اکثر آمارهای مالی منتشر شده در آمریکا و اروپا ضعیفتر از میزان مورد انتظار بودند و گزارش بانک مرکزی آمریکا در مورد انتظار کاهش رشد اقتصادی به کمتر از ۲درصد در سال ۲۰۰۸ در این کشور، بازارهای مالی را مجددا دچار نوسانات منفی کرد. همچنین انتشار خبر زیان شرکت Fannie Mae که ۴۰درصد بازار وام مسکن ۱۱تریلیون دلاری آمریکا را تضمین (و قسمتی را تامین) میکند، نوسانات منفی بازارهای سهام را در اواسط هفته تشدید کرد و تمایل معاملهگران برای گریز از ریسک، اکثر بازارهای مالی از جمله بازار فلزات را با کاهش قیمت شدید مواجه کرد. در اواخر هفته به دلیل کاهش شدید اخیر قیمتها و همچنین روند افزایشی قیمت سهام به دلیل فروش مناسب فروشگاهها در آغاز فصل خرید کریسمس، معاملهگران اقدام به short covering (خرید جبرانی پس از شرطبندی بر کاهش قیمت برای بستن و خارج شدن از قرارداد مربوطه) نمودند که قیمت فلزات را افزایش داد. ممکن است در چند هفته آینده اقدام به short covering توسط معاملهگران ادامه یابد، بنابراین ممکن است افزایش قیمتها از پایداری خوبی برخوردار نباشند. برای به وجود آمدن روند مثبت مناسب، لازم است که نگرانی در مورد افزایش موجودی فلزات و رشد اقتصاد جهان کاهش یابد.
مس
قیمت نقدی مس در بازار لندن در هفته گذشته با ۸/۲درصد کاهش به ۶۶۳۲دلار رسید. موجودیهای لندن هم روند صعودی چند هفته گذشته را ادامه داده و با ۷/۳درصد افزایش به ۱۸۶ هزار تن رسیدند. طی دوره معاملات قرارداد ۳ماهه به ۶۴۳۰ دلار هم رسیده بود. اما در نیویورک پس از اتمام معاملات بورس لندن قیمت به ۶۷۲۵ دلار برای هر تن افزایش یافت. به دلیل افزایش موجودیها، ممکن است روند نزولی ادامه یابد. اما قسمتی از کاهش تقاضا مربوط به رکود فصلی مصرف در نیمکره شمالی میشود.
افزایش قیمت بازار سهام در اواخر هفته و همچنین کاهش قابل توجه موجودیهای مس در شانگهای به بهبود روند قیمت مس در اواخر هفته کمک کرد. موجودیها در شانگهای با کاهش ۱۲۰۲۷ تنی به ۴۴۸۵۵ تن کاهش یافتند. احتمالا خرید توسط تجار و مصرفکنندگان چینی افزایش خواهد یافت. اما باید در نظر داشت که short covering از جمله مهمترین دلایل افزایش قیمت در روز جمعه بوده است. بنابراین، برای مستقر شدن روند صعودی پایدار، بازار باید با خریدهای بیشتر و دنباله دار همراه شود. به نظر میرسد که فعلا قیمت مس در سطح بالاتر از ۶۵۰۰دلار تثبیت شده باشد. خط retracement (بازگشت) ۵۰درصد رشد قیمت، به نسبت قله قیمتها در ماه می و فوریه، خط حمایت را در حدود ۶۷۰۰ تا ۶۸۰۰ دلار نشان میدهد. خط ۶/۷۸درصدط retracement، در سطح قیمت ۵۹۱۰ دلار قرار دارد.
اگر قیمت به سطوح بالا تر از میانگین متحرک قیمت ۲۱ روزه که ۷۲۰۲ دلار برسد، فشار نزولی کاهش مییابد.
همچنین به گزارش WMBS بازار مس در ۹ ماه اول سال میلادی با کمبود ۳۳۴هزار تن مواجه بوده است. طی این دوره، تقاضا با ۵درصد رشد نسبت به سال قبل به ۶/۱۳میلیون تن رسیده است. مصرف در چین نیز از ۶/۲میلیون تن در سال گذشته به ۶/۳میلیون تن افزایش یافته است. با وجود رشد مصرف در چین، اخیرا واردات مس به چین به دلیل افزایش تولید داخلی و نزول نرخ داخلی، کاهش یافته است. در ماه اکتبر واردات چین ۹۸۱۵۵ تن بوده است که کاهش ۳ تا ۴درصدی نسبت به ماه قبل نشان میدهد (ولی نسبت به اکتبر سال قبل افزایش ۴۴درصد).
آلومینیوم
فلز آلومینیوم که اخیرا از روند قیمت نسبتا مناسبی برخوردار بوده است، در هفته گذشته با کاهش قیمت ۲/۲درصدی به ۲۴۳۹ دلار برای هر تن رسید. موجودیهای LME آلومینیوم با افزایش ۲/۱درصدی به ۹۲۹ هزار تن افزایش یافتند. در اواخر هفته با وجود این که مس و دیگر فلزات روند افزایشی پیدا کرده بودند، آلومینیوم با کاهش قیمت مواجه بود. یکی از دلایل این پدیده، فسخ قراردادهای خرید آلومینیوم و فروش همزمان مس در آخر هفته بود.(این قراردادها اگر قیمت آلومینیوم افزایش و قیمت مس کاهش یابد، سود ایجاد میکنند).موجودیهای آلومینیوم در شانگهای با ۱۲۲۶ تن کاهش به ۱۰۳۰۹۵ تن رسیدند. همگام با تمهیدات چین برای کاهش رشد صنایع انرژیبر، صادرات آلومینیوم از چین پس از کاهش ۴/۱۱درصدی در ماه سپتامبر، در ماه اکتبر با کاهش ۴/۷درصدی به ۱۰۹۰۹۰ تن رسید.همچنین بنا بر گزارش WMBS در ۹ ماه اول سال میلادی جاری، بازار آلومینیوم با مازاد ۳۲۰ هزار تن مواجه بوده است. میزان مصرف ۸/۲۷میلیون تن و عرضه ۱/۲۸میلیون تن بوده است.
روی
در هفته گذشته قیمت نقدی روی با ۸/۱۰درصد کاهش به ۲۲۳۶ دلار رسید. طی دوره معاملات قیمت نقدی به کمتر از ۲۲۰۰ دلار هم کاهش یافته و به کمترین قیمت در ۲۰ ماه گذشته رسید.
موجودی روی در انبارهای بورس لندن با ۲/۱درصد کاهش به ۸۱۵۰۰ تن رسید، اما باید در نظر داشت که در حال حاضر موجودیهای لندن که چند سال پیش ۴۸درصد کل موجودیهای جهان را تشکیل میداد، اکنون کمتر از ۱۳درصد موجودیها است. موجودی انبارهای شانگهای هم با ۲۹۷ تن کاهش به ۴۰۸۸ تن رسید. روند ضعیف قیمت روی را میتوان به چندین عامل مرتبط دانست.
نکته اول این که، به دلیل افزایش استخراج از معادن فعلی و آغاز بهرهبرداری جدید از چند معدن، بهخصوص معدن San Cristobal در بولیوی، تحلیلگران انتظار دارند که بازار روی در سال آینده با مازاد قابل توجه مواجه باشد. پیشبینی مازاد سال ۲۰۰۸ بنا بر تخمین موسسات Macquarie ،ABN ،CRU ،ILZS به ترتیب ۳۵۰ هزار تن، ۴۰۰ هزار تن، ۵۰۰ هزار تن و ۲۵۰ هزار تن میباشد. البته ممکن است بهرهبرداری کامل از معدن San Cristobal با تعویق مواجه شود.
نکته دوم به عرضه و تقاضا در بازار چین و همچنین افزایش مالیات صادرات چین ( برای روی با خلوص بالا) در سال آینده مربوط میشود و این که قبل از موعد مقرر، معاملهگران اقدام به فروش کردهاند که این خود بازار را با مازاد عرضه مواجه میسازد. در هفته گذشته برخی از قراردادهای روی در بازار شانگهای برای ۳ روز متوالی با حداکثر کاهش ممکن مواجه شد. پس از افزایش میزان حداکثر کاهش از ۴درصد به ۱۳درصد، حجم بازار به تعادل بهتری رسید، ولی به دلایل تکنیکی کاهش قیمت شدید رخ داد.
همچنین بنا بر گزارش WMBS، بازار مس در ۹ ماه اول سال میلادی جاری با مازاد ۵۰ هزار تنی مواجه بوده است. میزان تولید در طی این دوره ۳۲۷/۸میلیون تن بوده است که ۵۳۴ هزار تن بیشتر از سال گذشته است. در طی این دوره مصرف ۲۳۴ هزار تن افزایش یافته است.
سرب
در هفته گذشته قیمت سرب با ۹/۱۳درصد کاهش به ۲۹۱۱ دلار رسید. موجودیهای لندن با ۵/۰درصد افزایش به ۴۳ هزار تن افزایش یافت. در حال حاضر موجودیهای لندن در سطح بسیار پایینی قرار دارد و قیمت در مقیاس تاریخی بسیار بالا میباشد. در چنین شرایطی، نوسانات شدید قیمت غیرمنتظره نمیباشد.
WMBS بازار سرب در ۹ ماه اول سال را با کمبود ۱۳۶۰۰۰ تن مواجه دیده است که از کمبود ۶۳۰۰۰ تن در طی همین دوره در سال ۲۰۰۶ بیشتر است.
نیکل
قیمت نیکل در هفته گذشته با ۹/۸درصد کاهش به ۲۸۴۷۵ دلار رسید. موجودیهای نیکل با ۳/۵درصد افزایش به ۴۳۶۰۰ تن افزایش یافتهاند. به گزارش WMBS بازار در ۹ ماه اول سال با کمی مازاد مواجه بوده است.
منبع: شرکت کارگزاری فلزات مفید
ارسال نظر