مخالفت بورس با رشد قیمتها در رینگ پتروشیمی
پلیمرها متاثر از قیمت جهانی یا گاز؟
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: در شرایطی روز گذشته خبرهایی در خصوص افزایش قیمت پایه اکثر محصولات پلیمری در بازار انتشار یافت که برخی از آگاهان بازار معتقدند؛ این افزایش قیمتها متاثر از اعلام نرخهای جدید گاز مصرفی مجتمعها بوده است. گرچه برخی دیگر از فعالان بازار این موضوع را رد کرده و میگویند: قیمت برخی از محصولات پلیمری در بازارهای جهانی رشد داشته و به تبع بازار داخل هم با رشد قیمتها مواجه میشود. البته این رشد پایه قیمتها گویا هنوز از سوی بورس کالا مورد تایید قرار نگرفته است، اما آگاهان بازار میگویند: اکثر محصولات پلیمری برای عرضه در روز سه شنبه هفته جاری ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان افزایش قیمت داشته اند. این در حالی است که موضوع افزایش قیمت گاز مصرفی پتروشیمیها هم در روزهای اخیر موضوعی بوده که نگرانی فعالان این حوزه را برانگیخته است.
با این حال روز گذشته معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت گفت: تاکنون هیچگونه مصوبهای از سوی دولت مبنی بر افزایش قیمت خوراک گاز شرکتهای پتروشیمی ابلاغ نشده است. محسن خجسته اظهار کرد: مصوبه افزایش قیمت گاز واحدهای پتروشیمی از سوی ستاد هدفمندی یارانهها و هیات دولت ابلاغ میشود و تاکنون هیچ گونه مصوبهای در این زمینه به وزارت نفت ابلاغ نشده است. وی در ادامه گفته: بررسی و تصمیمگیری درباره قیمت خوراک پتروشیمیها و نحوه محاسبه آن در وزارت نفت نهایی شده است و پس از تایید دولت تصمیم نهایی درباره نحوه محاسبه نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی اعلام خواهد کرد.
با این حال بازار در مقابل اخبار جایگزینی ارز مرجع با مبادلهای و همچنین نرخ جدید گاز مصرفی پتروشیمیها که ۳۲۰ تومان در هر مترمکعب اعلام شده است، واکنش نشان داده و بیشتر فعالان این حوزه هم احتمال میدهند که باید در بازار پتروشیمی در انتظار جهش قیمتها باشیم.
در همین حال روز گذشته بازار ارز هم روند مثبت خود را دنبال کرد و به این ترتیب اطمینان معامله گران را به رشد قیمتها افزایش داد. این در حالی است که بازار داخل هم متاثر از این خبرها، واکنش نشان داده و در نتیجه بیشتر محصولات پلیمری با رشدی معادل ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان در هر کیلو مواجه شدند.
گر چه اعلام نرخها از سوی معاملهگران روز گذشته با تردید انجام میشد، اما عدهای از تاجران این موضوع را معمولی میدانند و معتقدند؛ شایعه افزایش قیمت پایه محصولات پلیمری توانست بازار را با تب و تاب همراه کند، به طوری که نرخهای اعلامی از سوی بسیاری از بازاریان با یکدیگر متفاوت بود.
البته بیشتر معامله گران در این روز به افزایش خریدها با وجود اعلام قیمتهایی لحظهای از سوی تاجران اشاره کرده و میگویند: معمولا هنگامی که روند قیمتها افزایشی میشود، معامله گران بیشتری برای خرید از خود رغبت نشان میدهند. علاوه بر این گروهی از معامله گران معتقدند؛ اگر افزایش قیمتهای پایه در این روز مورد قبول قرار گیرد و در روزسهشنبه اعمال شود، باید در انتظار رشد بیشتر قیمتها باشیم.
این در حالی است که افزایش قیمت پایه برخی از محصولات پلیمری برای عرضه در روزسهشنبه از سوی بازرگانی پتروشیمی به برخی از کارگزاریها اعلام شده است. در میان این کالاها پلیاستایرن معمولی، مقاوم و انبساطی، همچنین گریدهای متفاوت پلیاتیلن سبک و پلیاتیلن ترفتالات دیده میشود.
البته برخی از کارشناسان بازار پتروشیمی میگویند: پیشتر افزایش قیمت محصولات پلیمری و جایگزینی ارز مرجع با مبادلهای صورت گرفته بود و از این رو در حال حاضر محصولات پتروشیمیایی در بورس کالا هر هفته با قیمتهای جهانی و ارز مبادلهای محاسبه شده و در اختیار خریداران قرار میگیرد، به همین دلیل افزایش دوباره قیمتها اگر با دلیلی غیر از افزایش قیمت جهانی آنها رخ دهد، منطقی به نظر نمیرسد؛ چرا که تمامی مجتمعهای پتروشیمی از خوراک گاز استفاده نمی کنند و در نتیجه افزایش قیمت مجتمعهایی که از خوراک مایع استفاده میکنند، غیرمنطقی است.
پویان دارابی، مدیر معاملات کالایی کارگزاری آتی ساز بازار میگوید: تغییر هفتگی قیمتها با توجه به نرخ جهانی آنها کاری درست و منطقی به نظر میرسد؛ چرا که در بازارهای جهانی و داخلی همواره قیمتها شناور بوده و متغیر است و منطقی به نظر میرسد که قیمتها در بورس نیز با تغییر قیمتهای جهانی در بازار با تغییر روبه رو شود. به گفته وی، عدم تغییر نرخها در بورس کالا میتواند نقش واسطهها را پررنگتر کند؛ چرا که این گروه قیمتهای جهانی را رصد کرده و با اطمینان از رشد قیمتها، برای خرید از بورس کالا اقدام میکنند و در نتیجه سودهای کلانی به دست میآورند، پس منطقی به نظر میرسد که قیمتها در هر هفته براساس نرخ جهانی تغییر یابد.
ارسال نظر