تحلیل
بازخوانی دلایل رشد قیمت فولاد
به نظر کارشناسان افزایش قیمت بیلت ناشی از چند مساله است:
گروه بورس کالا - بازارهای فولادی این هفته را در شرایطی آغاز خواهند کرد که هفته گذشته قیمتها در همه بازارها به خصوص شمش و محصولات تخت رو به افزایش بود.
به نظر کارشناسان افزایش قیمت بیلت ناشی از چند مساله است: ۱- روند نزولی واردات بیلت از ماه مهر به بعد.
بر اساس گزارشها واردات ماه مهر که نزدیک به ۴۷۰ هزار تن بود در ماه آذر به ۱۹۰ هزار تن رسید.
این در حالی است که حجم عرضه شمش که در ماه مهر در بورس کالای تهران ۱۵۳ هزار تن بوده در ماه آبان ۷۷ هزار تن و در ماه آذر دوباره به ۱۵۳ هزار تن بازگشته است.
در واقع حجم کل عرضه شمش در ماه مهر بیش از ۶۲۲ هزار تن بوده، در ماه آبان ۴۵۶ هزار تن و در ماه آذر ۳۴۴ هزار تن بوده است.
اکثر دستاندرکاران پیشبینی میکنند این روند تنزل عرضه بهخصوص از سمت واردات ادامه یابد.
۲- افزایش قیمت مقاطع
۳- افزایش قیمت بیلت در بازارهای جهانی که این افزایش قیمت از یکسو پدیده فصلی است از طرف دیگر به علت بالا رفتن قیمت قراضه.
این روند احتمالا تا هفته اول فوریه ادامه مییابد و شنیده شده که یک محموله بیلت با پرداخت نقدی در قیمت ۵۴۵ دلار (سیافآر بندر انزلی) خریداری شده. فروشندههای سیآیاس به دنبال قیمت ۵۶۰ تا ۵۶۵ دلار تحویل بنادر شمالی ایران برای هفتههای بعد هستند.
یکی از دلایل اصلی عدم عرضه بیلت از طرف فروشندههای داخلی بالا رفتن قیمت در خارج از ایران است؛ چرا که با محدودیتهای فعلی امکان جایگزینی بیلت با نرخهای فعلی نیست.
۴- سخت شدن روند واردات بیلت. همین امر بخش عمدهای از واردکنندهها را دل زده کرده و تمایل کمتری به واردات بیلت نشان میدهند اما این امر در جای خود نقطه مثبتی است؛ چرا که کارخانههای داخلی فرصتی برای افزایش تولید پیدا میکنند ضمن آنکه طرحهای تولید بیلت در پروژههای ارفع، سیرجان و چادرملو در حال اجراست. گفته میشود تا سال آینده حداقل ۲ میلیون تن به ظرفیت بیلت کشور اضافه خواهد شد.
بازار مقاطع
برخلاف هفتههای قبل که ذهنیت بازار نسبت به خرید منفی بود هفته گذشته نگاه بازار برای خرید مثبت شد. واقعیت این است که نزدیک به ۴ ماه قیمتها نزولی بود و در طول یک ماه گذشته با ثبات نسبی قیمت مقاطع، انبارها از موجودی خالی شده است.
اکثر دستاندرکاران به این نتیجه رسیدهاند که قیمت پایه فروش در بورس حداقل قیمت است و احتمال پایین آمدن آن نیست.
این مساله باعث شد تا هفته گذشته از روز دوشنبه به بعد بازار مقاطع جان تازهای بگیرد و قیمتها صعودی شود. بخشی از مقاطع به آدرس مصرفکنندههای نهایی حمل شد و نزدیک به ۶۰ درصد از خریدها به سمت انبارها رفت با این حال تجار با احتیاط عمل میکردند و سعی میکردند که خریدهای خود را در حداقل آن انجام دهند.
انتظار افزایش قیمت در ماه بهمن و اسفند معمولا تقاضای خوبی را برای کارخانهها ایجاد میکند و عدهای از دستاندرکاران پیشبینی میکنند این روند ادامه یابد و قیمت پایه میلگرد از مرز ۱۸۰۰ تومان در مبادی بالاتر برود. با توجه به وضعیت موجود شمش، این پیشبینی بعید نیست که درست باشد.
نباید فراموش کرد که در خلال ۲۰ روز اول دی ماه بیش از ۱۳۸ هزار تن میلگرد و نزدیک به ۸۰ هزار تن تیرآهن به فروش رفته است. این جدا از فروشهایی است که خارج از بورس توسط کارخانهها صورت میگیرد. با این حال فضای احتیاط به شدت بر بازار حاکم است چون هیچکس نمیتواند پیشبینی دقیقی از روند قیمتها داشته باشد. معمولا در چنین شرایطی آنهایی که با احتیاط عمل میکنند برنده هستند.
بازار محصولات تخت
طی هفته گذشته بازار ورق هم فرازونشیب زیادی داشت.از یک ماه قبل که قیمت پروفیل پیویسی بالا رفته پروفیلهای آهنی بخشی از سهم بازار آنها را گرفتهاند در نتیجه تقاضا برای این کالا افزایش یافته از سوی دیگر بالا رفتن قیمت بیلت و مقاطع باعث شده که مصرف چهارچوبهای فلزی به عنوان بخشی از جانشین مقاطع بالا برود.در حالی که روند عرضه رو به نزول بوده، از سوی دیگر قیمت این کالا از اول ژانویه حدود ۲۰ دلار افزایش یافته، با ادامه محدودیت عرضه بالا رفتن قیمت کاملا طبیعی است. دیگر اقلام ورق گرم در هفته گذشته صعودی بود. ورقهای فولاد مبارکه در هفته گذشته تا ۱۰ تومان بالاتر هر کیلو پیشنهاد میشد و میانگین قیمت برای ضخامتهای ۸ تا ۱۲ میلیمتر رول در اصفهان از ۱۶۳۰ تومان هر کیلو روی تریلی با مالیات ارزش افزوده فراتر رفت. پیشبینی میشود با محدودیت عرضه از طرف مبارکه قیمتها در بازار بالا رفته و این به مبارکه اجازه خواهد داد حجم فروش خود در بورس را برای هفتههای آینده افزایش دهد.
روند عرضه مبارکه در ماه آذر با نزدیک به ۴۰ هزار تن افزایش نسبت به آبان به بیش از ۳۰۸ هزار تن رسیده است اما در ۲۰ روز اول دی ماه حجم فروش این کارخانه در بورس ۲۰۸ هزار تن بوده است.
از آنجا که بازار در هفتههای قبل با بینظمی عرضه کالا از طرف اکسین روبهرو بود واکنش سریعی نسبت به این افزایش قیمت نشان داد. کاهش عرضه ورق گرم وارداتی برای ضخامت زیر ۳۰ میلیمتر در بازار کاملا محسوس است و این امر به افزایش قیمت ورق گرم کمک کرده است.بازار ورق سرد در هفته گذشته بین کیلویی ۱۰ تا ۳۰ تومان افزایش قیمت داشت. دو عامل این افزایش قیمت را توجیه می کند محدودیت واردات و امیدواری به بهبود بازار که در واقع نوسان فصلی است. ورق گالوانیزه در هفته گذشته با ثبات قیمت روبهرو بود که ناشی از ثبات تقاضاست بهرغم آنکه عرضه این کالا از طرف مبارکه دی ماه افزایشی حدود ۱۰۰۰ تن نسبت به آذر نشان میدهد.
ارسال نظر