گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: طی هفته گذشته تعطیلی دو روزه تهران باعث شد تا معاملات محصولات فولادی در بورس کالای ایران به پایان هفته موکول شود و این تاخیر به همراه دیگر عوامل موجود در بازار تقاضاهای هیجانی به بازار فولاد را بالا برد و میانگین قیمت آهن آلات را با رشد مواجه کرد.

به این ترتیب میلگردی که تا روز دوشنبه با قیمت ۱۷۷۰ تومان در بازار معامله می شد به یکباره و تنها طی دو روز به ۱۷۹۰ تومان رسید. تیرآهن هم به دلیل بازارسازی‌های زیاد و محدود بودن موجودی انبارهای بازار و همچنین به دلیل رقابت سرسختانه خریداران در عرضه‌های روز چهارشنبه ذوب آهن در بورس، با سرعت بیشتری روند گرانی قیمت را در پیش گرفت.
به این ترتیب سایز نرمال تیرآهن طی دو روز معاملاتی (سه شنبه و چهارشنبه) 7 هزار تومان رشد کرد اما سایزهای سنگین آن به دلیل عرضه کمی که در بازار دارد تا 50 هزار تومان در هر شاخه افزایش یافت.
به گفته معامله‌گران محصولات فولادی اگرچه موج افزایش قیمت در این دو روز هم در بورس و هم در معاملات بازار آزاد دیده شد، اما در هر صورت نوسان قیمت میلگرد همچنان با احتیاط است و به نظر می‌رسد که معامله‌گران از ایجاد التهاب در بازار به شدت خودداری می‌کنند.
در این میان تنها موضوعی که وجود دارد بحث کمبود تیرآهن در بازار با توجه به میزان تقاضا است که باعث شده قدرت بازارسازی تجار افزایش پیدا کرده و انحصار تولید آن در کشور به نفع نوسان گیران باشد.
البته رشد قیمت شمش وارداتی از ۱۵۵۰ تومان تا ۱۶۴۰ تومان هم یکی دیگر از موضوعات مهم هفته گذشته بود به طوری که بسیاری از معامله گران از شنیدن قیمت‌های پیشنهادی این کالا ابراز تعجب می‌کردند. البته مهم‌تر از بحث‌های قیمتی، موضوع کمبود کالای پیشنهادی در بنادر شمالی کشور است به طوری که به گفته معامله‌گران حجم کالاهای پیشنهادی و ورودی به بندر انزلی بسیار محدود شده و این موضوع تا حدودی هم در قیمت‌های محموله‌های این منطقه و هم در قیمت‌های شمش بندر امام تاثیر زیادی داشته است.
رشد 100 تومانی قیمت قراضه را در طول یک هفته نیز باید مورد توجه قرار داد که نگرانی از رشد قیمت تمام شده را برای فولادسازان در ماه‌های آینده به وجود آورده است.
در نتیجه برای بسیاری از معامله‌گران بازار این موضوع در‌هاله‌ای از ابهام قرار دارد که اگر در پایان سال تقاضاهای عمده و عمرانی برای محصولات فولادی وارد بازار نشود برای تولیدکننده‌ها فروش با چه قیمتی به صرفه خواهد بود.
در همین حال موضوع مواد اولیه از یک جنبه دیگری هم اهمیت پیدا کرد و آن داغ شدن بحث‌های کارشناسی پیرامون موضوع فروش مواداولیه به واحدهای فولادی و عدم فروش کالاهای تولید شده از آنها در بورس بود.
یکی از دلایل اصلی مطرح شدن این موضوع این است که طی دو هفته اخیر و به دنبال کاهش واردات برخی سایزهای ورق که تولید آن در داخل محدودتر است، برخی واحدهای بخش خصوصی اقدام به عرضه این کالا‌ها با قیمت‌هایی کردند که ۳۰ تومان پایین‌تر از نوع وارداتی آن بود، اما از آنجا که اسلبی که این کالاها از آنها تولید شده با قیمت‌های بسیار نازل به تولیدکننده‌ها ارائه می‌شود، سود زیادی را در ظاهر نشان می‌دهد به خصوص که این عرضه‌ها در بازار آزاد و نه در بورس انجام می‌شود و در مجموع باعث اعتراض فعالان و کارشناسان بازار شده و حتی در این میان لزوم ورود وزارت صنایع و سازمان حمایت نیز مطرح می‌شود.
اما این مباحث از سوی دیگر توجه بازار را به سمت فروش شمش در بورس به نوردی‌ها و الزام به این که باید فروش محصول کارخانه‌هایی که از بورس شمش دریافت می‌کنند، دوباره به طور جدی مورد ارزیابی قرار گیرد معطوف کرد، چرا که همچنان بخش قابل توجهی از کالاهای تولید شده از این شمش‌ها هنوز در بورس عرضه نمی‌شود و با وجود هشدارهای بورس کالا همچنان فروش شمش به برخی واحدها انجام می‌شود در حالی که خبری از عرضه محصولاتشان نیست.
پیش‌بینی‌هایی برای این هفته
با توجه به تعطیلی روز شنبه برخی از معامله‌گران احتمال می‌دهند بازار تا روز دوشنبه همچنان با روند ثابتی به کار خود ادامه دهد، اما در صورتی که تقاضا برای عرضه‌های بورس بالا باشد احتمال رشد قیمت‌ها در بازار نیز وجود دارد.
در همین حال همچنان موضوع احتیاط و لزوم ثبات نسبی بازار وجود دارد، چرا که به نظر بسیاری از تجار تنها در صورتی که ثبات تا حدودی برقرار باشد و قیمت‌ها چه در جهت افزایش و چه کاهش نوسان شدیدی نداشته باشد، تقاضاهای ترسیده به بازار برمی‌گردد و رونق معاملات تضمین می‌شود.