گروه بورس کالا- منیژه حیاتی: خریدهای تجاری که بیشتر با هدف انتقال به انبارها انجام می‌گیرد روز گذشته باعث شد تا قیمت مقاطع و شمش فولاد دوباره با رشد مواجه شود.

بر اساس این گزارش نرخ پیشنهادی بخش خصوصی در بخش فروش میلگرد ۱۰ تومان رشد داشت و در نهایت ۱۷۷۰ تومان معامله شد، اما محصول ذوب آهن به ۱۷۸۰ تومان هم رسید. قیمت شمش وارداتی در بنادر جنوبی ۱۵۸۰ تومان و در بنادر شمالی هم قیمت این کالا ۱۵۹۵ تا ۱۶۰۰ تومان پیشنهاد می‌شد البته گفته می‌شود محموله‌هایی هم با نرخ ۱۶۱۰ تومان فروخته شده که این روند نشان‌دهنده کوتاه آمدن خریداران در برابر گرایش بازار است.

شمش داخلی دیروز در محدوده ۱۵۷۰ تومان توسط تجار فروخته می‌شد هر چند که گفته می‌شود با برگشت سرمایه‌گذاران و خریداران به معاملات بازار آهن، برخی از فروشنده‌ها از این جو استفاده کرده و هم در مورد میلگرد و هم در مورد شمش قیمت‌های متناقضی اعلام می‌کردند.

البته در عین حال به نظر می‌رسد بازار نسبت به شرایط آگاه‌تر است و احتیاط می‌کند؛ چرا که خریداران دیروز هم قیمت‌های متناقض اعلام شده را قبول نکردند و به همین دلیل نوسان میلگرد در محدوده ۱۰ تومان باقی ماند. به نظر معامله‌گران در حال حاضر یکی از مشکلات اصلی بازار فولاد متناقض بودن آمارها و ارقام اعلامی است که نتیجه آن متناقض شدن قیمت پیشنهادی در بازار است؛ چرا که هر شخصی بر اساس تحلیل خود قیمت اعلام می‌کند.

خریدهای تجاری به بازار برگشتند

اما واقعیت بازار این است که در روزهای اخیر معاملات بازار فولاد بیشتر به صورت خریدهای تجاری است و به آدرس انبارها بوده و گفته می‌شود بیشتر تجار در حال حاضر به دنبال بالا بردن موجودی انبارهایی هستند که در ماه‌های اخیر خالی شده است.

البته این به معنی بالا رفتن تقاضا در حجم بسیار بالا نیست، بلکه تقاضاهای خرید تا حدودی افزایش داشته، اما شرایط بازار دچار التهاب نیست و روند قیمت‌ها و تقاضا همچنان در برابر میزان تقاضا محدود است.

از این رو نوسان قیمت ارز و رشد قیمت‌ها در بازار کالاهای دیگر از عوامل روند رو به رشد قیمت شمش و مقاطع فولادی بوده و این افزایش تقاضا ارتباط زیادی با رشد تقاضای مصرفی ندارد البته برخی از معامله‌گران معتقدند دی ماه همیشه زمان خوبی برای پر کردن انبارهای خالی است و تجار در این زمان معمولا وارد بازار می‌شوند از این رو این تقاضاهایی که در بازار به وجود آمده و رشد قیمت‌ها، نتیجه همین جو است و نمی‌توان همه آن را تاثیر شرایط روانی دانست.

البته در ساعات میانی روز تا پایان ساعت اداری بازار تا حدودی آرام‌تر شد، اما برخلاف این جو، برخی فروشنده‌ها در ساعات پایانی روز قیمت عرضه شمش را برای معاملات امروز (سه‌شنبه) بالاتر اعلام کردند تا جایی که نرخ پیشنهادی تا ۱۶۳۰ تومان هم مطرح شد البته تجار بازار بعید می‌دانند که بالاتر از ۱۶۲۰ تومان معامله شود؛ چرا که خریدها همچنان پایه تجاری و انباری دارد و خبری از خرید با هدف مصرف نیست.

معاملات بورس و ثبات قیمت شمش

روز گذشته شمش فولاد خوزستان در بورس کالا با قیمت ۱۵۰۰ تومان عرضه شد که در نهایت ۳۲ هزار تن از آن با همین قیمت معامله شد.

در زمان مچینگ هم ۲۷ هزار تن دیگر از این کالا با نرخ ثابت برای تحویل ۳۰ بهمن ماه به فروش رسید.

با توجه به رشد قیمت‌ها در مبادی ورودی و برگشت خریداران به بازار، قیمت شمش در بورس کالا تا حدودی در مقایسه با هفته قبل جذابیت بیشتری برای خریداران پیدا کرده است.

در همین حال روز گذشته معاملات ورق مچینگ هم در بورس کالا با نرخ‌های ثابت انجام شد، به طوری که ورق گرم B با قیمت ۱۴۴۶ تومان ۲۴ هزار تن، ورق گرم C با قیمت ۱۴۶۲ تومان ۱۶ هزار تن، ورق سرد B هم ۱۷۶۳ تومان در حجم ۸ هزار تن فروخته شد.

ورق گالوانیزه با قیمت ۱۹۰۰ تومان ۶ هزار تن و ورق قلع اندود هم ۴ هزار تن ۲ هزار تومان در بورس کالا به فروش رسید.

قیمت‌های بورس بالاتر از بازار نیست

در همین حال روز گذشته سایت اطلاع‌رسانی بازار سرمایه، پس از انتشار برخی اخبار در خصوص تفاوت قیمت‌های بورس و بازار اعلام کرد که قیمت‌های عرضه میلگرد در بورس کالا پایین‌تر از قیمتی است که اصولا بر اساس شمش ۱۵۰۰ تومانی تمام خواهد شد و قیمت‌ها بالاتر از نرخ‌های بازار نیست.

بر اساس این گزارش یکی از فعالان بازار آهن در گفت‌وگو با این سایت گفت: قیمت میلگرد طبق قاعده با احتساب قیمت شمش ۱۵۰۰ تومانی در بورس و با احتساب هزینه‌های جانبی (تولید، حمل، خواب سرمایه و ۳ درصد سود) زیر ۱۸۲۰ تومان نخواهد بود، اما می‌بینیم که تولیدکننده‌ها به دلیل رکود بازار و کاهش تقاضا محصول خود را در بورس کالا به نرخ ۱۶۴۰ تومان می‌فروشند که معادل قیمت تمام شده شمش وارداتی با ارز مبادله‌ای است.

وی خاطر نشان کرد: طبق آخرین بررسی و تحلیل‌ها، بازار فولاد در هفته‌های اخیر به دلیل فصل سرما و کاهش شدید فعالیت‌های عمرانی با کاهش قیمت و افت تقاضا مواجه شده است و دست‌اندرکاران بازار فولاد معتقدند که علت اصلی کاهش تقاضا برای مقاطع فولادی در بورس همین امر است و نه گرانی آنها.

وی افزود: هرچند با محدود شدن عرضه، قیمت‌ها بهبود خواهد یافت، اما در مقابل پایین‌بودن تقاضا اجازه نمی‌دهد تا بازار رونق را تجربه کند مگر اینکه در ماه‌های پایانی سال تغییری در روند مصرف ایجاد شود که البته این موضوع بعید به نظر می‌رسد چرا که هر ساله در ماه‌های سرد سال به دلیل کاهش ساخت و ساز و فعالیت‌های عمرانی از میزان خرید آهن‌آلات کاسته می‌شود و معمولا از فروردین‌ماه سرعت خریدها به دلیل رشد ساخت و سازها افزایش پیدا می‌کند.

وی خاطر نشان کرد: بررسی معاملات هفته گذشته بازار آهن در بورس کالا نشان می‌دهد قیمت مقاطع در سه روز اول هفته در بازار تهران با کاهش روبه‌رو بود، اما از روز سه‌شنبه قیمت‌ها کمی بهبود یافت که البته به اندازه کاهش‌های اول هفته نبود. همچنین میانگین قیمت میلگرد در اصفهان که در پایان دو هفته گذشته ۱۷ هزار و ۵۱۳ ریال بود، در هفته قبل به ۱۷هزار و ۲۵۰ ریال رسید. میانگین قیمت تیرآهن ۱۴ تا ۱۸ نیز از ۱۷هزار و ۳۶۰ به ۱۷هزار و ۲۰۰ ریال کاهش یافت تا همچنان افت تقاضا بر بازار فولاد سایه افکند. همچنین متوسط قیمت عرضه مقاطع در بورس ۱۶هزار و ۵۰۰ ریال بوده است.

وی در پایان خاطر نشان کرد: البته نباید فراموش کنیم که نوسانات نرخ ارز در بازار غیر رسمی، جو روانی کاذبی را برای افزایش تقاضا در کالاهای اساسی چون فولاد در هفته‌های آینده به دنبال خواهد داشت. به گفته وی پس از آنکه قیمت‌ها در بازار روند نزولی خود را در هفته‌های اخیر آغاز کرده بود ، میانگین قیمت سبد تیرآهن و میلگرد در بورس کالا نیز ثابت مانده و اگرچه نرخ عرضه این کالاها در مقایسه با قیمت هفته‌های گذشته و به دلیل تغییر ترکیب تیرآهن و میلگرد، کمی تغییر کرده است، اما فقط به خاطر افت تقاضا به دلیل شروع فصل سرما، میزان عرضه از تقاضا در بورس کالا تا حدودی پیشی گرفته است.

این فعال بازار افزود: از نظر معامله‌گران بازار آهن، اصولا پایین بودن میزان تقاضا عامل کاهش قیمت‌ها است. البته روند نزولی حجم تقاضا در بازار از چند ماه قبل آغاز شده، اما جو روانی و نوسان قیمت ارز اجازه نداد تا این کاهش تقاضا در بازار تاثیر داشته باشد. از این رو به گفته معامله‌گران در حال حاضر تقاضا و پیشنهاد خریدهایی که مطرح می‌شود بسیار محدود است و این شرایط ارتباطی با اظهارات و انتقادات نداشته است.