بازار پتروشیمی همچنان سردرگم است
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: با وجود اینکه عرضههای روز سه شنبه در رینگ پتروشیمی هنوز قطعی نشده، اما شایعات بسیاری در بازار پتروشیمی مطرح است. شایعاتی که روز گذشته بازار این کالاها را پس از تعطیلاتی چند روزه به کما برد. این شایعات از افت قیمتهای پایه تا مرز ۵ درصد شروع شد و به احتمال عدم عرضه از سوی عرضهکنندهها هم ختم شد، البته با وجود سخنان مدیرکل بازرسی ویژه سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان هم مبنی بر تعیین قیمتهای پایه براساس متوسط قیمت ریالی بهمن ماه ۹۰، بازار پتروشیمی روز گذشته با بلاتکلیفی بیشتری مواجه شد.این در حالی است که برخی از آگاهان بازار میگویند: این مصوبه مربوط به بیست و هشتم اسفندماه سال ۹۰ میشود که از آن تاریخ تا به امروز مصوبات زیادی اجرایی شده است و نهایتا هم معاملهگران با بازاری سنتی روبهرو نیستند که قیمتهای سال گذشته ملاک تعیین نرخها واقع شود.
از سوی دیگر تعیین قیمتها براساس مصوبه جدید؛ یعنی فوب منهای ۵ درصد و ارز مبادلهای هنوز اجرایی نشده و در نتیجه بازار با سردرگمی همراه شده است. از این رو نهایتا بسیاری از فعالان حوزه پتروشیمی میگویند: اگر قرار نبود این مصوبه اجرایی شود، لزوم تصویب آن چه بود؟ گر چه در حال حاضر روند بازار ارز نزولی است و ممنوعیت صادرات محصولات پلیمری هم خواه ناخواه قیمتها را در این حوزه کاهش میدهد و در نتیجه بیشتر عرضهکنندهها نرخهای خود را اعلام کرده و سپس براساس تقاضای معاملهگران، روند قیمتها در هفتههای آتی مشخص میشود، اما این موضوع در شرایط عادی میتواند به نفع بازار پتروشیمی باشد، نه در شرایطی که بازار با ممنوعیت صادرات و واردات مواجه است و به شدت کنترل میشود و نتیجه آن از بین رفتن فضای رقابتی است.
البته در حال حاضر بسیاری از کارشناسان بازار پتروشیمی میگویند: خرید از بورس کالا با نرخهای کنونی برای تولیدکنندگان به صرفه است، اما خریدها به شدت کاهش یافته و این موضوع نشان میدهد که پروانههای بهرهبرداری که براساس ثبت نام در سایت بهین یاب و از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام میشود، در دست تولیدکنندگان واقعی نیست؛ چرا که برخی از کدها از زمان افت قیمت محصولات پلیمری تاکنون خریدی از بورس انجام ندادهاند و به گفته معاملهگران عجیب به نظر میرسد که این تولیدکنندگان، تولیدات خود را متوقف کرده باشند.
البته مصوبه تعیین قیمتها براساس ارز مبادلهای در خصوص خوراک هم به مجتمعها ابلاغ شده، اما اجرایی شدن این مصوبه هم مانند تعیین قیمتهای پایه تاکنون در هالهای از ابهام قرار دارد. گر چه هنوز این مصوبه برای مجتمعهای پتروشیمی اجرایی نشده، اما پالایش و پخش هم انتظار ابلاغ این مصوبه را میکشد؛ چرا که در هفتههای اخیر از عرضه وکیوم باتوم در بورس خودداری کرده است. البته برخی از خبرها روز گذشته از احتمال عرضه وکیوم باتوم در روزهای آتی و در بورس کالا خبر داد، اما این موضوع فعلا در حد شایعه است و مشخص نیست که عرضهای انجام خواهد شد یا نه؟ از این رو نگرانی برای خرید قیر با توجه به مصوبه تعیین قیمتها براساس ارز مبادلهای هم در بین معاملهگران رواج یافته است.
ارسال نظر