دستور دولتی برای بورس کالا ؟

زهرا مسافر

شایعات بازار حاکی است که وزارت بازرگانی با کنترل روی کارگزاران بورس کالا به طور دستوری قیمت‌آهن را پایین آورده است و به گروهی از کارگزاران گفته است تا قیمت‌ها را بیش از حد در بورس کالا بالا نبرند. با افزایش قیمت فولاد در بازارهای جهانی و به دنبال آن رشد قیمت آهن در داخل، نظارت ویژه دولت بر بورس کالا آغاز شده است.

بنابراین گزارش در این میان وزارت بازرگانی رسما طی گفت‌و‌گویی اعلام کرد که جلوی گرانی آهن را با اجرای سیاست‌های منسجم در بازار آهن‌آلات خواهد گرفت و این وزارت‌خانه با نظارت و کنترل در بورس کالا، بازارآهن را به طور جدی تحت کنترل قرار داده است.

براساس اعلام وزارت بازرگانی، واردات فولاد در نیمه نخست سال جاری با رشد ۲۵درصد رو‌به‌رو بود. این در حالی است که این روند در نیمه دوم سال کند شده است.

حال این شبهه در بین بازار و فعالان آهن مطرح است که آیا کنترل دستوری قیمت از سوی دولت مغایر اقتصاد آزاد نیست و اینکه کندی واردات در نیمه دوم امسال تا چه اندازه بر قیمت آهن‌آلات در سال آینده تاثیرگذار خواهد بود که در این خصوص گفت‌و‌گوی «دنیای‌اقتصاد» با یکی از کارگزاران بورس کالا را می‌خوانید.

مدیرعامل شرکت کارگزاری فولاد مبنا گفت: معمولا در بورس، قیمت محصولات بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین می‌شود و تاکنون کنترل قیمت‌ها به صورت دستوری نبوده است.

محمدحسین دیده‌ور افزود: اینکه محصولات به پایین‌ترین سطح قیمت در بازار عرضه شود، بسیار ایده‌آل است؛ اما باید تمامی جوانب امر برای تعیین قیمت‌ها سنجیده شود.

به گفته وی برآورد هزینه‌های تمام‌شده، مسائل فنی، قیمت‌های بین‌المللی آهن‌آلات، در نهایت موجب اعلام قیمت از سوی تولید‌کنندگان بزرگ داخلی از جمله ذوب‌آهن اصفهان و فولاد مبارکه می‌شود که البته تا حدودی به وضعیت بازار بستگی دارد.

مدیرعامل شرکت کارگزاری فولاد مبنا تصریح کرد: در زمانی که بازار با افزایش تقاضای محصولات فولادی روبه‌رو می‌شود، افزایش قیمت‌ها اجتناب‌ناپذیر است؛ اما هم‌اکنون شاهد بازاری آرام هستیم.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر به علت تعامل خوب سازمان بورس با تالار فلزی، آرامش بر بازار آهن‌آلات حاکم است و هیچ‌گونه مشکلی احساس نمی‌شود.

دیده‌ور با اشاره به اینکه واردات آهن‌آلات به کشور به سطح قابل قبولی رسیده است، گفت: هم‌‌اکنون شاید قیمت این محصولات بالا باشد؛ اما نسبت به قیمت‌های بین‌المللی به طور میانگین مناسب است.

وی افزود: در حالی که ماده اولیه وارداتی در هر تن بین ۵۹۵ تا ۶۰۰تومان وارد کشور می‌شود، با احتساب هزینه تولید و... قیمت هر کیلو میلگرد بین ۷۳۰ تا ۷۴۰تومان متعادل است و نمی‌توان به قیمت‌های پایین‌تری در بازار عرضه کرد؛ زیرا دیگر توجیه اقتصادی نخواهد داشت، مگر اینکه دولت روی آن یارانه بپردازد.

مدیرعامل شرکت کارگزاری فولاد مبنا درخصوص روند کاهش واردات فولاد در نیمه دوم امسال و تاثیر آن بر قیمت سال آینده تصریح کرد: تا زمانی که توازن بین عرضه و تقاضا در کشور برقرار نشود، چالش در این زمینه وجود خواهد داشت.

وی به ایجاد بانک اطلاعاتی جامع فولاد در کشور تاکید و خاطرنشان کرد: تا زمانی که مرجع خاصی به صورت مستند میزان مصرف واقعی فولاد در کشور را تعیین و اعلام نکند، با چالش عدم تعادل میان عرضه و تقاضا روبه‌رو خواهیم بود.